1.Aile ve arkadaşlardan yardım isteyin.
Eskiler ne güzel söylemiş: Derdini söylemeyen derman bulamaz. Paylaşın, dertleşin, konuşun ve en doğal halinizle yardım isteyin. Ağlayarak ya da sinirlenerek değil. Konuşarak....
Bazen hayatta kalma modundayız çünkü kendi kapasitemize göre çok fazla şey üstleniyoruz. Belki de herşeyi düşünürken, çalışıyorsanız işlerinizi organize ederken, evi temiz tutarken, mutfak işlerini takip ederken, çocuklar varsa onların dünyalarını izlerken tek başınıza herşeyin üstesinden gelebileceğinizi düşündünüz. Ama gerçek şu ki, siz insan bedeninde yaşayan bir ruhsunuz, bir robot değil. Bir partnerden, arkadaştan veya aile üyelerinden yardım istemekte sorun yok. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz.
Bazı üzerinizdeki işlerden yardım alarak hafiflemenizden bahsediyorum. Örneğin yemek konusunda yardım, çocukların işleriyle ilgili yardım gibi. Her şeyi BEN yapabilirim, yaparım, yardım istemem kafasından çıkmaktan bahsediyorum. Ataerkil yanılgıların en büyüğü olan “mükemmel olacağım, ben mükemmel olmalıyım” düşünce yapısından vazgeçme zamanı geldi, geçiyor bile...
Hayatın zor hissettirdiği bir dönemi atlatmak için desteğe ihtiyacınız var. Bu yüzden sizi seven insanları bu dönemi atlatmanıza yardım etmeye çağırın. Siz farkına bile varmadan hayattan zevk almaya başlayacaksınız ve sadece hayatta kalmakla kalmayacak, başarılı olacaksınız. Çünkü odağınızı, enerjinizi başka şeylere verdikçe kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
2.Kendinize mola/ molalar için zamanlar yaratın.
İşte öz şefkatin temelinde olan ilk konu: Yorulduysanız durun. Sisteminizi daha çok yormayın. Bir kahve molası, bir banyo, bir yürüyüş ya da öylece oturmak, uzanmak... Kendinize karşı nazik olmanız ve kendinize zarafet ve şefkat göstermeniz önemlidir. Mola verebilmek için o günkü işlerinizi sıralarken ve hedeflerken kendinize haksızlık etmeyin.
Zihninizi biraz esnetin...
Öncelikle her şeyi birden aynı anda yapamamak sorun değil. Size yardım edecek kimseniz yoksa bazı şeylerin kaymasına izin verebilirsiniz. Mesela aynı gün içinde ev işlerinizde kuruyan çamaşırların katlanması gerekmez. Yerlerin süpürülmesi gerekmez, oyuncakların kaldırılması gerekmez. O kadar önemli olmayan şeyleri belirleyin ve bırakın gitsinler.
Bazı şeyleri eksik ya da kötü yapmak da sorun değil. Örneğin; tüm evi temizleyemeseniz bile sadece mutfak tezgahını silmek, tuvaletleri elden geçirmek bir başlangıç olabilir. Hatta o gün için yeterli de olabilir. Böylece “Vakit ayıramıyorum.” dediğiniz egzersize zaman kalsın.
3.Kişisel bakım için zaman ayırın.
Mola zamanı oluşturduktan sonra, o zamanı size iyi gelecek farklı rahatlama modları ile geçirmelisiniz. İster 10 dakika, ister 30 dakika veya daha fazla vaktiniz olsun, gününüz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek bir kişisel bakım yöntemi mutlaka vardır.
Şimdi sıralayacaklarımı farklı gün başı, gün ortası ve gün sonu mola rutinlerinize mutlaka yerleştirebilirsiniz.
1. Kısa egzersizler: 30 dakika egzersiz yapmak mümkün değilse 5 dakika esneme 10 dakika ana egzersizi yapın. Emin olun, hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. Bunu bir rutine bağlarsanız bakın kendinizi nasıl da iyi hissedeceksiniz.
Bu anlamda Goddess Aplikasyonundaki Kundalini Yoga ısınma ve çakra serisi, Hatha Yoga uygulamaları hem zaman hem de etkili uygulamalar için size çok uygun olacak.
2.Pozitif motivasyon veren olumlamalar, uygulamalar: Hepimize iyi gelen olumlamalar, mantralar vardır. Bunlar dönem dönem de değişir. Ama güne başlarken kendimize bunlardan bazılarıyla yardımcı olmak son derece bilinçli bir adım olur. Goddess öz sevgi & öz şefkat uygulamaları, nefes çalışmaları, bilinçli nefes kategorisindeki bazı uygulamalar tam da bu hayat enerjisini ateşini size vermek için...
3.Meditasyon: Uzmanlar hayatta kalma moduyla başa çıkmanın en iyi yolunun farkındalık pratiği yapmak olduğunu söylüyor. Durup şimdiki anın gerçekliğini gözlemlemeye çalışın. Ardından, nefesinize dikkat edin. Nefes almaya odaklanmak, dikkatinizi tekrar bedeninize çekmenize ve zihinsel stresten uzaklaşmanıza yardımcı olur.
Gün ortasında ve gün bitiminde de Goddess Aplikasyonundaki uygulamalar bu doğrultuda tasarlandı. Şefkat Temelli Mindfulness kategorisindeki uygulamalar, Eril ve Dişil denge kategorisindeki meditatif çalışmalar bu anlamda size gün arasında enerji toplamak için oldukça iyi gelebilir.
Gün bitiminde ise uyku hijyeni için Goddess Uyku kategorisindeki meditasyonları düzenli bir şekilde uyguladığınızda sabah güne daha dingin, daha pozitif uyandığınızı göreceksiniz.
Yorum Yazın