Bazı kuş ve balık türleri, ren geyikleri gibi hayvanlar kırmızıdan mor ötesine, insanların algılayamadığı renkleri seçebilirler. Örneğin, kelebekler ultraviyole ışınlarını daha sağlıklı eş bulabilmek için kullanırlar. Ren geyikleri ise yedikleri yosunları ultraviyole ışınları sayesinde ayırt ederler. Kuşların ultraviyole ışınlarını nasıl gördüğünü araştıran İspanyol araştırmacı Jesús Avilés ise kuşların yavrularını beslemek için yaydıkları ultraviyole ışınlarına baktıklarını belirtmiştir. Daha çok ışın yayan civcivlerin daha aç oldukları ve ebeveynleri tarafından daha çok beslendikleri görülmüştür.
Hayvanlar aleminde renklerin etkisi nelerdir?
Hayvanlar renkleri karşı cinsi etkilemek ve eşleşmek için de kullanabilirler. Örneğin, erkek Hint bülbüllerinin gagaları yaşları ilerledikçe daha da kızıllaşır. Dişi Hint bülbüllerinin de parlak ve kırmızı gagalı erkek bülbüllerle eşleşmeyi tercih ettiği görülmüştür. Kertenkelelerin boğaz renkleri üzerine araştırmalar yapan Sinervoa, Milesc, Frankinob, Klukowsk ve DeNardo, kertenkelelerin turuncu, mavi ve sarı renkli boğazları olduğunu belirtirler. Boğazlarının renkleri tür içindeki hiyerarşik statüyü gösterir. Turuncu boğazlı erkek kertenkelelerinin türleri arasında en üstün tür olduğunu, en geniş hareme ve alana sahip olduklarını gösterir. Mavi ve sarı renk boğazlı kertenkelelerin ise daha az bir alanı ve daha küçük bir haremi vardır.
Bazı hayvanlar ise tehlikeli durumları sezdiklerinde renk değiştirerek kendilerini korurlar. Örneğin, Avustralya ve Havai’de yapılan araştırmalar, mercan balıklarının kendilerini vahşi hayvanlardan korumak için bulundukları ortamın renklerine büründüğünü gösterir. İnsan gözü karanlıkta renkleri seçmekte zorlanırken, birçok hayvanın gece daha keskin görüşe sahip olduğu düşünülür.
Köpekler ve kediler gündüz kısmi olarak farklı renkleri seçebilmesine rağmen, gece olduğunda renkleri çok daha iyi algılarlar. Geko adlı kertenkeleler de gece olduğunda insanlardan 350 kat daha hassas bir şekilde görürler. Bu durum gekolar için çok önemlidir çünkü gekolar gözdeki çomak hücresine sahip değildir. Bunun yerine gözlerindeki koni hücresi daha çok geliştiği için gözleri daha uzun ve hassastır. Güveler ise gece ultraviyole ışınlarını görebilirler.
Sonuç olarak, hayvanlar renkleri iletişim kurmak, sosyal statülerini-ilişkilerini belirlemek ve kendilerini kamufle etmek için kullanılabilir. Dolayısıyla, her bir hayvan türü kendi doğası ve yapısına özgü olarak renkleri farklı şekillerde algılayabilirler.
Instagram1
Instagram2
Yorum Yazın
Hayvanlar başlı başına bu dünyanın gerçek renkleri.Onlarsız bu dünya çok renksiz olurdu.Ama onların dili olsa,aksini söylerlerdi kesin.
☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️