Görüş Bildir
Haberler
Fırat Neziroğlu Yazio: Covid Atlatanlar Rahatlamasın

etiket Fırat Neziroğlu Yazio: Covid Atlatanlar Rahatlamasın

Fırat Neziroğlu
22.01.2021 - 21:51 Son Güncelleme: 05.02.2021 - 12:43

Dr. Sibel Özgül ile yıllar önce tanıştık. Bütünsel tıp yaklaşımı ile tedavimde çok hızlı adımlar attık. Değerli hâkim Erciyas sayesinde tanıştık, hep şükran ve minnet duyuyorum zira sağlık her şeyin başında. 

Sibel hocam ile Covid hakkında konuşalım istiyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hocam COVID-19 atlatıp negatif olduysak, bu artık hastalığa karşı bağışık olduğunuz anlamına mı geliyor?

Hocam COVID-19 atlatıp negatif olduysak, bu artık hastalığa karşı bağışık olduğunuz anlamına mı geliyor?

Kişiler, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte olduklarında, genelde enfeksiyondan birkaç hafta sonra bağışıklık göstergesi olan antikorları geliştirirler.  

Her ne kadar antikor gelişmeyenler söz konusu olsa da şiddetli ya da hafif hastalık geçirenlerde ve hatta semptom olmadan hastalığı atlatanlarda bile antikorların gelişebildiğini biliyoruz.  

Bu bağışıklık cevabının ne kadar güçlü olduğunu, yani aynı virüs ile yeniden hastalanma noktasında ne kadar koruyucu olduğunu  ve de bu antikorların ne kadar sure vücutta kaldığını gösteren çalışmalar devam ediyor, henüz tam bir resme sahip değiliz.

Bununla beraber, çalışmalar bu antikorların vücudumuzda altı ay kadar kalabildiğini gösteriyor. Ancak diğer koronavirüs tiplerinden edindiğimizi geçmiş bilgiler, ömür boyu sürecek bir bağışıklık olmayacağına dair bilgiler sunuyor.

COVID-19'dan kurtulduktan sonra, maske takma, sosyal mesafe gibi önlemlere devam etmeli miyiz?

Hastalıktan iyileşen kişilerin halk sağlığı önlemlerine bağlı kalması önemlidir. Gerek, bu zor dönemden geçerken, toplumun diğer bireyleriyle bir dayanışma göstermesi, gerekse bağışıklık tepkisinin ne kadar güçlü olacağını ve ne kadar süreceğini bilmediğimiz için korunma esastır.  

Olası mutasyonlara uğramış virüsün yeniden enfekte etme konusunda nasıl bir tablo göstereceğini henüz bilmiyoruz. Bu nedenle, maske kullanmaya, sosyal mesafe kurallarına uymaya devam edilmesi önemlidir, sabun ve su ile el temizliği, klor ya da alkol bazlı bir dezenfektan kullanımı ve gerekli diğer önlemler sürdürülmelidir.

Covid’den iyileştikten sonra ne gibi riskler devam edebilir?

Covid’den iyileştikten sonra ne gibi riskler devam edebilir?

Beslenme bozuklukları, kilo kaybı

Hormonal dengede bozukluklar 

Vücut direncinin düşmesi ve olası ikincil enfeksiyonlar 

Kas-sinir sisteminde zayıflıklar

Bilişsel sorunlar başta olmak üzere beyin fonksiyonlarında bozulmalar 

Psikolojik sorunlar

Covid sonrası hasarı azaltma noktasında, tavsiye edilecek beslenme tarzı ya da yaşam tarzı nasıl olmalıdır?

Artık daha fazla sayıda hasta COVID-19 sonrası hastane servislerinden taburcu edilerek ya da evlerinde iyileşme elde etmektedir. Bu kişiler zayıflamış ve bitkin düşmüş olarak yaşama dönerler ve iyileşmek için iyi beslenme şarttır. Bu kapsamda, doğru beslenme ve sıvı alımı hayati önem taşır. Dengeli beslenen kişiler, daha güçlü bağışıklık sistemleri ve daha hızlı düzelme ile daha sağlıklı olma eğilimindedir.  

Bu yüzden vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, protein ve beraberinde antioksidanları almak için her gün çeşitli taze ve işlenmemiş yiyecekler yemelidir. Ayrıca yeterince su içilmeli ve fazla şekerden kaçınılmalıdır. 

Kişiye özel tıp yaklaşımı ile bireye özgü beslenme uygun olacaktır, bazı vitamin mineral takviyelerini almak da ilave yarar sağlayacaktır.

Aslında her şey beden dediğimiz makinemize düzgün bakmakla, özen göstermekle ilgili. Arabaları bile yıllık bakıma sokmayı ihmal etmiyorken, bedenimize nasıl aynı özeni göstermiyoruz anlamakta güçlük çekiyorum.

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
8
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Salvia Jp

covid atlatanlar rahatlamasın, maske takanlar rahatlamasın, aşı olanlar rahatlamasın e biz kafayı yiyelim delirelim

hazal güçlü

2 kez kovid geçiren ben

Ömer Kara

Tuvalete gidenler rahatlasın mı?