Haydi Hep Beraber Güneşi Selamlayalım: ' Surya Namaskar'
Surya Namaskar yani 'Güneşi Selamlama' seri halde uygulanan duruşlara özel olarak verilmiş bir isimdir. Omurganızı öne ve geriye büken bu 12 hareket aslında başlı başına bir yoga çalışmasıdır. Güneşi Selamlama duruşlarını yoga çalışmasına başlarken, çalışmanın ortasında ve sonunda yapabilirsiniz. Yorucu bir günü geride bırakıp evinize geldiğinizde ya da sabah uyandığınızda Güneşi Selamlayabilir günün geri kalan saatlerini zinde ve yorgunluktan arınmış bir şekilde geçirebilirsiniz.
Surya Namaskar sırasında mutlaka nefes ve duruşlar uyum içinde olmalıdır. Dikkat etmeniz gereken ise geriye doğru eğilirken nefes almak, öne eğilirken nefes vermektir.
Kimler Surya Namaskar yapmamalı?
Üçüncü ayını geçmiş hamile bayanlar
Bel ve boyun fıtığına sahip hastalar
Yüksek tansiyonu olanlar
Ve adet dönemleri uygulama yapılmaması tavsiye edilir. (Bazı bayanlar kanama miktarının çoğaldığı dile getirmiştir.)
Pranamasana (Selamlama Duruşu)
Ellerinizi kalp bölgesinde birleştirin, bu sizin içinize dönmenizi sağlar ve timus bezinizi uyarır. Nefes vererek ciğerlerinizi boşaltın.
Hastauttanasana
Nefes alarak ellerinizi geriye doğru uzatın. Bu duruş göğsü ve karnı esnetir ve prana denilen yaşamsal enerjinin üst bölgelere ulaşmasına yardımcı olur.
Padahastasana
Nefes vererek bedeninizi öne doğru bükün ve eğilin, ilk zamanlar dizleriniz bükülü olabilir. Zaman içerisinde dizleriniz düz tutabilir kıvama geleceksiniz. Bu duruş batın bölgesinde yer alan organlar ( pankreas, karaciğer, rahim, yumurtalık ve böbrekler) için masaj değeri taşır. Sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur. Uyluk ve baldır kaslarının arkasını çalıştırır ve sağlıklı bir kan akışının omurga boyunca sürdürülmesine yardımcı olur.
Ashwa Sanchalanasana
Nefesinizi verirken sol bacağınızı geriye doğru alın,sağ diziniz kırılmış bir vaziyette ellerinizin arasında olsun. Gözleriniz kapalı ve kaşlarınızın arasına yoğunlaşmaya çalışın.
Parvatasana
Nefes alın, ellerinizin ve ayaklarınızın pozisyonunu hiç değiştirmeden kalçanızı yukarıya doğru kaldırın. Ayak tabanlarınız yeri sıkıca kavrasın, başınızı ise içeriye karnınıza doğru çekin, alnınızı yere yaklaştırın. Bu duruş kol ve bacak kaslarınızı kuvvetlendirir, varis damarlarını rahatlatır. Omurgayı düzleştirir ve omurga sinirlerini kuvvetlendirir.
Asthanga Namaskara
Nefesinizi vererek her iki dizinizi kırın ve yere koyun.Yavaş hareketlerle göğsünüzü ve çenenizi yere koyun. Ayaklarınızın parmak uçların kalmaya devam edin, kalçanız yukarıda kalsın. Burada nefesinizi tutun. Bu duruş göğüs kapasitenizi genişletir ve kollarınızı güçlendirir.
Bhujangasana (Kobra Duruşu)
Nefesinizi alarak bu duruşun içine geçin. Bu duruş göğüs ve karın organlarına dinamizm verir. Böbrek ve karaciğer problemlerine, astıma, hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Sırt kaslarını gevşetir. Omurgada ki sinirler üzerinden gerilimin azalmasına yardımcı olur.
Parvatasana (Dağ Pozisyonu)
Nefesinizi verin ve başınızı, ellerinizin arasında aşağıya doğru eğin, ayak tabanlarınız tamamen yerde kalsın. Tamamen boyun bölgesine odaklanın. Bu duruş kol ve bacak kas ve sinirlerini güçlendirir. Aşil tendonunun ve baldır kaslarının uzamasına yardım eder. Omurgayı düzleştirir, varis damarları rahatlatır ve omurga sinirlerini güçlendirir.
Ashwa Sanchalanasana
Nefes alarak bu defa sağ ayağınızı ellerinizin arasına getirin, sol bacağınız geride kalsın. Sağ bacağınız için yaptığınız ashwa sanchalanasana hareketini sol bacağınız için yapın.
Padahastasana
Nefesinizi verin ve daha önce yapmış olduğunuz padahastasana hareketini tekrarlayın.
Hastauttanasana
Nefesinizi alın ve daha önce yapmış olduğunuz hastauttanasana hareketini tekrarlayın.
Pranamasana (Selamlama Duruşu)
Nefesinizi verin ve ellerinizi göğsünüze koyarak pranamasana duruşuna geri gelin ve turu tamamlayın. :)
Tebrikler! Güneşi Selamladınız. Işık daima sizinle olsun! Namaste!
Yorum Yazın