Görüş Bildir
Haberler
Eşcinsellerden Soçi Kış Olimpiyatları'nı Protesto Eylemleri

Eşcinsellerden Soçi Kış Olimpiyatları'nı Protesto Eylemleri

Onedio Medya
05.02.2014 - 14:19 Son Güncelleme: 05.02.2014 - 15:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eşcinsellerden Soçi Kış Olimpiyatları'nı Protesto Eylemleri

Rusya'nın güneyindeki Soçi kentinde Kış Olimpiyatları'nın başlamasına iki gün kala, dünya çapında eşcinsel hakları savunucuları, Rusya hükümetini protesto eden gösteriler düzenliyor.

Protesto eylemlerinde Kış Olimpiyatları'na mali destek veren şirketlerin, Rusya'da, eşcinsellik konusundaki tartışmalı yasalar hakkında açıklama yapmaya ikna edilmesi hedefleniyor.

Melbourne, Londra, New York, Paris ve Sen Petersburg'un da aralarında bulunduğu 19 kentte düzenlenen eşcinsel hakları gösterilerine katılanlar, özellikle McDonald's, Coca-Cola, Samsung ve Visa şirketlerinin Rus yasaları aleyhinde tavır belirtmelerini istiyor.

Moskova'dan yola çıktıktan sonra 122 günde 135 kenti gezen Olimpiyat meşalesi bugün Soçi'ye ulaşıyor. Üç gün boyunca Soçi ve çevresinde gezdirilecek olan meşale, Cuma gecesi Olimpiyat stadyumunda yapılacak açılış töreninde turunu noktalayacak.

Rusya geçen yıl 'geleneksel olanın dışındaki cinselliğin teşvikini' yasaklamış, bu adım eşcinsel haklarına saldırı olarak yorumlanmıştı.

Söz konusu yasa, 18 yaşından küçüklere eşcinsellik hakkında bilgi verilmesini, para cezasıyla cezalandırılacak bir suç olarak tanımlıyor.

Kimi çevreler, yasanın çeşitli şekillerde yorumlanabileceğini, dolayısıyla bu yasayla, eşcinsel hakları için eylem düzenlenmesinin önüne geçildiğini kaydediyor.

All Out adlı eşitlik savunucusu kampanya grubundan Marie Campbell, BBC'ye yaptığı açıklamada, yeni Rus yasalarının Olimpiyat ruhuna ters düştüğünü bildirdi.

Campbell, 'Dünyadaki herkes gibi, bizim üyelerimizin de tümü, Olimpiyatlar'daki kişisel güç, direnç ve bütünlük gibi değerlerin zevkini yaşamak istiyor. Ama Rusya'daki eşcinselliğe karşı yasaların, Olimpiyat değerlerini milyonlarca insanın paylaşmasını ve yaşamasını engellediğini gözmezden gelemeyiz.' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay, eşcinsellerin Soçi Olimpiyatları'na gelebileceklerini belirtti ama, 'çocukları rahat bırakın. Geleneksel olmayan cinsel ilişkileri yasaklamadık. Eşcinselliğin ve pedofilinin reklamının yapılmasını yasakladık.' diye de ekledi.

Bu arada, Soçi'deki hazırlıkların Olimpiyatlar'ın başlayacağı Cuma'ya kadar tamamlanması konusundaki eleştirel sesler giderek artarken, Devlet Başkanı Putin, kente gitti.

Bu hafta Soçi'ye giden yüzlerce kişi, henüz tamamlanmamış otellerle karşılaştı.

BBC'nin Soçi muhabiri Daniel Sandford, spor tesislerinin tamamlanmış gibi görünmesine rağmen, çevrelerinin hala inşaat alanını andırdığını ve Devlet Başkanı Putin'in, gösterişli bir vitrin sergilemeyi umduğu Soçi kış oyunlarının, büyük bir baş ağrısı yaratmaya devam ettiğini bildiriyor.

Dün Soçi'de basının sorularını yanıtlayan Putin, kenti Olimpiyatlar'a hazırlamak için yürütülen dev inşaat faaliyetlerinin, çevreyi büyük ölçüde geliştirdiğini söyledi.

Çevreciler ise, yetkilileri, inşaatlar sırasında çevreye zarar vermekle suçluyor.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0