Geçtiğimiz Ayın Birbirinden Etkileyici En Güzel 12 Uzay Fotoğrafı
Uzaydan taze taze fotoğraflar getirdik, şöyle oturmaz mıydınız?
1. Kara delik iş başında!
2. Plüton'dan selam var!
3. Birlikten galaksi doğar!
4. Devasa kara delik!
5. Kendi küçük, işlevi büyük...
6. Plüton ve muhteşem atmosferi
Bu işlenmiş görsel Plüton'un atmosferine ait en yüksek çözünürlüğe sahip renkli fotoğraf. Bu görüntünün oluşmasında Plüton'un atmosferindeki metan ve diğer moleküllerin büyük etkisi olduğu belirtiliyor.
7. Kainat güzeli Satürn!
Satürn ve halkalarına ait nefis bir fotoğraf daha geçti elimize. Ayrıca bu fotoğraf Satürn'ün ne kadar devasa olduğunu hatırlamamıza da yardımcı oluyor; çünkü görselde Satürn'ün uyduları da bulunuyor, ancak o kadar küçük kalıyorlar ki, bulun bulabilirseniz.
8. Göz alıcı parlaklık için Trumpier 13!
Trumpier 13 adlı bu yıldız kümesi galaksimizdeki en parlak yıldızlara ev sahipliği yapıyor. Sadece yarım milyon yaşında olduğundan da barındırdığı yıldızlar çok büyük kütleli ve parlak. Sol tarafta kalan küçük karanlık bölge ise bir toz bulutuna ait, silüet şeklinde gözüküyor. Mavi-beyaz yıldızlar ise hidrojen depolarını öyle hızlı tüketiyorlar ki, sadece bir kaç milyon yıl içinde süper nova patlamalarıyla hayata veda edecekler.
9. Işıl ışıl evren!
Carina bulutsusuna ait bu görüntüde bulunan kırmızı daire içindeki bölge Trumpier 14 olarak adlandırılıyor ve tıpkı Trumpier 13 gibi çok parlak yıldızlara ev sahipliği yapıyor. Zaten görüntüde diğer bölgelere kıyasla ne kadar parlak olduklarını net şekilde görebiliyorsunuz.
10. Pasaklı galaksi
Çoğu gezegen spiral ve eliptik yapılara sahipken NGC 5408 adlı bu galakside durum baya farklı. Çünkü kendisi düzensiz, yani tanımlayan dağınık bir şekli var. Ayrıca bu galaksi NGC 5408 X-1 adlı oldukça güçlü bir X-ray ışını kaynağına da ev sahipliği yapıyor. Bu kaynağın orta kütleli bir kara delik olduğu düşünülüyor.
11. Neden küçük uyduların şekilleri bir garip?
Janus ve Tethys büyük ve küçük uydular arasındaki farkları anlayabilmemizi sağlayan böylesine güzel bir görüntü oluşturmuş. Tethys gibi büyük uydular görselde de görüldüğü gibi kütlelerini bir arada tutup küresel şekle getirmek için yeterli kütleye sahipler. Ancak Janus gibi küçük uyduların kütleleri yeterince büyük olmadığından, kendi kütlelerini küresel bir alanda toplayacak kadar büyük bir kuvvet yaratamıyorlar ve düzensiz şekillere sahip oluyorlar.
12. Auroralar, ne harikalar!
NASA astronotu Scott Kelly ve ESA astronotu Tim Peake tarafından geçtiğimiz hafta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmiş aurora fotoğrafları yayınlandı. Dans eder gibi dalgalanan aurora ışıkları muhteşem görüntüler oluşturuyorlar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın