Hayatınızda En Az Bir Kez Yaşadığınız "Aha!" Etkisi Nedir?
Hayatınızda En Az Bir Kez Yaşadığınız "Aha!" Etkisi Nedir?
Daha önce zekice tasarlanmış bir reklam filmi ya da yaratıcı uygulamalı fikirlere rastladınız mı? Bu sırada duygularınız öyle bir yükseldi ki bu harika bilgiye ya da tasarıma bakarken büyülendiniz. İstemsizce 'Vay!' ya da 'Aha' diye tepki verdiniz. İşte iletişimcilerin veya hikaye anlatıcılarının sıklıkla kullandığı bu yöntem kişide ani bir duygu devinimi yaratıyor ve 'Aha!' etkisi olarak literatüre geçiyor.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Barış Özcan'ın videosu bize bu yazıyı yazarken ışık tuttu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Günümüzde özellikle iletişimciler tarafından kullanılan metot sayesinde insanlarda "Aha!" etkisi yaratılarak ürüne ve yaratıcı fikre hayran bırakmak sıklıkla yapılan bir uygulama. Son yıllarda gelişen teknolojiler ile birlikte zamanlamanın, görselin ve yazının kusursuzca ayarlanması daha da kolaylaştığı görülüyor. Bu nedenle hayatınızda en az bir kez tüm detayların düşünüldüğü etkileyici bir olaya "Aha!", dediğinizi ön görebiliriz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarihte ilk "Aha!" diyen kişinin ise Arşimet olduğu kabul ediliyor. 2 bin 250 sene önce Sicilya Adası’nın kıyısındaki liman şehri Siraküza Kralı tacının saf altından olup olmadığını merak ediyor.
Bunun üzerine tüm şehir halkı bu problemi düşünmeye başlıyor. Ancak dönemin şartları nedeniyle bu soru üzerinde araştırmalara yapabilecek bilgiye sahip değillerdi. Ta ki Arşimet tesadüfen hamama gidene kadar...
Arşimet yıkanmak için kendini suya bırakınca suyun yer değiştirdiğini görmüş. Daha sonra aniden suyun üzerinde kralın tacını düşünmüş ve devamlı aklında dönen soruya bir cevap bulmuş.
Anlamış ki aynı kütledeki altın bir taçla altın bir külçenin taşıracakları su miktarlarının aynı olması gerek. Ve birden bağırmaya başlamış, "Evreka!, Evreka!"...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Arşimet'in bu tepkisi yazının başlarında bahsettiğimiz "Aha!" etkisiyle örtüşen bir tepkidir. Aniden zekice bir yaratıcı fikir ile karşılaşan her insan beyni şaşkınlığıyla karışan hayranlık duygusunu bu şekilde ifade etmektedir.
Yaşadığımız yüzyılda ise gelişen teknolojiler ve yapay zeka becerileri ile insan zekası birleştiğinde ortaya böyle bir "Aha!" anının çıkmaması işten bile değil. Teknolojiler ile neler yapılabildiğini fark eden reklamcılar bu etkiyi yaratabilmek için örnek uygulamalara imza atıyorlar.
"Aha!" etkisi denince ilk akla gelen çalışmalardan biri 2013 yılında British Airways'in ilgi çeken interaktif reklam panosudur. Bu reklam fikrine göre ekrandaki çocuk aniden ayağa kalkıp yukarı doğru bakmaya ve gökyüzünü işaret etmeye başlayacaktır.
Tam bu sırada çocuğun gösterdiği yerde bir uçak görünecektir. Evet, bulutların arasından bir uçak geçerken reklam panosu ona göre gösterime başlayacaktır. Sonunda ise ekranda şu yazı belirecektir, "Bak, Barcelona’dan gelen BA475 sefer sayılı uçak."
Yoldan geçen insanların havadaki uçakla ekran üzerindeki görüntüyü birleştirmesinin ardından "Aha!" etkisi oluşmuştur. Fakat bunu yapabilmek için hava şartlarından, bulutların geçişine ve zamanlamaya değin birçok faktörün düşünülmesi gereklidir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir havayolu şirketi reklamı olsa da, Aha! etkisi yaratılabilmek için bir dizi teknolojik araç birbirleriyle uyumlu olarak çalışmıştır.
Örneğin tüm uçaklar hızlarını, yüksekliklerini, konum ve uçuş bilgilerini içeren radyo dalgaları yayınladıkları için ekranın yakınındaki bir binaya yalnızca bu havayolu şirketine ait uçuşları filtreleyen bir anten yerleştirilmiştir.
Uçağın kalkış anı, konumu ya da yüksekliği gibi bilgilerin tamamı ekranın bağlı olduğu bulut sunucularına gönderilmiştir. Kentin üzerinde özel bir alan belirlenerek uçak bu alanın üzerinden geçerse gönderdiği radyo dalgalarıyla havaalanındaki uçuş bilgileri karşılaştırılıp doğrulanmaktadır.
Dahası o anda uçağı kapatacak bir bulut ya da hava durumu olayında reklam panosunun çalışmaya başlamaması için hava durumu sensörü kullanılmıştır. Tüm bu işlemler titizlikle tamamlandığında ortaya çıkan sonuç ise muhteşem zeka örüntüsüne duyulan hayranlık olmuştur.
Hayatınızda en az bir kez yaşamış olduğunuz "Aha!" etkisi teknolojinin onu giderek tetiklemesi ile ilerleyen zamanlarda karşımıza bolca çıkacak gibi görünüyor. Siz de bizimle "Aha!" dediğiniz anları paylaşabilirsiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Meraklısına ilgili videoyu bıraktık:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın