Gerçek Kökenlerini Öğrenince Ufkunuzu Açıp Etimolojiye Aşık Olmanızı Sağlayacak Harika Kelimeler
Gerçek Kökenlerini Öğrenince Ufkunuzu Açıp Etimolojiye Aşık Olmanızı Sağlayacak Harika Kelimeler
Dünyanın dört bir yanında kullanan binlerce kelimenin nereden türediğini inceleyen bilim dalına 'etimoloji' deniyor. Twitter'daki Etimoloji sayfası hem günlük hayatımızda hâlâ kullandığımız, hem de unutulmaya yüz tutmuş birbirinden harika kelimeleri ve ardında yatan hikayeleri ile kökenleri insanlarla paylaşıyor.
Kökenleri ile ufkunuzu sonsuzluğa açacak bilgileri alabileceğiniz yeni kelimeler için buyurun! 👇
Kaynak: Etimoloji Twitter sayfası
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kökenbilim olarak da bilinen etimoloji, bir sözcüğün kökenine inerek hangi dile ait olduğunu, ne zaman ortaya çıktığını, anlam ve ses bakımından geçirdikleri dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Twitter'da Etimoloji isimli sayfada bazen günlük yaşamda kullandığımız, bazen de artık unutulmaya yüz tutmuş kelimelerin birbirinden ilginç kökenlerini paylaşan Erhan İdiz, kelimelere ve edebiyata gönül vermiş bir yazar.
1. Bu haftaki içeriğimize yeni bir bilgiyle başlayalım. Sâhil kenarı demek yanlış, sâhil zaten kenar kelimesini içinde barındırır.
2. Muhabbet, sevmektir. Arapça "habba" yani “sevdi” sözcüğünden gelen muhabbet, çok kullandığımız ama derinliğini ıskaladığımız bir sözcük.
3. Belirsiz anlamında kullandığımız muallak, aslında boşlukta asılı kalmaktır. Aynı kökten gelen alâka; bağlanma, ilişki, ilgi anlamındayken muallak bunun sağlanamaması demektir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4. Ağu (ağı) Türkçenin en eski kelimelerinden biri. Ağu, zehir demektir. Ağulanmak da zehirlenmektir.
5. "Uzlet" kelimesi;
6. Sitâre, Farsçada yıldız demektir. İngilizce star sözcüğü de buradan gelir. Zamanla dilimizden sitâre gitmiş, yerine star gelmiştir. Fakat bir şiirde yaşamaya devam eder sitâre:
7. Od, Eski Türkçede ateştir. Her dilin farklı zenginlikleri vardır. Kıymetini bilirseniz içinizi de ısıtır zihninizi de.
8. Müptelâ; bir şeye kendini kaptırmış olan, tutulmuş demektir. Arapça ibtilā’ “denemek, sınanmak” sözcüğünden geliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
9. Vefat, en anlamlı kelimelerden biri. Arapça vefa ile aynı köktendir ve sözünü tutmak, borcunu ödemek demektir.
10. Yufka yürekli deriz ya, işte o yufkanın hamurla ilgisi yok. Yufka, Türkçenin en eski kelimelerinden. Orhun Yazıtları’nda yuvka şeklinde geçmiş.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Bulmaca çözenler çoğunu bilir
Türk Dil Kurumu hiçbir işe yaramayan bir kurumdur en iyi örnekleri de Türkçe'nin içerisinde artan yabancı kökenli sözcüklerin girişini durduramamasından tutu... Devamını Gör
Yufka yürekli.. yufkayla bir alakası yoksa orhut yazıtlarındaki anlamı neymiş onu söyleseydiniz catladik burda
Orhun