Görüş Bildir
Haberler
Hayatınızdan Acilen Çıkarmanız Gereken Toksik Arkadaşları Nasıl Ayırt Edebileceğinizi Gösteren 10 Madde

Hayatınızdan Acilen Çıkarmanız Gereken Toksik Arkadaşları Nasıl Ayırt Edebileceğinizi Gösteren 10 Madde

Nurseda Gerek
21.06.2021 - 07:15

Ne yazık ki her zaman sağlıklı ve iyi niyetli kişilerle arkadaşlık kuramıyoruz. Kimi zaman hayatımıza giren ve yanlış yönlendirmeleriyle, hayatımızı etkileyecek arkadaşlıklara sahip olabiliyoruz. Hali hazırda kurduğunuz arkadaşlık ilişkilerinize karşı kafanız karışıksa, arkadaşlık ilişkinizin sağlıklı olup olmadığını gözden geçirmelisiniz. Toksik bir arkadaşa sahip olup olmadığınızı merak ediyorsanız, aşağıdaki maddeleri incelemenizi öneririz. İşte toksik arkadaş özellikleri!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Herkesi rakip olarak görmesi

Gerçek arkadaşlıklar birbirinin başarısıyla mutlu olan kişiler arasında gerçekleşir. Başarının çok görülmesi ya da rekabete çevrilmesi iyi bir arkadaşlık ilişkisinde yaşanmaması gereken durumlar arasında yer alıyor. Toksik arkadaşlık belirtileri arasında yer alan rekabet, arkadaşlık ilişkilerine zarar veren davranışlar arasında yer alır. Başarında ve mutluluğunda pozitif enerjilerini sana yansıtıyor ve seninle kendini yarıştırmıyorsa, sağlıklı bir arkadaşlığa sahipsin demektir. Eğer mutlu olduğun anlarda seni kendiyle kıyaslıyor ve senin üstüne çıkmak için uğraşıyorsa, toksik arkadaşından koşarak uzaklaşmalısın.

2. Sürekli olarak eleştirmesi

İyi bir arkadaş yapıcı eleştirileriyle, yanlışlarınızı doğruya çevirmelidir. Eleştirinin dozunu ve zamanını bilerek hareket etmelidir. Fakat kuracağınız yanlış ilişkilerde, arkadaşlıklarınız biraz farklı olabilir. Her konu hakkında eleştiriliyor ve fikirleriniz küçümseniyorsa, toksik bir arkadaşlık ilişkisi içerisinde olabilirsiniz. Ego savaşlarını eleştirilerine yansıtan kişiler, kararlarınız ve fikirleriniz doğrultusunda sizi eleştirir ve kendilerini üstün görür. Sağlıklı bir arkadaşlık için arkadaşınızın iyiliğinizi isteyip istememe konusundaki tavırlarını gözden geçirmeniz gerekiyor!

3. Sadece kendinden bahsetmesi

Arkadaşlık ilişkilerinde iki tarafın birbirini eşit şekilde dinlemesi ve tavsiye vermesi oldukça önemlidir. Sağlıklı bir ikili ilişkide sürekli anlatan ve sürekli dinleyen diye bir tarafın olması ise söz konusu değildir. Alıp, verme konusunun karşılıklı ve eşit oranda yapılmaması, toksik arkadaşlık belirtileri arasında yer almaktadır. Sürekli olarak kendinden bahseden ve sizi dinlemeyen kişi arkadaşınız değildir. Sadece kendi hayatına odaklanan ve sizin hayatınızı umursamayan toksik ilişkileri yol yakınken sonlandırmanızda fayda var.

4. Kıskançlık yapması

Hayatınızın her alanında çevrenizde biriktirdiğiniz insanlar sizi tanımlar. Bu nedenle çevrenizdeki insanları iyi seçmeniz gerek. Kötü niyetlerin beslenmediği, saf arkadaşlıklara sahip olmak oldukça değerlidir. Kıskançlık gibi durumların yaşandığı toksik arkadaşlıklar ise ne yazık ki hiçbirimize uzak değil! Toksik arkadaşlık ilişkilerinde kıskançlık sıkça rastlanan durumlar arasında yer alır. Başarınız, mutluluğunuz, hedefleriniz yaşadığınız her durumda sizin hakkınızda negatif düşünen ve sizi aşağı çekmeye çalışan bir arkadaşınız varsa, kıskanç bir arkadaşa sahipsiniz demektir. Anlıktır, geçer gider gibi düşüncelere kapılmamanızı öneririz. Arkadaşınızdan gördüğünüz en ufak kıskançlık belirtileri bile, büyüklerin olabileceğinin göstergesidir.

