Gezegen mi Plastik mi? National Geographic'in Yeni Sayısı Acı Gerçeği Gözler Önüne Seriyor!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Gezegen mi Plastik mi? National Geographic'in Yeni Sayısı Acı Gerçeği Gözler Önüne Seriyor!
National Geographic dergisi Gezegen mi Plastik mi? adı altında bilgilendirici fakat şok edici yeni sayısını yayınladı.
Bu şaşırtıcı sayıdan kesitler derleyen BoredPanda içeriğini ise sizler için çevirdik:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
National Geographic'in yeni sayısında plastik atıklar ele alınıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çoğumuzun da farkında olduğu gibi, çevremizde çok fazla plastik var.
Hepimiz bir plastik poşeti direkt olarak çöpe atarken, tam olarak anlayamayacağımız bir probleme katkı sağladığımızı bilerek suçlu hissediyoruz.
Fakat, ya plastik bağımlılığımızın korkunç sonuçlarıyla karşı karşıya kalsaydık?
Bu güçlü ve kalp kırıcı görüntüler de her yıl atılan 9 milyon ton plastik atığın açıkça çevremize ve vahşi yaşama ne yaptığını ortaya koyuyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tüketicinin plastik kullanım şeklini değiştirmeyi amaçlayan ünlü derginin kampanyasının hedeflerinden biri de bu.
Çünkü her değişim, ne kadar yararsız görünürse görünsün, bir noktada yardım ediyor.
Derginin kendi de örnek olmak için bu sayılarını plastikte değil kağıtta göndermeye başlıyor.
Kampanya plastik poşetleri, şişeleri ve pipetleri sorunsal ürünler olarak tanımladı.
Ve tüketicileri plastik kullanımlarını bilinçli basit tercihler yaparak ciddi derecede azaltmaya söz vermek için teşvik ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Söz verecek misiniz?
"130 yıl boyunca National Geographic dünyanın her yerindeki okuyucularına onun güzelliklerine açılan bir pencere sağladığı gibi, karşılaştığı tehditleri de göstererek gezegenimizin hikayelerini dökümanladı.
"2015'ten itibaren 6.9 milyon ton plastik atık ortaya çıkmış. Bu atıkların yaklaşık %9'u geri dönüştürülmüş, %12'si yakılmış, %79'u ise çevrede ya da atık sahalarında birikmiş."
"Her gün alandaki kaşiflerimiz, araştırmacılarımız ve fotoğrafçılarımız tek kullanımlık plastiğin okyanuslarımız üzerindeki yıkıcı etkisine ilk elden tanık oluyorlar ve durum gittikçe vahim bir hal alıyor."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Dakka, Bangladeş'teki Buriganga Nehri'nin kıyılarına beyaz plastik atıklar vurunca, aynı anda oğlu Momo'ya bakan Noorjahan onları düzenli olarak çevirerek kurumaları için seriyor. Plastikler sonunda bir geri dönüşümcüye satılacak, Dünya çapındaki plastiklerin %5'inden azı geri dönüştürülüyor."
"Toplanıp yıkanan ve elle ayrılan renkli plastik parçaları Buriganga kıyılarında kuruyor. Günde 11,000 ton atık çıkaran 18 milyon nüfuslu Dakka'nın içinde ve çevresinde, serbest geri dönüşüm endüstrisinde yaklaşık 12,000 kişi çalışıyor."
"Recology markasının San Francisco'daki en büyük geri dönüşüm tesisinden her gün 500 ila 600 ton atık geçiyor. Alışveriş poşetlerini kabul eden ABD'deki sayılı tesislerden birinde, geri dönüştürülen tonaj son 20 yılda iki katından daha fazlasına çıktı."
"'Gezegen mi Plastik mi?'girişimi ile büyüyen krizin hikayelerini paylaşacağız, en son yapılan araştırmalar ve bilim üzerinden değinmeye çalışacağız ve dünyanın her yerindeki okuyucularımızı tek kullanımlık plastikleri nasıl ortadan kaldırabileceğimiz ve okyanuslara gitmelerini engelleyebileceğimiz konusunda eğiteceğiz."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çin, dünyadaki en büyük plastik üreticisi ve dünya toplamının çeyreğinden fazlasına denk geliyor. Bu plastiğin çoğu ihraç ediliyor.
Plastik bilimi ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz:
Bu çizelge ise yıllar içinde artan plastik kullanımını gösteriyor:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
İnsanlar bilinçlendirmeli, hükümetler özel sektörü geri dönüşüm konusunda teşvik etmeli.
ama sadece ''malı meli''.(
dikkatimi çeken şey,bu çöplerin hep 3. dünya ülkesi olarak tabir edilen ülkelerde birikmesi. halbuki o çöpleri üreten ülkeler gelişmiş ülkeler. yazık. o insa... Devamını Gör
bunun sebebi sözde geri dönüşüm için 3. dünya ülkelerine yollanması yeterli işçi bulunamaması ve çalışma ortamının kötü olması nedeniyle yığılması bununla al... Devamını Gör
Biz insanların MUHTEŞEM eserlerinden biri daha...