onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Fay Hattı Nedir, Neden Hareket Eder? Türkiye Fay Hattı Haritası

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Fay Hattı Nedir, Neden Hareket Eder? Türkiye Fay Hattı Haritası

GNS
06.02.2023 - 12:13

Deprem bölgesi olması sebebiyle sürekli diken üstüne olan vatandaşlar, bugün günün ilk saatlerinde yaşanan 7.4 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremi sonrası, fay hatlarıyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Üzerinde bulunduğumuz hat sebebiyle yaşanan en ufak bir fay hareketinden etkilenmemiz sonrası, uzmanlar bu doğrultuda açıklamalarda bulunuyor. Peki fay hatları neden hareket eder? Fay hattı kırılırsa ne olur? Fay hattı nedir, ne işe yarar? Türkiye'de kaç tane fay hattı var? Detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fay Hattı Nedir, Ne İşe Yarar?

Fay Hattı Nedir, Ne İşe Yarar?

İki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünmesi sonrası zıt yönlerde hareket etmeleri ile meydana gelen yapılara fay ya da kırık denir. Bu kırıkların uzunlukları boyunca tabakalar iki ayrı blok şeklinde yer değiştirmektedir. Buradaki kırık terimi ile çatlak farklı şeylerdir. 

Bir diğer tanımla, yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketlerinden meydana gelen gerilme ve sıkışmalar, bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji birikimi yapar. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar ve hareket meydana getirir. Bu hareketli kısımlara fay, fayın bulunduğu yerlere fay hattı denir.

En Tehlikeli Fay Hattı Nerede?

En Tehlikeli Fay Hattı Nerede?

Türkiye'de yer alan en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı'dır.

Türkiye'de Kaç Tane Fay Hattı Var?

Türkiye'de Kaç Tane Fay Hattı Var?

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır.

Fay Hatları Neden Hareket Eder?

Fay Hatları Neden Hareket Eder?

Levhalar birbirlerine sürtündüğü esnada büyük kütleler arasında kalan fay adı verdiğimiz zayıf noktalar zorlanır. Bu zorlanma gerilme enerjisi birikmesine yol açar. Zorlanma ve sürtünmenin etkisi ile kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Fay hatlarının hareketi bu şekilde açıklanır.

Türkiye Fay Hattı Haritası

Türkiye Fay Hattı Haritası

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın