Görüş Bildir
Haberler
Hak mı Suç mu? Seks İşçiliği Tartışması Avrupa Parlamentosu'nda

Hak mı Suç mu? Seks İşçiliği Tartışması Avrupa Parlamentosu'nda

Ulaş
03.01.2023 - 21:03

Belçika'nın seks işçiliğini suç kapsamından çıkarmasının ardından konu Avrupa Parlamentosu'na da taşındı. Seks işçiliğine dair yapılacak düzenlenmelere ilişkin Avrupa Parlamentosu'na bağlı Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi tarafından bir rapor hazırlanacak. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Belçika, seks işçiliğini suç kapsamı dışına çıkaran ilk Avrupa ülkesi oldu.

Belçika, seks işçiliğini suç kapsamı dışına çıkaran ilk Avrupa ülkesi oldu.

Euronews'te yer alan habere göre geçtiğimiz yılın haziran ayına kadar Belçika'daki seks işçileri kayıt dışı olarak çalışıyor ve sosyal güvenlik, hastalık izni, banka kredisi gibi haklardan faydalanamıyordu.

Ayrıca internet sitesi tasarımı veya muhasebe gibi alanlarda dahi olsa seks işçilerine yardımcı olan herkesin de mahkemelik olma riski bulunuyordu. Ama tüm bunlar Avrupa'da bir ilk dünyada ise ikinci olan bir düzenleme ile suç kapsamı dışına alındı.

Belçika'da tüm üçüncü partilere verilen cezalar kaldırılırken bazı seks işçilerinin de haklarını koruyan kontratlarla yasal olarak çalışmasına izin verilmiş oldu.

Diğer ülkelerde durum ne?

Diğer ülkelerde durum ne?

Seks işçiliğini suç kapsamından çıkaran ilk ülke Belçika olmasına rağmen Hollanda, Almanya ve Avusturya'da seks işçiliği farklı formatlarda olsa da yasallaştırılmış durumda. İsveç ve Fransa ise dolaylı olarak engellemeyi hedefleyerek seks işçiliği yapmayı değil onlardan hizmet almayı suç olarak kabul ediyor.

Seks işçiliğinin nasıl düzenleneceği ile ilgili tartışmalar artık Avrupa Parlamentosu'na taşınıyor. Sektörün nasıl düzenlenmesi gerektiği üzerine bir rapor Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi tarafından hazırlanıyor. 

Haziran ayında genel kurula gelmesi beklenen raporun bir çeşit yasaklama önermesi bekleniyor.

'Cinsiyet bazlı bir sorun...'

'Cinsiyet bazlı bir sorun...'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Konuyu çok hassas olarak tanımlayan raportör ve Alman parlamento üyesi Maria Noichl, 'Seks işçiliği küresel ve cinsiyet bazlı bir sorun. Burada ağırlıklı olarak kadınlar bedenlerini erkeklere satıyor. Bu da güç dengelerini bozan ve toplumdaki eşitsizlikleri daha da tetikleyen bir durum,' ifadelerini kullandı.

Noichl Almanya'daki gibi liberal politikaların kadınların zorla çalıştırılması ve cinsel istismara kapı araladığını belirtti. Avrupa milletvekili tüm üye ülkelerde seks işçiliğinin suç kapsamından çıkarılması ve seks işçilerinin üzerlerindeki damganın kaldırılması ve temel haklara erişimlerinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bu seks işçilerinden hizmet alanların cezalandırılması anlamına geliyor ve bu politikayı savunanlar böylece para karşılığı sekse talebin azalacağını savunuyor.

Hollandalı parlamento üyesi Sophie in't Veld de "Seks işçiliği de bir emektir" diyerek bu konuda AB düzeyinde bir politika olmamasını tuhaf buluyor.

Hollandalı parlamento üyesi Sophie in't Veld de "Seks işçiliği de bir emektir" diyerek bu konuda AB düzeyinde bir politika olmamasını tuhaf buluyor.

Seks işçiliğinin suç kapsamından çıkarılmasını savunan in't Veld, 'Bu sektörde çalışanların da diğer tüm işçiler gibi haklarının olması lazım,' ifadelerini kullandı.

Böyle bir düzenlemenin bir gecede başarıya ulaşamayacağını kabul eden in't Veld bunun çözümü için seks işçilerinin daha fazla dinlenilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Seks İşçi Hakları İttifakı (ESWA) Koordinatörü Sabrina Sanche ise Avrupa Parlamentosu raporu konusunda endişeli. Raporun desteklemesi beklenen Nordic modeli seks hizmeti vermeyi değil almayı suç olarak tanımlıyor. 

Sanchez'e göre bu çözülmesi gereken hiç bir sorunu çözmüyor.

Sanchez kısmen de olsa cezalandırma suistimale ve işçilerin daha kötü ve tehlikeli şartlarda çalışmaya zorlanmasına kapı araladığını savundu. Sanchez böyle bir düzenlemenin seks işçilerine istenmedikleri mesajı vermeye devam edeceğini ve üstü kapalı bir şekilde yetkililer ve müşterilerin şiddet uygulamasına yeşil ışık yakacağını belirtti.

Sacnhez ayrıca cinsel sömürünü kapsamının da tam olarak belirlenmemesi durumunda her çeşit seks işçiliği AB'nin kadına karşı şiddeti engelleme düzenlemesine takılabileceğini vurguladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
15
9
5
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KumdanKum

Seks işçiliği emek mi... ben sizin zihniyetinize.. kadının en aşağılandığı durumdur.. düzenli gelir iyi konforlu bir yaşam sağlayın o kadınlar çoğu bu işi ... Devamını Gör

Muhammed Göktaş

Biliyorsun ki tersi durumda geçerli

Mavi Balik

Dolandırıcı faaliyetler olmadığı sürece suç kapsamında olmaz. Yasaklarda çözüm değil, o yüzden denetimli olması daha mantıklı.

Crystal Maiden

Seks işçiliği ne mk sanki işmiş meslekmiş gibi dümdüz oruspuluk işte. Torbacılardan vs. ne farkları var