Hasan Gümen Yazio: Bilim-Kurgu ve Fanteziye Bulaşmanız İçin 5 Sebep
Büyük usta Ursula K. LeGuin bir yazısında şöyle demiş:
“Fantezi edebiyatı kaçıştır ve ihtişamı da buradan gelir. Bir asker, düşmana esir düştüğünde kaçmak onun ilk görevi değil midir? Eğer akıl ve ruhumuzun özgürlüğünü önemsiyorsak ve kendimizi birer özgürlük elçisi olarak görüyorsak, bizim de en önemli vazifemiz firar etmek ve beraberimizde mümkün olduğunca fazla insanı götürmektir!”
Ben Ursula ile ortaokul sıralarında “Yerdeniz Büyücüsü” dörtlemesi -o zamana kadar dört kitap yazmıştı- tanıştım.
1. Farklı bir bakış açısı ile olaylara bakabilirsiniz.
Ölü Ozanlar Derneği filminde Robin Williams’ın canlandırdığı Bay Keating’i hatırlarsınız. Masaların üzerine çıktığı meşhur sahnede çocuklara sınıfın bu açıdan ne kadar farklı göründüğünü anlattığı bir sahne vardır. Gerçek hayatta bakış açımızı değiştirmek için masaların üzerine zıplayamayabilirsiniz ancak aklınızda dün okuduğunuz “Neil Gaiman’ın İskandinav Mitolojisi” kitabı varsa, yolda gördüğünüz tek gözlü sakallı amcayı Odin’e benzetebilirsiniz.
2. Yollar kısalır metrobüs çekilmez olur.
3. Beyninize iyi geldiği bilimsel verilerle kanıtlanmıştır.
2017 yılında Georgia Teknoloji Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, gün içerisinde hayal kuran kişilerin beyinlerinin daha iyi çalıştığı gözlemlenmiş. Beyinlerine elektrot bağlanılan kişilerden hayal kuranların beyinlerinde, hayal kurmayan kişilere göre hem daha fazla elektriksel aktivite görülmüş, hem de beynin daha farklı bölümleri çalışmış. Bu çalışmaya bakılacak olursa şimdiye kadar yeni bir buluşla Nobel almamış olmam bir mucize olmalı.
Yorum Yazın
Ursula K. Le Guin Sürgün Gezegeni kitabı da güzel bir örnek. Thor filminde: Atalarınız büyü diyordu, siz bilim diyorsunuz. Ben öyle bir yerden geliyorum ki, ... Devamını Gör