Görüş Bildir
Haberler
Filmlerde Doğruymuş Gibi Lanse Edilen Fakat Gerçeklikle Alakası Olmayan Bazı Klişeleşmiş Bilgiler

Filmlerde Doğruymuş Gibi Lanse Edilen Fakat Gerçeklikle Alakası Olmayan Bazı Klişeleşmiş Bilgiler

Kumsal
06.12.2022 - 08:22

Film izlemek ne kadar keyifli olursa olsun, filmler bilgi almak için pek de doğru kaynak sayılmaz. Birçok insan belgeselden ziyade daha eğlenceli gelen kurgu filmleri tercih etmekte. Böylelikle izleyiciler filmlerde duydukları bazı yanlış bilgileri doğru sanabiliyor. Aslında doğruluk payı olmayan, filmlerde çokça kullanılan bu tür klişeleri sizler için derledik.

SPOILER ALERT: Dikkat! Spoiler içerir!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Güneşin rengi sarı değildir.

1. Güneşin rengi sarı değildir.

Belki de yapımcılar bizim görmeye alışkın olduğumuz şeyleri değiştirmek istemiyor olabilir. Aslında güneşin sarı görünme sebebi, renginin atmosfer tarafından kırılmasıdır. Eğer bir gün uzaya giderseniz, güneşin gerçek rengini yani beyaz olduğunu görebilirsiniz. Tabii bir film karakteri değilseniz, neticede tüm filmlerde güneş sarı olarak gösteriliyor.

2. DNA, kehribar içinde uzun süre korunamaz.

2. DNA, kehribar içinde uzun süre korunamaz.

Örneğin Jurassic Park filminde, bilim insanları bir fosil örneği bulur ve korumak adına kehribara yerleştirir. Oysa bu sadece yazarların hayal gücünde gerçekleşebilecek bir şey. DNA dağıldığı için kehribar onu korumak adına pek etkili bir yer değildir. Maalesef, gerçek dinazorların DNA'sına bakabilmemiz mümkün değil. Bulunursa dahi bu inceleme donmuş bir yüzey üzerinde olmalı.

3. İyi polis ve kötü polis yaklaşımı pek gerçekçi değil.

Sıradaki klişe o kadar çok kullanılıyor ki, birçok film bu yöntemin işe gerçekten de yaradığı mesajını veriyor. Bu yaklaşımı işe yaramaz yapan şey ise çok sık kullanılması. Kötü polisin tutumu ters tepebilir ve suçlunun konuşmamasına neden olabilir.

4. Geniş mesafeler arasında anlık iletişim kurulamaz.

4. Geniş mesafeler arasında anlık iletişim kurulamaz.

Senaristler bazen şöyle düşünebiliyor: Eğer bir kıtadan başka bir kıtaya anlık iletişim mümkünse bu uzaydayken de olabilir. Onlara kötü bir haberimiz var: Fizik kurallarını ihlal ediyorlar, haberleri yok! Evet, Ay'da olan biriyle konuşabiliriz ama Mars'ta olan biriyle anlık iletişim kurmak imkansız.Eğer ışık hızıyla bir mesaj gönderirsek mesajın ulaşması 12 dakika 30 saniye sürer.

5. Köpek balıkları bir damla kanı kilometrelerce öteden hissedemez.

5. Köpek balıkları bir damla kanı kilometrelerce öteden hissedemez.

Köpek balıklarının harika bir koku duyusuna sahip oldukları doğru olsa da filmlerde bu durum abartılı bir şekilde gösteriliyor. Bazı köpek balıkları milyonda bir olarak kan kokusunu alırken bu, tüm okyanusta olabilecek bir şey değil. Yapılan arıştırmalara göre insan kanı ilgilerini de çekmiyor. Tabii, yine de köpekbalıklarının gizlendiği açık denizde, kanayan bir yarayla dolaşmasanız iyi olur. :)

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Açıcı olmadan koyu renkteki bir saçı platin sarısına boyayamazsınız.

Film karakterleri ne tür bir ürün kullanıyorlar bilmesek de saçlarını boyarken açma kısmını atlıyorlar. Saçlarını boyuyorlar ve saç sapsarı oluveriyor. Problem şu ki, sadece boyamak koyu renkleri kapamaz. Muhtemelen filmdeki karakterle aynı saç rengine sahip olmak için çabalarsınız ama sonuç hüsran olabilir. Ayrıca saçlarınızı sakın Red Sparrow filmindeki gibi eldivensiz boyamaya kalkmayın!

7. Barmenlere birini sormak anlamsız.

Bir barmene aradığınız kişinin fotoğrafı ile gidip bu kişiyi görüp görmediğini sorarsanız muhtemelen hiçbir şey hatırlamayacaktır.  Filmlerde olduğu gibi onlara bahşiş vermek hafızalarına yardımcı olmaz. Barmenler günde yüzlerce insan görüyor, yani Passengers filmindeki gibi robot olmadıkları sürece gördükleri tüm yüzleri hatırlayamazlar.

