Hollanda'daki Yeni Kararla Birlikte 12 Yaşından Küçük Çocuklara Ötanazi İzni Verileceği Açıklandı
Hollanda'daki Yeni Kararla Birlikte 12 Yaşından Küçük Çocuklara Ötanazi İzni Verileceği Açıklandı
Hollanda hükümeti 12 yaşın altındaki çocuklar için ötanazi hakkını tanımaya hazırlanıyor. 2002 yılında ötanazi hakkını sadece 12 yaş üstü için tanıyan ilk ülke olan Hollanda, yasayı önümüzde günlerde meclise sunacak.
Detaylar içerikte!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hollanda 2002 yılında, iyileşme umudu olmayan ve hastalığından dolayı çok fazla acı çeken 12 yaşından büyüklere ötanazi hakkı tanıyan ilk ülke.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hollanda’dan sonra ötanazi uygulamasını hayata geçiren diğer ülkeler ise Belçika, Lüksemburg, İspanya, Kanada ve Avustralya.
Şimdilerde Hollanda hükümetinde ötanazi uygulamasının 12 yaş altındaki çocuklara da yapılması gündemde. Hollanda hükümeti iyileşme umudu olmayan 12 yaşından küçük çocuklar için ötanazi hakkını yasalaştırmaya hazırlanıyor.
Yasa tasarısı Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandı ve düzenleme koalisyon hükümetinin dört ortağı tarafından onaylandı. Yasanın önümüzdeki günlerde bakanlar kuruluna sunulması bekleniyor.
Ötanazi hakkını 12 yaşından büyükler için yasalaştıran ilk ülke Hollanda olsa da Belçika 2014 yılından beri iyileşme umudu kalmayan 12 yaş altındaki çocuklara ötanazi hakkını tanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hükümetin konu hakkında uzman görüşlerine başvurduğu yetkililer, ötanazi hakkının sadece 1-12 yaş aralığındaki çocuklarda uygulanacağı ve bunun için yaşamının son evresinde olması ya da tedavinin yetersiz olduğu durumlarda kullanılmasını öneriyor.
Hollanda meclisinin de destek verdiği yasa tasarısına göre ötanazi hakkından yılda sadece 12 yaşından küçük 5 çocuk yararlanabilecek. Ötanazi hakkı sürekli epileptik kriz geçiren ve tedavisi sonuçsuz kalıp öleceği öngörülen çocukları kapsayacak.
Ancak Hollanda’da çocuk doktorlarının isteği üzerine hazırlanan yasa 1 yaş altındaki çocukları kapsamayacak.
Düzenlemeye göre ötanazi hakkında kimlerin nasıl onay verdiği sorusu da merak konusu. Hasta çocuğun ne istediğini belirtemeyeceği durumda hem annesinin hem de babasının ötanazi konusunda aynı fikirde olması gerekiyor. Ayrıca çocuğun doktoru da ötanaziye karar vermeden önce başka bir doktora danışmak zorunda.
DutchNews’in haberine göre ötanazi nedeniyle ölenlerin sayısı her yıl %10 artış gösteriyor. İstatistiklere göre 2021 yılında iyileşme umudu olmayan 12 yaş ve üzeri 7 bin 666 kişi, 2022 yılında da 8 bin 720 kişi kendi isteğiyle ölme hakkını kullandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ötanazi kelimesinin kökeni Fransızca euthanasie veya İngilizce euthanasia'dır ve "bir kimseyi acı çekmemesi amacıyla öldürme" anlamına gelir. Bu kelimeler de Eski Yunancada euthanasía yani "hayırlı ölüm" demektir.
Siz ötanazi konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı alalım.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın