Hüsamettin Oğuz Yazio: Viranșehir'de Kızlar Sarayı: Kafro Labirent'in hikâyesi
Viranşehir, tarih öncesi döneminden günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde keşfedilen yerler olmakla beraber bilime, kültüre, turizme kazandırılacak potansiyele sahip bir köprü şehir. Günümüzden örnek verecek olursak Sefertepe en önemli keşiflerden biridir. Dünya arkeolojisi için önemli bir yere sahip olan Sefertepe: Göbeklitepe, Karahantepe ören yerleri gibi Şanlıurfa çevresindeki diğer Çanak Çömleksiz Dönem’e tarihlenen yerleşim yerleri ile benzerlik taşımaktadır. Bu anlamda Viranşehir, Neolitik dönemin ilk evresinden bugüne kadar farklı isimlerle yönetilmiş ve viran olmuş bir şehirdir. Ama her defasında ayakta kalabilen yeniden kendini inşa etmeyi başarabilen bir şehirdir. Viranşehir ve çevresi aynı zamanda bir Süryani yerleşkesidir. Çok önemli bir keşif yapan ekipten Antropolog Ahmet Yavuklu ile Kafro Labirent'ini konuştuk. Ahmet lisansını Antropolojide ve yüksek lisansını İletişim ve Toplumsal Dönüşüm ‘de tamamladı. Yıllarca Mardin’de Mardin Müzesinde müze eğitimcisi olarak görev yaptı. Şu anda Viranşehir kaymakamlığında antropolog olarak çalışmaktadır.
-Ahmet, Kızlar Sarayı, Kefer (Kafro) Khulda köyün tarihinden biraz bahseder misin?
-Daha önce bir İngiliz tarafından inceleniyor burası.
- Ahmet başka isimler var mı peki? Anladığım kadarıyla çok eski bir Süryani yerleşkesidir.
-Viranşehir geçmişten günümüze Süryanilerin yaşadığını ve dini bir merkezin olduğu da biliniyor. İlk metropolitin Viranşehirli olması, bu da çok önemli bir bilgi Ahmet. Oradaki labirent neyi ifade ediyor, labirenti anlatabilir misin?
Labirent sembolü Mısır gibi çoğu antik uygarlıkların yaşandığı dönemlerde görülmektedir.
Dünyanın birçok yerinde ve tarihin birçok döneminde bu labirent sembolü araştırmalarımıza göre şu anda Türkiye’de sadece Viranşehir’de bulunmaktadır.
Labirentin içinden geçmek, derin bir rahatlamaya, iyileşmeye, kötü hissiyattan arınma ve iyileşmeyi teşvik etmektedir.
-Ahmet araştırma ekibinden bahseder misin?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın