Görüş Bildir
Haberler
Hükümet, MİT Düzenlemesinde 18 Önergeyle Rötuşa Hazırlanıyor

Hükümet, MİT Düzenlemesinde 18 Önergeyle Rötuşa Hazırlanıyor

yelda kahveci
11.04.2014 - 14:13 Son Güncelleme: 11.04.2014 - 14:20

TBMM Genel Kurulu’nda ‘şerefsiz’ tartışmalarıyla görüşmelerine başlanan MİT düzenlemesine ufak ayarlar getiriliyor. Hükümet, 18 adet önerge hazırladı. İki bölüm halinde görüşülecek kanun teklifinin ilk bölümünde yapılacak değişiklikler için 7 adet önerge muhalefete dağıtıldı.

Başbakan Yardımcısı MİT düzenlemesinin İçişleri Komisyonu ve genel kuruldaki konuşmasında kurumun Meclis tarafından denetleneceğini söyledi. Ancak, ilk dağıtılan önergeler arasında bu yer almadı. 15 maddelik kanun teklifinin gelecek hafta yasalaşması planlanıyor. 

Hülya Karabağlı'nın Zete'de yer alan haberine göre MİT yasa teklifinde bazı değişiklikler şöyle:

“HER TÜRLÜ GÖREV” İBARESİ ÇIKARILIYOR

MİT; dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu’nca verilen her türlü görevi yerine getirir” ifadesinden “her türlü görev” ibaresi çıkarılacak.

Hükümete karşı suçlar başta olmak üzere MİT’in soruşturma ve kovuşturmalarda her türlü bilgi, belgeye ulaşması düzenlemesine sınır getirilecek.

NAKLEN ATANANLAR YERİNDE KALDI

MİT’te ‘paralel yapı’ tartışmalarına neden olan personelin eski kurumlarına gönderilmesine ilişkin düzenlemeden de geri adım atılıyor. Önergede, MİT’e naklen atananların eski kurumlarına iadesine ilişkin ibarenin madde metninde çıkarılması düzenlendi.

MİT MENSUPLARINA KORUMA

MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası getiriliyor.

MEDYA PATRONU VE MATBAACILAR KAPSAM DIŞI

Medya patronu ve matbaacılara hapis yolunu açan düzenlemeden de vazgeçiliyor. MİT belgesini yazan muhabir, belgeyi yayınlayanın adı yoksa televizyon veya gazetenin genel yayın yönetmenleri ve sorumlu müdürleri 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

‘MİT’e sınırsız yetki veren maddeler ise aynen korunuyor. MİT, yurtiçi ve yurtdışında operasyon yapabilecek.

Teklifin görüşülmesine Salı günü devam edilecek. 

Hülya KARABAĞLI | Zete

Kaynak: http://zete.com/2014/04/hukumet-mit-d...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0