Her Derdin Devası: Karbonatın Ağız Bakımından Kepek Önlemeye Kadar Binbir Çeşit Faydası
Karbonat, aslında kimyasal bir bileşim ve aynı zamanda sodyum bikarbonat olarak adlandırılır. Adeta bir kurtarıcı işlevi gören karbonat; yemek yaparken, kişisel bakımda hatta temizlikte bile kullanılabiliyor. Neredeyse her derdin devası olan bu bileşimin farklı kullanım alanlarını sizler için derledik.
Temizlikteki en büyük yardımcı!
Etkili bir lavabo açıcı!
Banyodan mutfağa kadar her alanda çeşitli eşyaların ve hatta bulaşıkların temizliğinde kullanılan karbonatın bir diğer faydası da çok etkili bir lavabo açıcı olması! Tıkanmış lavaboların içine bol miktarda karbonat döktükten sonra üzerine kaynamış su eklerseniz, su ve karbonat etkileşime girerek lavabonuzun açılmasını sağlar.
Leke de temizler!
Bazı eşyalar, özellikle tekstil ürünleri, kimyasallara karşı hassas bir yapıya sahip olabildikleri için temizlemek zorlaşabilir ve inatçı lekelerle başa çıkılamaz. Merak etmeyin, bunun çözümü de var! Karbonatın aynı zamanda leke çıkarıcı özelliğe de sahip olduğunu biliyor muydunuz? Az miktarda karbonatı çıkarmak istediğiniz lekenin üzerine döktükten sonra üzerine birkaç damla su dökün ve bekletin. Daha sonra, çok bastırmadan bölgeyi temizleyin. Lekenin büyük ölçüde solduğunu hatta kaybolduğunu göreceksiniz.
Koku giderici:
Karbonatın, istenmeyen kokuları giderici özelliğinden bahsetmiştik. Bu konuda o kadar iyi ki; halılar, havlular, ayakkabı içleri ve hatta buzdolaplarında bile kullanılabilir! Evinizde kötü koku yaratan herhangi bir eşyanın üzerine karbonat dökerek veya karbonat kutusunu kapağı açık bir şekilde koku yaratan alanda bırakarak istenmeyen kokuları önleyebilirsiniz.
Doğal bir yumuşatıcı!
Doğal bir yumuşatıcı görevi gören karbonatı çamaşır yıkarken kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Çamaşır makinenize ekleyeceğiniz yarım bardak karbonatla hem çamaşırlarınız daha iyi temizlenir hem de daha yumuşak olur.
Diş beyazlatır!
Diş sarılığı, hepimizin başına gelen, hayli tatsız bir durum. Karbonat, çürük oluşumunu önlemez ve diş sağlığına fazladan bir katkı sağlamaz. Ama karbonat ile diş fırçalamak diş beyazlatıcı etkisi sebebiyle oldukça yaygın bir uygulama. Fakat karbonatın alkali özelliği diş minesini aşındırabileceği için bu uygulamanın düzenli olarak yapılması tavsiye edilmez.
Ağız hijyeni için de önemli:
Karbonat, diş beyazlatıcı olarak kullanılabileceği gibi ağız içi hijyenini sağlama konusunda da sıkça kullanılan bir madde. Az bir miktar karbonat ve su kullanarak elde edeceğiniz karışımla gargara yaparak kötü kokan nefes problemini çözebilir ve ağız hijyenini sağlayabilirsiniz.
Ayak bakımına da katkısı var:
Karbonatın ayak bakımında kullanımı da bir yandan da kötü koku problemini ortadan kaldırıyor. Üstelik ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basit: Bir leğen, ılık su ve biraz karbonat. Leğende karıştıracağınız ılık su ve bir miktar karbonatın içinde ayaklarınızı yaklaşık yarım saat bekletmek, hem hijyen sağlayarak kötü ayak kokusunu giderir hem de ciltteki ölü deriyi alarak ayaklarınızın yumuşamasını sağlar.
Deodorant gibi kullanılabilir!
Karbonatın koku giderici özelliğinden çokça bahsettik. Ev ortamından eşyalarınıza kadar her alanda kullanabileceğiniz bu neredeyse sihirli maddeyi, aynı zamanda ter kokusunu gidermek için de deodorant gibi kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, hafifçe sulandırdığınız karbonatı koltuk altınıza sürmek ve karbonatın sihrini gerçekleştirmesini beklemek. İşte bu kadar basit!
Tırnakları güçlendirir!
Karbonatın saymakla bitmeyen faydalarından birisi de tırnak bakımına olan etkisi. Tırnaklar, beslenme şeklinden gün içinde yapılan temizliğe kadar pek çok nedenden dolayı zayıflayabiliyor. Tırnaklarınızı bir bardak suyun içerisinde eriteceğiniz bir yemek kaşığı karbonat karışımı içerisinde bekletmek, daha güçlü ve sağlıklı tırnaklara kavuşmanızı sağlar. Bunun yanı sıra, sararmış tırnakları beyazlatmak için de limon ve karbonat karışımı da oldukça bilinen bir yöntem.
Kepekleri de yok eder:
Bir miktar karbonatın içine ekleyeceğiniz az miktarda su ile saç derinize masaj yapmanız, belli bir kullanımdan sonra kepeklerden kurtulmaya yardımcı olabilir. Karbonat aynı zamanda kuru şampuan işlevi de görür. Fakat bu yöntemler her ne kadar pratik görünse de unutmayın ki, her cilt farklı ve bu uygulamalar herkeste aynı etkiyi yaratmayabilir.
Yüz maskelerinin de bir parçası:
Karbonat, yüzdeki lekeleri de giderir. Cilt lekelerini gidermek için içerisine karbonat karıştırabileceğiniz pek çok maske tarifi var. Ayrıca günlük yüz temizliğinde de karbonatlı suyla elde edeceğiniz macunumsu karışım ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Ancak karbonat alkali bir madde olduğu için bu tarifleri yüzünüzde denemeden önce ufak bir bölgede test etmeniz daha güvenli olur.
Kararmış takıları parlatır:
Uzun zamandır takmadığınız gümüş kolyenizin karardığını mı fark ettiniz? Neyse ki bunun kolay bir çözümü var! Gümüş takılar, uzun süre havayla temas ettikleri, yani kapalı alanda saklanmadıkları zaman kararır. Şanslıyız ki, evde uygulanabilecek basit bir yöntemle kararan takılarınızı tekrardan parlatabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, takılarınızı karbonatlı sıcak su karışımının içinde bir süre bekletmek. Daha sonra takılarınızı sudan alıp güzelce kurulayın. Kararmanın gittiğini fark edeceksiniz.
Kireçlere de savaş açar:
Çaydanlık, termos ve kettle gibi sıcak suyla bol bol temas eden ürünlerin kireçlenmesine alışkınız. Neyse ki bu kireçlenmenin çözümü de bir o kadar kolay ve pratik. Karbonatı, kirecini temizlemek istediğiniz eşyanın içine sıcak suyla birlikte döktüğünüzde kireçlerin kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
Böcek ısırıklarına da çare
Böcek ısırığı ve arı sokması gibi durumlarda ısırılan bölgede kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda bir miktar karbonat ve suyu karıştırarak elde edilecek olan macunu sorunlu bölgeye sürün ve kurumasını bekleyin. Bu karışım kaşıntı ve şişliğin büyük ölçüde azalmasına yardımcı olur. Güneş yanığı ve buna benzer başka rahatsız edici cilt sorunlarında da bu karışımı kullanabilirsiniz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın