onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hastalıkları Engelliyor! Turp Gibi Olan İnsanların Yaptığı Uyku Alışkanlıkları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Hastalıkları Engelliyor! Turp Gibi Olan İnsanların Yaptığı Uyku Alışkanlıkları

Gülbeyaz
05.11.2023 - 09:16

Büyüklerinizi sağlıklı bir bünyeye sahip olabilmemiz için uykumuza dikkat etmemiz gerektiğini söylerken en az bir kere işitmişsinizdir. Görünüşe göre bilim de onları onaylıyor. Uyku uzmanları, hangi uyku alışkanlıklarının hastalıkları engelleyebileceğine dair bir araştırma yapmış. Detaylar için buyurun haberimize. 👇

Kaynak: https://bestlifeonline.com/bedtime-ha...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Uyku hepimiz için önemli bir eylem.

Uyku hepimiz için önemli bir eylem.

Mayo Clinic, uyku esnasında bağışıklık sisteminin, sitokin adlı, uykuyu destekleyen proteinleri salgıladığını belirtiyor. Enfeksiyon, iltihaplanma veya stres durumlarında bu sitokinlerin miktarının artması gerekiyor. Doğal olarak az uyuyan kişilerde bu eksik oluyor. Ayrıca, yedi ila dokuz saatten daha az uyuyan kişilerde, enfeksiyonla savaşan antikorlar ve hücrelerin azaldığını da belirtmemiz gerek. 

Belki de, hiç hastalanmayan kişilerin uyku alışkanlıklarından ders almanın vakti gelmiştir ne dersiniz?

1. Yatak odası düzenine önem vermek.

1. Yatak odası düzenine önem vermek.

Nadiren hasta olan kişilerin ortak alışkanlıklarına baktığımızda karşımıza çıkan ilk faktör yatak odalarının dinlendirici bir ortama sahip olduğundan emin olmaları. 

Columbia Üniversitesi'nden Ryan Sultan, ideal bir uyku ortamının karanlık, sessiz ve serin olması gerektiğini vurguluyor. Işığa maruz kalmanın, uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun üretimini olumsuz etkileyebileceğini ve bu durumun bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini belirtiyor.

2. Mavi ışıktan uzak durmak.

2. Mavi ışıktan uzak durmak.

Telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar tarafından yayılan mavi ışık, melatonin üretimini olumsuz etkiliyor. Melatonin, sağlıklı bir uyku düzeni ve hücrelerin zarar görmesini önlemeye yardımcı olan antioksidan özellikler sağlar, bu da vücudun patojenlere karşı direncini artırır. Bu nedenle, vücudunuzun doğal olarak dinlenmeye geçiş yapabilmesi için, yatmadan en az bir saat önce ekran süresini kısıtlamanızı tavsiye ediyoruz.

3. Uyumadan önce ağır yiyecek içecekler tüketmemek.

3. Uyumadan önce ağır yiyecek içecekler tüketmemek.

Yatmadan önceki saatlerde ne yediğinizden çok nasıl yediğiniz de uykunuzun kalitesini belirleyebilir. Nadiren hastalanan kişilerin yatmadan önceki saatlerde daha sağlıklı beslenmeleri ve daha küçük porsiyonlar yemeleri dikkat ettikleri bir unsur.

Bu konu hakkında Dr. Shariff şöyle diyor;

Bu konu hakkında Dr. Shariff şöyle diyor;

'Sağlıklı beslenme, uyku kalitemizi ve genel sağlığımızı belirlemede çok büyük bir faktördür. Yatmadan önce ağır bir yemek, şekerli bir atıştırmalık veya gazlı içecek gibi uyku esnasında hala sindireceğiniz yiyecek içecekler uyumayı zorlaştırabilir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

4. Tüketilen alkol miktarının az olması.

4. Tüketilen alkol miktarının az olması.

Uzmanlar, sağlıklı yaşamak isteyen bireylerin, özellikle uykuya geçiş sürecinde alkol tüketimlerini kısıtlamalarının önemini vurguluyor. Bu durumun iki temel sebebi bulunmakta. Birincisi, alkol tüketiminin azaltılması, uyku düzenindeki bozuklukları minimize edebilir. İkincisi ise, alkol alımınızı sınırlamanız, bağışıklık sisteminizin daha etkin çalışmasını sağlayarak genel sağlık durumunuza katkıda bulunur.

5. Nefes egzersizi ya da meditasyon yapmayı bilmek.

5. Nefes egzersizi ya da meditasyon yapmayı bilmek.

Sultan, uykuya geçişi kolaylaştırmak için derin nefes alma, ilerleyici kas gevşemesi ve meditasyon gibi rahatlama tekniklerinin etkili olabileceğini ifade ediyor. Bu yöntemlerin uyku kalitesini yükselttiğini ve stres hormonlarını düşürdüğünü belirtiyor. Sürekli yüksek stres seviyeleri, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu nedenle, stresi azaltmak vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirmek için meditasyon yapabilirsiniz.

6. Belirli bir uyku ve uyanma saatinin olması.

6. Belirli bir uyku ve uyanma saatinin olması.

Düzenli bir uyku programına sahip olmanın önemi, genellikle göz ardı edilir. Ancak, belirli bir yatma ve uyanma saati belirlemek, bireylerin gereken uyku süresini sağlamak adına hayatlarını düzenlemelerine yardımcı olur. Atılacak ilk adımlardan biri, düzenli bir program oluşturmaktır. Her gün farklı saatlerde yatıp kalkarsanız, biyolojik saatiniz bozulur ve sabahları uyanmanız zorlaştırır. Bu durum, gün boyu yorgunluk hissi yaratır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın