onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Fazla Tükettiğimizde Vücudumuz İçin Oldukça Zararlı Olabilecek Besinler

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Fazla Tükettiğimizde Vücudumuz İçin Oldukça Zararlı Olabilecek Besinler

Her şeyin azı karar çoğu zarar diye boşuna dememişler. Neredeyse her besin için bu kural geçerli olsa da en çok dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

Not: En doğru bilgi için uzmana danışın.

1. Ton balığı

1. Ton balığı

Ton balığı birçok önemli besin içerir. Bununla birlikte, okyanusların kirlenmesi nedeniyle metilmercury adı verilen yüksek düzeyde çevresel kirletici maddesini de bulundurur(K).

2. Tarçın

2. Tarçın

Tarçın antioksidan bakımından zengindir ve çeşitli sağlık yararları ile bağlantılıdır. Yine de büyük dozlarda zararlı olabilecek kumarin içerir. Tolere edilebilir günlük kumarin alımı, vücut ağırlığının kg'ı başına 0.1 mg'dır. Bundan daha fazla tüketmek karaciğer toksisitesine ve kansere neden olabilir (K)

3. Kahve

Her kahve fincanı ortalama 80-120 mg kafein içerir. Günlük 400 mg alımının genellikle güvenli olduğu düşünülmektedir. Ancak 500-600 mg'dan fazla tüketmek aşırı olabilir. Bu sinir sistemini zorlayabilir, uykusuzluk, sinirlilik, mide krampları, kalp çarpıntısı ve kas spazmlarına neden olabilir (K)

4. Ciğer

4. Ciğer

Ciğer bol A vitamini içerir. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani vücudumuzda depolanır. Bu nedenle, fazlalık A vitamini toksisitesi semptomlarına neden olabilir. Bu semptomlar görme sorunları, kemik ağrısı, bulantı ve kusma riskini içerebilir (K).

5. Muz

5. Muz

İçeriğindeki potasyum seviyeleriyle ünlü olsa da muzun aşırı tüketimi ölümcül bile olabilir.

6. Turpgiller (turp, lahana, kara lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, hardal)

6. Turpgiller (turp, lahana, kara lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, hardal)

Turpgiller sağlıklı ve besleyicidir. Bununla birlikte, iyot emilimini engelleyebilen tiyosiyanatlar içerirler. Tiroid sorunları olan insanlar bu sebzelerden çok fazla yememelidir.

7. Su

7. Su

Günde tüketilmesi gereken miktardan çok daha fazlası tüketildiğinde böbrekler fazla çalışarak beyinde ödeme neden olur.

8. Kırmızı et

8. Kırmızı et

Kırmızı eti çok yemenin gut hastalığına yol açtığını zaten hepiniz biliyorsunuzdur. Ancak bunun yanında kötü kolesterol seviyelerini yükseltmesi, kalp sağlığını tehlikeye atması, böbrek taşı geliştirme oranını yükseltmesiyle fazla yenilmemesi gerektiğini de unutmayın (K)

9. Glutensiz atıştırmalıklar

9. Glutensiz atıştırmalıklar

İnsanlar genellikle glüten içeren yiyecekleri glütensiz olan işlenmiş abur cuburlarla değiştirmeye başladı. Bu glutensiz ürünler genellikle şeker ve mısır nişastası veya tapyoka nişastası gibi rafine tahıllar bakımından zengindir. Bu bileşenler kan şekerinde hızlı, ani yükselmeleri tetikleyebilir ve temel besin maddelerince düşüktür.

10. Yoğurt

10. Yoğurt

Yoğurt inanılmaz derecede sağlıklı olsa da düşük yağlı hazır yoğurtlar genellikle yağın sağladığı lezzeti telafi etmek için şeker içerirler. Basitçe söylemek gerekirse, çoğu yoğurtta bulunan sağlıklı, doğal yağların yerini sağlıksız bir içerik almıştır. Ayrıca, birçok yoğurt genellikle inanıldığı gibi probiyotik bakteri sağlamaz. Genellikle pastörize edilirler, bu da bakterilerinin çoğunu öldürür.

11. Dondurma

11. Dondurma

Dondurma lezzetli olabilir ancak şekerle doldurulur. Bu süt ürününün ayrıca kalorisi de yüksektir.

12. Çikolata

12. Çikolata

Çikolatadan vazgeçemeyenlerden olabilirsiniz ancak fazla tüketimi iç kanamaya ve kalp krizine neden olabilir.

13. İşlenmiş peynir

13. İşlenmiş peynir

İşlenmiş peynir ürünleri normal peynir gibi değildir. Çoğunlukla peynir benzeri bir görünüme ve dokuya sahip olacak şekilde tasarlanmış dolgu maddeleriyle yapılırlar. Peynirin süt ve az sayıda yapay madde içerdiğini doğrulamak için içindekilerin ne olduğundan emin olun.

14. Tuz

Vücuttaki tuz eksikliği sorunlara neden olsa da aşırı tuz tüketimi birçok sağlık problemine yol açıp ölümle bile sonuçlanabilir.

15. Kuru yemişler

Ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler sağlıklı yağlarla dolu olsa da çok fazla tüketildiğinde bu yağlar sağlık sorunlarına yol açabilmekte.

16. Sarı kantaron ve diğer bitkiler

16. Sarı kantaron ve diğer bitkiler

Sarı kantaron bitkisel bir mucize gibi görülse de fazla tüketimi sindirim sisteminizi bozacağı gibi daha birçok soruna davetiye çıkarabilir.

17. Çay

17. Çay

Çay çok tüketildiğinde sindirim sorunlarının yanında uykusuzluk ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir. Dişleri sarartması da cabası tabii.

18. Ekmek

Ekmek insülin direncini tetikler. Ayrıca fazla karbonhidrat ve diğer zararlı maddelerin tüketimi diğer tüm pastane ürünleriyle birlikte vücuda ciddi zararlar verir.

19. Brokoli

19. Brokoli

Herkeste kesin olarak etki göstermese de fazla tüketimi alerjik reaksiyonlara, fazla gaz ve şişkinliğe yol açabilir.

20. Limon suyu

20. Limon suyu

Limon suyu mide astarını tahriş ederek büyük sorunlara yol açabilirken aynı zamanda diş minesini de yıpratarak dişte lekeler bırakır. Vücutta demir depoladığı bilindiğinden sindirim bozukluklarına sebep olabilir.

Bu liste uzayıp gider...

Peki sizin çok fazla tükettiğiniz için zarar gördüğünüz bir besin oldu mu?

Yorumlarda buluşalım 👇

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
89
46
22
16
15
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lestat

Klasik olacak ama eskilerin tabiriyle 'herşeyin fazlası zarar' kardeşim. Abarttıktan sonra 'sağlığa yararlı' gıdaların da 'zararlı' gösterilenlerden hiç bir ... Devamını Gör

Mr President

--- h e r ş e y i n f a z l a s ı z a r a r ---

Vedat Kaplan

bi bitmediniz amk