Görüş Bildir
Haberler
Acının ve Depresyonun Piri Frida Kahlo'nun En Ünlü Eserlerinin Arkasında Yatan 10 Gizli Mesaj

Acının ve Depresyonun Piri Frida Kahlo'nun En Ünlü Eserlerinin Arkasında Yatan 10 Gizli Mesaj

Gülbeyaz
29.10.2023 - 07:31

Frida Kahlo'yu eminiz hepiniz tanıyorsunuzdur. Feminist hareketin ikonlarından biri olan ressam Kahlo'nun eserlerinde kendi hayatına dokundurduğu ve birçok kişinin bilmediği gizli detaylar mevcut. Gelin Kahlo'nun acısını ve depresyonunu aktarmaya çalıştığı sembollerin anlamlarını öğrenelim ve vermek istediği asıl mesaj neymiş bir bakalım...

Kaynak: https://mymodernmet.com/frida-kahlo-p...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Diken Kolye ile Otoportre

1. Diken Kolye ile Otoportre

Hayatı boyunca 55 otoportresini çizmiş olan Kahlo bu resimde, yeşilliklerin önünde ve bir panter ile bir maymun arasında yer alıyor. Boynunda dikenlerden yapılmış ve görünüşte cansız bir sinek kuşuyla süslenmiş bir kolye takıyor. Tuhaf aksesuar boynunun kanamasına sebep olmasına rağmen, ifadesi durgun kalıyor. Acıya bu sakin yaklaşım, Kahlo'nun tipik bir örneği. “Günün sonunda, yapabileceğimizi düşündüğümüzden çok daha fazlasına katlanabiliriz.” mesajı veriyor.

2. İki Frida

2. İki Frida

İki Frida, Kahlo'nun eşi Rivera'dan ayrılmasına tepki olarak yaptığı bir eser. Bu resimde Kahlo, kendisinin iki tarafının derinliklerine iniyor. Solda, kendisini geleneksel olarak Avrupa kıyafeti giymiş, kalbi kırık bir kadın olarak tasvir ediyor. Sağda ise kalbi bir bütün ve Rivera ile evliyken benimsediği bir tarz olan modern bir Meksika elbisesi giymiş geleneksel kadın tarafını...

3. Kısa Saçlı Otoportre

3. Kısa Saçlı Otoportre

Boşanmasının ardından Kahlo kendini yeniden keşfetmeye çalışıyordu. Eski kocasına karşı bir meydan okuma olarak, kısa saçlarla kendi portresini çizdi. Aynı zamanda takım elbise giymesi de göze çarpan bir detay. Üstünde bir Meksika halk şarkısından: 'Bak, seni sevdiysem bunun sebebi saçındı. Artık saçsız olduğuna göre, artık seni sevmiyorum.” yazıyor.

4. Meksika ve Amerika Sınırında Otoportre

4. Meksika ve Amerika Sınırında Otoportre

Kocası ilgi odağı olurken ve New York'taki Modern Sanat Müzesi'ndeki bir sergi de dahil olmak üzere sanat çevreleri arasında büyük başarılar elde ederken, Kahlo başarısız hamilelikler ile zorluklar yaşıyordu. Meksika ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki sınır çizgisindeki otoportresi, Kahlo'nun ABD'nin endüstriyel ve kapitalist kültürüne duyduğu hoşnutsuzluğun yanı sıra Meksika'nın tarımsal yaşam tarzına duyduğu özlemi tasvir ediyor.

5. Henry Ford Hastanesi

5. Henry Ford Hastanesi

Kahlo'nun en yürek burkan tablolarından biri olan Henry Ford Hastanesi, düşük yaptıktan sonra Detroit'teki Henry Ford Hastanesi'nde iyileştiği süreci anlatıyor. Karnından bir dizi kırmızı damar doğmamış çocuğuna atıfta bulunuyor. Tramvay kazasından zarar gören pelvisinden damarlar filizlenmiş. Rivera'nın hastanede kaldığı süre boyunca ona hediye ettiği orkide, günlerin nasıl yavaş geçtiğini gösteren bir salyangoz onun için onu o sırada bulunduğu şehrin endüstriyel ruhuna bağlayan bir makine görevi görüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Aile Ağacı

6. Aile Ağacı

Büyükannem ve büyükbabam, Ailem ve ben ya da bilinen adıyla Aile Ağacı portresi Kahlo'nun şimdiye kadar çizdiği iki soy ağacı resminden biri. Solda Meksikalı annesi, büyükanne ve büyükbabası, sağda Alman babası, Alman büyükanne ve büyükbabası ile karışık ırk mirasını tasvir etmiş. Kendini ise tüm bu figürleri birbirine bağlayan kurdeleyi tutan küçük bir çocuk olarak merkeze koymuş.

7. Kırık Sütun

7. Kırık Sütun

Kırık Sütun'da Kahlo, geçirdiği kazanın yaşam boyu etkilerine trajik bir bakış sunuyor. Resim, omurga ameliyatından sonraki süreci anlatıyor. Çıplak bir hastane levhası ve metal ve alçı korse dışında vücudu çivilerle delik deşik tasvir edilmiş. Bu ise çarmıhtaki Mesih'in Hıristiyan ikonografisine bir gönderme.

8. Otobüs

8. Otobüs

Kahlo, 1925'te meydana gelen ve yaşamını değiştiren otobüs kazasından birkaç dakika önce gördüklerini hatırlatan bir tasvir çizdi Eser, en ünlü tablolarının biri olmakla birlikte kazanın en gerçekçi resmidir. Kahlo kaza anını hiçbir zaman tam olarak resmetmemiştir.

9. Tehuana Otoportesi

9. Tehuana Otoportesi

En ünlü sanat eserlerinden biri olan Tehuana Otoportresi - Aklımdaki Diego olarak da bilinir - Kahlo'nun Meksika folkloruna olan derin sevgisini gösteriyor. Burada, Oaxaca eyaletindeki Tehuantepec bölgesinin Zapotek tarafında giyilen geleneksel bir Tehuana elbisesinin başlığını giyiyor. Ayrıca, çalkantılı bir boşanmadan geçmesine ve Rivera'nın işleriyle yüzleşmesine rağmen, onu düşünmekten nasıl vazgeçemeyeceğini göstermek için sürrealist bir şekilde eşini alnına resmetmiş. Alın yazım sensin der gibi. :)

10. Yaralı Geyik

10. Yaralı Geyik

Yaralı Geyik, Kahlo'nun kendi ile ilişkili fiziksel ve duygusal acısını sembolik olarak ele alan başka bir otoportre. Parçada Kahlo kendini bir geyik olarak tasvir ediyor. Bunun için sevgili evcil hayvanı Granizo'dan ilham aldığı düşünülüyor. Oklarla vurulmuş ve kırık bir dalın arkasına yerleştirilmiş geyiğin muhtemelen öleceği açık. Kendi sağlı*ğının düşüşe geçtiği dönemde çizdiği bir resim. 

Kendisi 6 yaşında çocuk felci geçirmekten kaynaklanan ve hayat boyu devam eden fiziksel ağrıya ek olarak, kangren ve diğer hastalıklardan da muzdaripti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
7
3
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın