Evrensel Empati: Her Trajedinin Yasını Tutmak Sağlıklı mı?
Evrensel Empati: Her Trajedinin Yasını Tutmak Sağlıklı mı?
Günümüz dünya haberlerinin acı bir tadı var. Bu durmak bilmeyen bilgi akışı çağında, bizler sadece kendi ülkemizin vatandaşları değil, özünde dünyanın sakinleriyiz. Dünyanın en uzak köşelerinde olup bitenleri takip etme, binlerce kilometre uzaktakilerle empati kurma ve onlarla birlikte yas tutma gibi eşsiz bir yeteneğe sahibiz. Ancak burada, dünyanın ağırlığı altında bir soru ortaya çıkıyor: Her trajedinin yasını tutmak sağlıklı mı?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sizce, haritada bile gösteremeyeceğimiz yerlerde meydana gelen her ölümün, her felaketin yükünü taşımalı mıyız?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Empati kurabilen varlıklar olarak bizler, sıkıntı ve trajediye tepki vermeye, kaybedilen hayatlar için üzüntü duymaya programlandık.
Bazıları, bu sürekli trajik haber akışının yalnızca kendi dehşet, üzüntü ve çaresizlik duygularımızı güçlendirmeye yaradığını savunuyor.
Olumsuz haberlere aşırı maruz kalmanın, başkalarının sıkıntı verici deneyimlerine uzun süre maruz kalmanın neden olduğu fiziksel ve duygusal bir tükenme durumu olan merhamet yorgunluğuna yol açabileceğini söylüyorlar.
Dolayısıyla, ruh sağlığı açısından bakıldığında, her ölümün, her trajedinin yasını tutmak sağlıklı ya da sürdürülebilir olmayabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İnsanları yardım fonlarına bağış yapmaya, hükümetlerinden harekete geçmelerini talep etmeye ve acı çekenlerle dayanışma içinde olmaya iten şey budur.
Bağlanma veya ayrılma seçimi son derece kişiseldir ve genellikle kişinin duygusal kapasitesine ve direncine bağlıdır.
Aynı zamanda, kayıtsızlığın da çözüm olmadığını hatırlamak çok önemlidir.
Her ölümün, her trajedinin yasını tutup tutmamak kişisel bir seçimdir. Ancak her ne şekilde olursa olsun, insanlığımızın bizi birbirimize bağladığını ve bunun acı verse bile değer vermeye değer bir şey olduğunu unutmamalıyız.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın