Görüş Bildir
Haberler
Her Gün Aldığınız Duşun Sağlığınız için Zararlı Olduğunu Biliyor musunuz?

Her Gün Aldığınız Duşun Sağlığınız için Zararlı Olduğunu Biliyor musunuz?

cakyz
24.01.2017 - 13:57

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, her gün alınan duşun sağlığımız için önemli zararları olduğunu ortaya koyuyor. Biz de bu muhtemel zararları sizler için derledik:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her gün alınan duş, cildimizdeki faydalı yağları ve organizmaları ortadan kaldırır.

Özellikle sıcak suyla ve vücudumuzu çok fazla ovarak duş aldığımızda cildimizde yaşayan faydalı bakteriler ortadan kalkar ve bu durum sağlığımız için zararlıdır. Ancak bu konu hakkında kesin bir takım yargılar öne sürerek ideal bir duş alma sıklığı ve metodu belirlemek için henüz yeterli sayıda çalışma bulunmuyor.

Fakat bilinen şey, çok fazla şampuan ve duş jeli kullanmanın vücudumuzda barınan yaşamı ve netice olarak da sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği...

Vücudumuzda barınan canlıların oluşturduğu sistem, ya da kısaca insan mikrobiyomu, bakteriler, arkeler, virüsler ve diğer mikropların oluşturduğu bir bütündür ve bu canlıların varlığı beden sağlığımız açısından son derece önemlidir. Bu canlıların yokluğu ya da dengesizliği gibi durumlarda kişinin immün sistemi, sindirim sistemi ve kalp fonsiyonları zarar görebilir.

Evlerin içine kapalı olarak sürdürdüğümüz modern yaşam, mikrobiyomumuzu daha az karmaşık ve daha az dirençli hâle getiriyor.

Evlerin içine kapalı olarak sürdürdüğümüz modern yaşam, mikrobiyomumuzu daha az karmaşık ve daha az dirençli hâle getiriyor.

Amazon'da bulunan Yanomami Köyü yerlilerinin Batı medeniyetiyle tarihte bilinen hiçbir ilişkisi yok. Bu insanlar üzerinde yürütülen çalışmalarda, köylülerin ciltlerinde, ağızlarında ve dışkılarında, daha önce hiçbir insan topluluğunda görülmemiş bir bakteri zenginliğiyle karşılaşıldı. Üstelik bunlar arasında antibiyotiğe dayanıklı bakteriler bile bulunuyordu.

Bu farklılığın en büyük sebeplerinden bir tanesi de kullandığımız şampuanlar...

Şampuan ve sabun gibi ürünler, cildimizde bulunan canlıları ve yağları ortadan kaldırdığı için vücudumuzda insanlık tarihinde görülmemiş bir sterillik sağlıyor. Daha da ilginç olanı ise, bedenimiz için zararlı olan bu sterilliğin kozmetik şirketleri tarafından üretilen saç kremleri ve nemlendiricilerle ortadan kaldırılmaya ve insanlara sağlıklı bir cilt kazandırılmaya çalışılması...

Üstelik sivilce ve benzeri cilt problemlerinin mikrobiyomun zarar görmesinden kaynaklandığına dair sağlam kanıtlar mevcut.

Üstelik sivilce ve benzeri cilt problemlerinin mikrobiyomun zarar görmesinden kaynaklandığına dair sağlam kanıtlar mevcut.

Ancak burada bir problem ortaya çıkıyor: Vücut kokusu. Çoğu insan duş almadığı zaman vücut kokusundan rahatsız olur ve başka insanların bu kokuyu fark etmesinden korkar. Bu kokunun sebebi, mikrobiyomumuzda bulunan bazı bakterilerin kötü kokulu kimyasallar açığa çıkarmasıdır. Ancak konu üzerine bir makale kaleme alan James Hamblin, yeni bir duş düzenine geçtikten sonra kötü koku salan bakterilerin de bu kimyasalları da daha az açığa çıkardığını ortaya koyuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hamblin, kendi duş alma alışkanlıkları hakkında şunları söylüyor:

Hamblin, kendi duş alma alışkanlıkları hakkında şunları söylüyor:

'Hâlâ vücudumun her noktasını temizliyorum. Örneğin koştuktan sonra yüzümü ve vücudumu temizliyorum. Ya da yataktan kalktığımda saçlarım kötü görünüyorsa duşa eğilerek saçlarımı ıslatıyorum. Ama şampuan ya da duş jeli hiçbir zaman kullanmıyorum ve duşun içine hiç denecek kadar nâdir giriyorum.'

Konu üzerine daha fazla çalışma yürütülmesi şart...

Hamblin ve duş düzenini yenileyen diğerlerinin bizlerden daha sağlıklı olduğunu söylemek şu an için mümkün değil; ancak şu kesin ki, onlar bizden daha sağlıksız da değiller. Bu onların vakit, su ve para tasarrufu yapmasını sağlarken, bilim insanlarını da konu üzerine daha fazla eğilmeye itiyor...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
130
50
32
16
11
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kerem Özer

lan salak salak milleti gaza getirmeyin zaten yıkanmayan deodorant kullanmayan erkekli kadınlı keko bolca mevcut ülkemizde.. zararlı mararlı boşverin hergün ... Devamını Gör

hdjfhkdh

annem bıraksa hamamda yaşarım ben

Hakan Bayram

Adamlar yıkanmayın demiyor. Şampuan ve sabun kullanımını azaltın diyor.