5. Kendi istekleri doğrultusunda hareket etmesi

Toksik arkadaşlığın en belirgin özelliklerinden biri de bencilliktir. Sağlıklı bir arkadaşlık ilişkisinde iki tarafında istek ve düşüncelerine saygı duyulmalıdır. Sürekli olarak tek bir tarafın ağır basması, sağlıksız bir ilişkinin yaşandığını gösterir. Toksik arkadaşlar kendi istekleri doğrultusunda hareket eder ve sizi ikinci plana atar. Sizin ihtiyaçlarınızı es geçer ve kendi hayatlarına odaklanırlar. Sürekli olarak toksik arkadaşın ihtiyaçlarına kulak vermek, kişi yorar ve incitir. Bu durumun yaşanmaması adına iyi gözlem yapmanız çok önemli. Sizin ihtiyaçlarınız ne şekilde karşılanıyor? Arkadaşınız sizi suistimal etmiyor ve gerçekten iyi niyetinizi hak ediyor mu?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sürekli şikayet etmesi

Sürekli olarak şikayet halinde bulunan negatif insanlar, yıpratıcı ilişkiler kurmanıza neden olur. Şikayetçi tipindeki insanlarla sürekli olarak diyalog halinde olmanız, sizi de olumsuz etkiler ve bakış açınızı değiştirir. Kuracağınız arkadaşlık ilişkilerinin sizi iyi bir noktaya getirmesi gerekirken, şikayetçi arkadaşlarınız hep bir adım geriye gitmenize neden olur. Çevrenizde hayatı seven, olumlu insanların olmasına özen gösterin. Sürekli bir şikayet halinde olup, sizi de kendi mutsuzluğuna çağıran toksik arkadaşlarınızla ilişkinizi ise hemen kesin.

7. Kendi hayatını sır gibi saklaması

Herkesin özeli tabii ki vardır. Arkadaşlıklar tam anlamıyla çıplak olmamalı ve bazı şeylerin kişiye özel kalması gerekmektedir. Fakat kendi hayatlarına dair hiçbir şey paylaşmadan, sürekli olarak sizi dinleyen ve sizden bir şeyler öğrenen insanlardan uzak durmanız gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken iki nokta var! Birincisi sen sürekli kendini anlatan toksik arkadaş mısın? İkincisi ise karşındaki kişi sana tam anlamıyla güvenmiyor mu? Bu soruların cevapları senin mi toksik arkadaş olduğunu, yoksa karşındaki kişinin mi toksik arkadaş olduğunu bulmana yardımcı olacaktır.

8. Sürekli dedikodu yapması

Herkes dedikodu yapar! Arkadaşlık ilişkilerinin çoğunda dedikodu başlı başına bir buluşma sebebidir. Hal böyle olunca dikkatli davranmanız gerektiğini unutmamalısınız. Karşınızdaki kişiye tam anlamıyla güvenseniz dahi sırlarınızı, başkalarına anlatıp anlatmayacağından emin olmasınız. Özellikle eski arkadaşlıklarına dair konuştuklarını süzmenizde fayda var. Bir dönem yakın olduğu kişilerin sırlarını sizle paylaşıyorsa, mutlaka sizin sırrınızı da bir başkasıyla paylaşacaktır. Gerçek arkadaşlığın büyük bir güven duygusuyla inşa edilebileceğini unutmayın!

9. Başkalarının yanında farklı davranması

Gerçek arkadaşlık hislerini, duygularını, benliğini tam olarak yansıtabildiğiniz insanlarla kurulur. Yanınızda rol yaptığını düşündüğünüz kişiler, kendi benliklerini sizden saklıyordur. Bunun nedeni size karşı tam anlamıyla açık olmak istememesiyle alakalıdır. Yakın arkadaş olarak gördüğünüz kişilerin ya sizin ya da farklı insanların yanında değiştiğini düşünüyorsanız, toksik bir arkadaşlığa sahipsiniz demektir. Özellikle sizinle baş başayken normal davranan fakat başka insanların içinde size aşağılayıcı bir dille hitap eden toksik kişileri, hayatınızdan olabildiğince hızlı çıkarmanız gerekiyor.

10. Mağduru oynaması

İlgi odağı olmayı seven kişiler, sıklıkla mağdur rolüne bürünür. Her durumu rahatlıkla dramatize eder ve dikkatleri kendi üzerinde tutar. Özellikle konu sizin üzerinizdeyse ve ilgi odağı olmak istiyorlarsa, genellikle mağduru oynarlar. Toksik bir arkadaşa sahipseniz, bu madde size çok da yabancı gelmemeli. Toksik insanlar, dünyanın kendileri etrafında döndüğünü düşünür ve herkes tarafından konuşulmak ister. Sağlıksız bir ilişkinin tohumu olan toksik arkadaşlarınızı hayatınızdan temizleyin. Yeni bir sayfa açın ve sizi gerçekten seven insanlarla birlikte olun! 

Siz toksik arkadaşlıklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım. 

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
6
6
5
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?