Bazı muhalefet partileri, Garibaşvili'nin istifasının, 2016 'da düzenlenecek seçimlerle ilgili olduğunu ileri sürdü.
Gürcistan'ın en büyük muhalefet partisi 'Birlik Ulusal Hareketi'nin liderleri, düzenledikleri basın toplantısında kararın aslında Garibaşvili değil, eski Başbakan İvanişvili tarafından verildiğini iddia etti. Parti liderlerinden Giga Bokeria, İvanişvili'nin hala hükümet üzerinde etkili olduğunu öne sürerek, Garibaşvili'nin İvanişvili'nin isteği uyarınca istifa ettiğini savundu. İvanişvili'yi kurduğu ekiple ülkeyi 'zor duruma' düşürmekle suçlayan Bokeria, halkın 2016'daki seçimde İvanişvili'ye demokratik yoldan 'hayır' demesi gerektiğini savundu.
Gürcistan Anayasası'na göre, iktidar partisi 'Gürcü Hayali', bir hafta içinde cumhurbaşkanına yeni başbakan adayını sunacak.
Cumhurbaşkanı, daha sonra yeni başbakanın belirlediği bakanlar kurulu listesini ve programını parlamentoya gönderecek. Yeni hükümetin kurulabilmesi için parlamentonun bir hafta içinde yeni kabineye güvenoyu vermesi gerekiyor. Kabinenin güvenoyu alamaması durumunda cumhurbaşkanı, parlamentoyu feshedip 'erken genel seçime' gitme yetkisine sahip.
Ivanişvili'nin kabinesinde 2012-2013 yılları arasında içişleri bakanı olarak görev yapan Garibaşvili, Ivanişvili'nin istifasının ardından, 20 Kasım 2013'te başbakan olmuştu.
Radikal