8. Fareler peynir sevmez.

8. Fareler peynir sevmez.

Bu doğru bilinen yanlışın kaynağını tam olarak bilmiyoruz. Peynir ve fare ana akımda ayrılmaz bir ikili. Ama gerçek şu ki, peynir muhtemelen farelerin son tercihi olan bir yiyecek. Bir deneyde farelere peynir, fıstık ezmesi ve peynir veriliyor. Çoğu fare, fıstık ve üzüme yönelirken hiçbiri peyniri tercih etmiyor. Belki tercihleri cheddar falandır, kim bilir?

9. Fotoğrafik hafıza diye bir şey yoktur.

Sayısız film ve dizi karakteri, Suits'teki Mike ve Ejdarha Dövmeli Kız'daki Lilibeth karakteri gibi, çoğu şeyi eksiksiz hatırlayabiliyor. Ama ne yazık ki bunun gerçek hayatta bu denli güçlü ve etkili olabileceğine dair bir kanıt yok. Dünya üzerinde otobiyografik hafızalara sahip insanların sayısı yüzden az. Fakat bu insanların özelliği filmdekiler gibi değil. Diğer insanlardan daha iyi hatırlama gibi meziyetleri yok, yıllar önceki özel bir günde ne yemek yediklerini hatırlamak gibi ilginç özellikleri var.

10. Bataklığa saplanmanın mutlak sonu, ölüm değil.

10. Bataklığa saplanmanın mutlak sonu, ölüm değil.

Yapılan bir araştırmaya göre, çoğu insanın batarak ölmeyebileceği ortaya konmuş. Araştırmayı yapan bilim insanı, aldığı bataklık örneğinde insan ağırlığına denk gelecek nesneler kullanmış ve her seferinde nesnelerin yarıya kadar batıp yüzeye tekrar çıktığını gözlemlemiş. Bu çalışmadaki gibi yüzeyde kalıp sakinliğinizi korursanız kurtulabilirsiniz. Bu konuya şu içeriğimizde daha detaylı değinmiştik.

Bu konuyu şu içeriğimizde daha detaylı incelemiştik;

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Aynı yere iki defa yıldırım düşebilir.

11. Aynı yere iki defa yıldırım düşebilir.

Birçok filmde, bir yıldırımın asla aynı noktaya düşmeyeceği söylense de bu bilgi de filmlerin klişeleştirdiği yanlış bilgilerden birisi. Venezuella, dünyada en çok yıldırım düşen yerlerden birisi. Maracaibo Gölü'nün her kilometre karesine yılda ortalama iki yüz elli adet yıldırım düşmekte. 

Buyurun, size doğru bir bilgi. :)

12. Deniz anası ısırığına idrar iyi gelmez.

12. Deniz anası ısırığına idrar iyi gelmez.

Maddeyi ilk okuduğunuzda, aklınıza o efsanevi Friends sahnesi geldi mi? Friends izleyenler illa ki hatırlayacaktır. Monica'nın bacağını deniz anası ısırıyor. Chandler ve Joey çözüm bulmaya çalışsalar da akıllarına ürinin ısırığa iyi geleceği mitinden başka bir şey gelmiyor. Bu yola başvurduktan sonra ise Monica'nın ağrısı geçiveriyor. Gerçek hayatta ise böyle bir şey mümkün değil.

13. Bir insan, sayısız kurşun yerse dövüşemez.

13. Bir insan, sayısız kurşun yerse dövüşemez.

İsabet ettiği noktaya göre hayati risk doğuran bu sahneler sizce de gerçek dışı değil mi? Kahraman, karın boşluğuna isabet eden bir kurşunla dövüşmeye devam etse de bu olay gerçekte olsa kişinin hareket alanı bir hayli kısıtlanır.

14. Kilitli kapı, bir kurşunla açılmaz.

14. Kilitli kapı, bir kurşunla açılmaz.

Bunun gerçekleşmesi gerçek hayatta bir hayli zor. Yapılan bir araştırmaya göre yakın mesafeden ve yüksek etkide bir tüfekle ancak olabilecek bir şey.

15. İnsanlar, beynin sadece yüzde 10'unu kullanmaz.

15. İnsanlar, beynin sadece yüzde 10'unu kullanmaz.

Lucy filminde, insanların beyinlerinin sadece yüzde onunu kullanabildiği söylense de bu söylemin bilimsel bir dayanağı yok. Eğer herhangi bir zihinsel rahatsızlığı yoksa bir insan beyninin yüzde yüzünü de kullanabilir.  

Peki, sizin en sıkıldığınız film klişesi hangisi? Yorumlarda buluşalım mı?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
12
3
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Karşıdan 20 kişi çatır çatır sana ateş ediyorsa öyle esas oğlan gibi seke seke mevzi değiştiremezsin.(Çatışma tecrübem var o itibarla) O ortamda kafayı kaldı... Devamını Gör

Sinan Saatçi

Abi saygılar 😀

Shot

12 de bahse konu olan şey " amonyak " tır. Amonyak bir çok deniz canlısının ısırığında ilk yardım amaçlı kullanılır. Bu yöntem her deniz canlısı için geçerli... Devamını Gör

KumdanKum

12.deniz ısırığına dip not ekleyim.. amonyak, tuzlu su, sirke iyi gelir yanma ve batma hissini azaltır.. Asla normal su, çeşme suyu temas ettirmeyin daha da... Devamını Gör