Görüş Bildir
Haberler
Hafızaya İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Hafızaya İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Berk Acaroglu
18.05.2015 - 08:23 Son Güncelleme: 18.05.2015 - 11:44

Hafızanın yaşla birlikte zayıflaması normal olarak kabul edilmeyi epey oldu. Hayat boyu doğru beslenme alışkanlıkları edinerek ve beyni çalıştıran egzersizler yapılarak yaşlılığa bağlı hafıza kaybıartık azaltılabiliyor. Yaş ilerledikçe elbette tüm diğer organlarımız gibi beynimizde yaşlanır ama doğru yiyecekleri seçilerek yaşlanmanın getirdiği bu olumsuz etkileri en aza indirilebilir.

Hafızaya iyi gelen yiyecekler arasında çoğunlukla B kompleks vitaminleri yer alır. Ayrıca C vitamini, omega 3 yağ asitleri ve antioksidanlar da hafızaya iyi gelmektedir.

Hafızayı Güçlendiren Besin Kaynakları

B12 Vitamini: B12 vitamini eksikliği hafıza zayıflığı ve hafıza kaybına yol açabilmektedir. B12 vitamini eksikliğinin uzun süreli devam ederse nöropsikiyatrik bozukluklara neden olur. B12 eksikliğinin nedenleri B12 vitamini bakımından zengin gıdaları tüketmemektir ya da pernisiyöz anemi gibi B12 vitamininin vücut tarafından emilmesini engelleyen hastalıklardır. B12 vitamini eksikliği yaşamamak için kümes hayvanları, et ve balığı beslenmenize ekleyin ve bunun dışında hafızaya iyi gelen yiyeceklerden olan kuru tahıl ürünlerini tüketin.

Yaban Mersini: C vitamini bakımından zengin olan yaban mersini antioksidan içeren özelliği ile yaşla birlikte zayıflayan hafızaya iyi gelir. İçerisinde bulunan antosiyaninler ile flavonoidler beynin hafızadan sorumlu bölgesi olan hipokampus üzerinde direk etki sağlar. Yapılan araştırmalarda yaban mersininin hafızayı kesin güçlendirdiği ortaya koyulmuştur. Hatta alzheimer hastalığından dolayı hafıza kaybına iyi gelip gelmediği konusu şuan araştırılmaktadır.

Yumurta: Bellekte önemli bir sentez için gerekli kolin maddesi yumurtada bol miktarda bulunduğundan hafızaya iki gelir. Kolin almanın Alzheimer hastalığını önlediği söylenemez ama hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar erken yaşlarda kolin alan kişilerin ileride hafızasında sorun olmadığını göstermiştir.

Yeşil Çay: Yeşil çay içinde polifenoller bulunur ve özellikle de içindeki flavonoidlerin hafızayı geliştirdiği düşünülür. Alzheimer hastalarının beyinlerinde plak oluşturan proteinlerin üretiminin azaltılmasına yardımcı olan yeşil çay hafızayı zayıflatan nöron kaybını da engeller.

Balık: Beynin düzgün olarak çalışabilmesi için gerekli olan bir besin kaynağıdır. Hafızanın kuvvetlenmesi için oldukça önemli sayılan omega 3 yağ asitleri bulunur. Ton, somon veya alabalık gibi soğuk su balıklarının haftada en az iki öğün tüketilmelidir.

Sebzeler: Düşük kalorili olan sebzeler, A vitamini ve demir gibi birçok temel vitamin ile mineralleri de içerir. Ispanak, marul ya da lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler hafızaya iyi gelen yiyecekler arasında yer alır.

Güçlü Bir Hafıza için Yapılması Gerekenler

  • Tansiyonunu ve kolesterolü normal değerlerde tutmak gerekir. Kalp ve damar sağlığını koruyarak beynin düzgün çalışması bu şekilde sağlanır.

  • Uyku düzenini de önemli bir etkendir. Uyku bozuklukları hafızanın zayıflaması ile yakından ilgilidir

  • Düzenli egzersiz yapmak ve düzenli fiziksel aktivite bulunmak Alzheimer hastalığı ya da bunama riskini azaltır.

  • Beyin jimnastiği yapmak da önemlidir. Bulmaca ya da bir lisan öğrenme gibi beyni çalıştıran aktiviteler ilerleyen yaşlarda beyin sağlığı için önemlidir.

Kaynak: http://www.sagliklidiyetprogrami.com/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
8
3
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın