Fuhuşun Ne Olduğunu ve 'Seks İşçiliği İşçilik midir?' Tartışmasını Basit Bir Şekilde Anlattık
Fuhuşun Ne Olduğunu ve 'Seks İşçiliği İşçilik midir?' Tartışmasını Basit Bir Şekilde Anlattık
Son yıllarda sosyal medyada sürekli karşımıza çıkan 'Seks işçiliği işçilik midir?' tartışmasına kısaca değindik...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçmişten günümüze pezevenklerin, fahişelerin, devletlerin ve kapitalistlerin yer aldığı kolektif bir sistem içerisinde "Dünyanın en eski mesleği" klişesiyle var olan fuhuş, maddi bir bedel karşılığında "cinsel hizmet sunmak" olarak tanımlanır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kadınların, transseksüellerin, eşcinsellerin çoğunlukla erkeklerle "beden-para" alışverişi içerisine girdiği bu sistem, Antik Yunan'dan Orta Çağ'a uzun ve karmaşık bir geçmişe sahip.
Yüzyıllardır "seks ekonomisi" diye adlandırılan bu karlı sistemde fahişeler, (kadınlar, translar, eşcinseller) aracılar yani pezevenkler tarafından erkeklere bir armağan olarak sunulur.
Fuhuş feministler arasında eski dönemlerde birçok tartışmaya neden olmuştur. Fuhuşun ortadan kalkmasını talep eden feministler ve özellikle fahişelerin haklarının devlet tarafından düzenlenmesini savunan kadınlar arasında yıllardır bitmeyen bir tartışma.
Fahişeliği kölelik olarak nitelendiren ve kadının metalaştırıldığını düşünenler fuhuş sistemine ve devlet kontrolüne elbette ki sıcak bakmıyor. Diğer yandan da pezevenksiz bir fuhuş sisteminde kadınların, transların ve eşcinsellerin kendi talepleriyle bedenlerini para karşılığında satmalarında herhangi bir sorun görmeyenler de var. Bu iki kutup arasında tartışmalar gidip geliyor...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şimdi ise sizi başka bir tartışmaya götürmek istiyorum... Son yıllarda sosyal medyada, bazı makalelerde ele alınan ve bir türlü ortaklaşamadığımız bir konu: Seks işçiliği işçilik midir?
Türkiye'de kullanılan fahişe, hayat kadını gibi tanımlardan ziyade Seks işçiliği terimi ilk defa 1978’de Carol Leigh tarafından ABD’de yapılan bir konferansta kullanılıyor. O dönemler seks işçisi emek gücünü satan kişi olarak tanımlanmış.
Seks işçiliği de hizmet sektörünün bir dalı olarak kabul ediliyor fakat seks işçisi bedenini bazen aracılarla bazen de kendi inisiyatifiyle doğrudan müşteriye belirli bir saat dilimde kiraladığı için hizmet sektöründeki işçi tanımından biraz farklılık gösteriyor.
Peki bir maden işçisinin yer altında kömür çıkarmasıyla seks işçisinin bedenini doğrudan müşteriye kiralaması aynı şey midir? Bununla ilgili elbette ki farklı görüşler var. İki taraf da özünde bedenleriyle para kazanıyor evet.
Marx'a göre üretim sürecinde emeğini ücret karşılığı satan işçi kendi emek gücünün yeniden üretiminden daha fazlası bir değer üretmelidir. İşçi artı-değer üretmek durumundadır. Pratikte seks işçisinin ürettiği bir artı değer yok.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Artı değer üretiminde yer almadığı için de seks işçiliği yukarıda bahsettiğim gibi hizmet sektörüne dahil edilebilir.
Tabii kimi insanlar da bu işçilik "tanımını" fuhuşu meşrulaştırdığı için kabul etmiyor. Sosyal medyada birçok kez bunun tartışması yapıldı ve her zamanki gibi ortak bir sonuca varılamadı...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son olarak şu soruları soralım: Bir kadın rızasıyla bedenini para karşılığı kiraya veriyorsa bu seks köleliği midir? Rıza gösteren kadınlar için seks işçisi demek onların sosyal haklarını sağlamada yardımcı olacaksa işçi tanımını kullanmaktan neden kaçıyoruz? Seks işçisinin haklarını savunmak pezevenklerin haklarını savunmak mıdır?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
'Kitten portakal yemeli' isimli Twitter kullanıcısı aslında çok güzel özetlemiş. Bu işe mecbur kalan, istemeden yapan insanlar haricinde bunu severek yapan d... Devamını Gör
Bu dünyada hepimiz zenginlerin kölesiyiz ne yapıyor olursanız olun!
Feminazi ve meriçler kadınların böyle bir mesleği yapmasını kabullenemiyor çünkü onlara göre kadınlar üstün varlıklar. İnanın seks işçileri bile siklemiyor s... Devamını Gör