Görüş Bildir
Haberler
Geçtiğimiz Ayın Birbirinden Etkileyici En Güzel 12 Uzay Fotoğrafı

Geçtiğimiz Ayın Birbirinden Etkileyici En Güzel 12 Uzay Fotoğrafı

Mehmet P.
28.01.2016 - 18:58

Uzaydan taze taze fotoğraflar getirdik, şöyle oturmaz mıydınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kara delik iş başında!

1. Kara delik iş başında!

Görüntüde NCG 5195 adlı devasa galaksiyi görüyoruz. Sağ köşede de süper kütleli dev bir kara delik bulunuyor ve galaksiyi yavaş yavaş yutuyor.

2. Plüton'dan selam var!

2. Plüton'dan selam var!

Plüton'un meşhur 'kalp' bölgesine ait bir fotoğraf. Nitrojen buzlarının küçük küçük hücreler şeklinde toplanmasıyla oluşmuş bu bölgenin merkezindeki siyah yapının ise bu nitrojenden oluşmuş bölge içinde 'yüzen' kirli bir su buzu tabakası olduğu düşünülüyor.

3. Birlikten galaksi doğar!

3. Birlikten galaksi doğar!

NGC 3697 adlı bu yapı, oldukça devasa kütleli iki galaksinin çarpışması sonucunda oluşmuş olan ve giderek büyüyen eliptik bir galaksi. Astronomlar için NGC 3697'nin önemi büyük, çünkü eliptik galaksilerin oluşma şeklini anlamak için bu galaksinin yeri kritik. Bunun nedeni de eliptik galaksilerin çoğunun evrenin ilk zamanlarında hayatlarına başlaması, günümüzde yeni oluşmaya başlayan eliptik galaksilerin sayısı oldukça az.

4. Devasa kara delik!

4. Devasa kara delik!

Bu fotoğraf da NGC 4845 adlı enfes görünümlü galaksiye ait. Aşırı büyük kütleli ve hızla etrafındakileri yutan bir kara deliğe sahip bu galaksi, hatta kütlesinin yüz binlerce Güneş kütlesinde olduğu tespit edilmiş.

5. Kendi küçük, işlevi büyük...

Bu yeşil ışıkların sahibi J0925+1403 adlı galaksi. Kendisi daha önce hiç görülmemiş bir hızda iyonize fotonlar salıyor. Bu galaksinin keşfiyle beraber bu tarz cüce galaksilerin 13 milyar yıl önce evrenin ısınmasındaki en büyük etkenler olduğu teorisi de doğrulanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Plüton ve muhteşem atmosferi

Bu işlenmiş görsel Plüton'un atmosferine ait en yüksek çözünürlüğe sahip renkli fotoğraf. Bu görüntünün oluşmasında Plüton'un atmosferindeki metan ve diğer moleküllerin büyük etkisi olduğu belirtiliyor.

7. Kainat güzeli Satürn!

7. Kainat güzeli Satürn!

Satürn ve halkalarına ait nefis bir fotoğraf daha geçti elimize. Ayrıca bu fotoğraf Satürn'ün ne kadar devasa olduğunu hatırlamamıza da yardımcı oluyor; çünkü görselde Satürn'ün uyduları da bulunuyor, ancak o kadar küçük kalıyorlar ki, bulun bulabilirseniz.

8. Göz alıcı parlaklık için Trumpier 13!

8. Göz alıcı parlaklık için Trumpier 13!

Trumpier 13 adlı bu yıldız kümesi galaksimizdeki en parlak yıldızlara ev sahipliği yapıyor. Sadece yarım milyon yaşında olduğundan da barındırdığı yıldızlar çok büyük kütleli ve parlak. Sol tarafta kalan küçük karanlık bölge ise bir toz bulutuna ait, silüet şeklinde gözüküyor. Mavi-beyaz yıldızlar ise hidrojen depolarını öyle hızlı tüketiyorlar ki, sadece bir kaç milyon yıl içinde süper nova patlamalarıyla hayata veda edecekler.

9. Işıl ışıl evren!

9. Işıl ışıl evren!

Carina bulutsusuna ait bu görüntüde bulunan kırmızı daire içindeki bölge Trumpier 14 olarak adlandırılıyor ve tıpkı Trumpier 13 gibi çok parlak yıldızlara ev sahipliği yapıyor. Zaten görüntüde diğer bölgelere kıyasla ne kadar parlak olduklarını net şekilde görebiliyorsunuz.

10. Pasaklı galaksi

10. Pasaklı galaksi

Çoğu gezegen spiral ve eliptik yapılara sahipken NGC 5408 adlı bu galakside durum baya farklı. Çünkü kendisi düzensiz, yani tanımlayan dağınık bir şekli var. Ayrıca bu galaksi NGC 5408 X-1 adlı oldukça güçlü bir X-ray ışını kaynağına da ev sahipliği yapıyor. Bu kaynağın orta kütleli bir kara delik olduğu düşünülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Neden küçük uyduların şekilleri bir garip?

11. Neden küçük uyduların şekilleri bir garip?

Janus ve Tethys büyük ve küçük uydular arasındaki farkları anlayabilmemizi sağlayan böylesine güzel bir görüntü oluşturmuş. Tethys gibi büyük uydular görselde de görüldüğü gibi kütlelerini bir arada tutup küresel şekle getirmek için yeterli kütleye sahipler. Ancak Janus gibi küçük uyduların kütleleri yeterince büyük olmadığından, kendi kütlelerini küresel bir alanda toplayacak kadar büyük bir kuvvet yaratamıyorlar ve düzensiz şekillere sahip oluyorlar.

12. Auroralar, ne harikalar!

12. Auroralar, ne harikalar!

NASA astronotu Scott Kelly ve ESA astronotu Tim Peake tarafından geçtiğimiz hafta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmiş aurora fotoğrafları yayınlandı. Dans eder gibi dalgalanan aurora ışıkları muhteşem görüntüler oluşturuyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
137
55
5
4
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın