Gediz'de 700 Madenci İşten Çıkarıldı
Kütahya'da madenciler yeni yasanın maliyetleri ortalama yüzde 50 artırdığını ileri süren şirketler, 7 maden ocağında daha faaliyetleri durdurdu. 700 madenci işten çıkarıldı. Geçen hafta Zonguldak'ta da 4500 madenci aynı sebeple işsiz kaldı.
Soma'da 301 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından benzer faciaları önlemek için çıkarılan yeni yasanın getirdiği şartların maliyetleri artırdığını iddia eden maden şirketleri işçi çıkarmaya devam ediyor. Zonguldak'ta geçen hafta 4500 madencinin işine son verilmesinin ardından Kütahya'da da 700 işçi çıkarıldı. Kütahya'nın Gediz ilçesinde 'torba kanun'un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle 7 maden ocağının faaliyetleri durduruldu. İlçe merkezinde işten çıkarılmalarını protesto eden maden işçileri, slogan atarak ellerindeki Türk bayraklarıyla bağlı bulundukları sendikaya tepki gösterdi. İşçiler tepki amacıyla sendikalarından topluca istifa edeceklerini belirtti.
'Maaşlarına zam, işlerine son'
Protestocular adına bir açıklama yapan maden işçisi Mevlüt Ilık, torba kanunla maden işçisine iyileştirme getirilmesi beklenirken, kendilerine darbe vurulduğunu savundu. 'Maaşlarına zam, işlerine son politikası' uygulandığını belirten Ilık, Gediz bölgesinde çıkarılan kömürün yüksek kükürt nedeniyle ancak toprak sanayiinde pazar bulabildiğini, bunun da cüzi fiyatlarla satıldığının bilindiğini anlattı.
İşverenin, işçilik ve girdi maliyetinin yükselmesi nedeniyle yüksek maliyetle ürettiği kömüre pazar bulamadığını belirten Ilık şunları söyledi:
'Bu yüzden işveren, vermesi gerektiği zammı karşılayamayacağından işyerini kapattığını beyan etmiştir. Hükümetimizden beklentimiz, istihdam ettirilebilmesi için kömürün ton başına en az 200 liradan az olmamak kaydıyla satılmasıdır. Pazar mevcut olmadığından devletimizin bu kömürü enerji sektöründe kullanması hususunda satın alma garantisi vermesi lazım. Bunun dışında işverenin ödeyeceği sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması durumunda maliyet azalacağından bizlere işe dönme imkanı sağlanacaktır.'
Yeni yasa neler getiriyor
11 Eylül'de yürürlüğe giren yeni kanuna göre yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en fazla 36 saat ile sınırlandırıldı.
Kaynak: AA | Al Jazeera