Erken Yaşta Yapılan Sünnete Dair Her Şey: Sağlıklı mı, Dinen Hükmü Ne ve Etik mi?
Erken Yaşta Yapılan Sünnete Dair Her Şey: Sağlıklı mı, Dinen Hükmü Ne ve Etik mi?
Pek çok anne ve baba adayının aklını kucalayan konulardan biri de sünnet biliyorsunuz ki. Sünnet için ideal olan yaşı belirleyen pek çok etken var. Peki bu etik mi? Dinen karşılığı ne? Sünnet olmak sağlıklı mı? Hepsi ve daha fazlasından içeriğimizde bahsettik. Detaylar aşağıda...👇
Kaynak: Diyanet, İslam Ansiklopedisi, WebMD ve Healthline
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Günümüzdeki en önemli tartışma konularından biri de etik ebeveynlik biliyorsunuz ki. Pek çok anne - babanın veya anne - baba adayının aklında çocuğa karşı benimsenmesi gereken ‘doğru’ yaklaşım biçimlerinin ne olduğu sorusu var.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak bu bağlamda konuyu ele almak bir noktada problemli hale geliyor. Neden mi? Çünkü hepimizin bildiği üzere dünya üzerinde tek bir doğru yok.
Ancak ve ancak kişilerin sosyolojik geçmişleri, kültürleri, sosyoekonomik durumları ve aslında süregelmiş öğretileri bir şeyin kişi bazında ‘doğru’ olup olmamasını belirleyebiliyor.
Bu nedenle de bir davranışın, doğru olup olmadığını tartışmak epey zor. Ancak bu, insan haklarının ve uluslararası özgürlüklerin kısıtlanmasını da meşrulaştırmıyor. Bunu belirtmekte fayda var.
Madem doğruluğunu bu noktada tartışamıyoruz, o halde bu davranış biçimlerinin etik olup olmadığını tartışabiliriz diye düşünüyorum.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çocukken sünnet edilip edilmeme fikri modern dünyanın en güncel ve hiçbir sonuca bağlanamayan tartışma konularından biri. Bu noktada konuyu birkaç farklı koldan ele almakta fayda var.
Bunlardan ilki işin dini boyutu. Bir diğeri sağlık ve son olarak belki de işi bu kadar tartışmalı hale getiren kısmı olan rıza boyutu.
Peki, o halde işin dini boyutundan başlayalım. Bakalım Diyanet erken yaşta sünnet olmak ve olmamakla alakalı bu konuda bizlere neler diyor...
02.06.2021 tarihinde toplanan Din İşleri Yüksek Kurulu ‘Küçük Yaşta Sünnet Olamayan veya Sonradan Müslüman Olan Yetişkin Erkeklerin Sünnet Olmasının Dini Hükmü hk.’ şu kararı almış:
“Ancak sünnet olmak İslam’ın şiarı olmakla birlikte, İslam’a girmek için bir ön şart değildir."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şimdi bu işin tarihi boyutuna gelecek olursak, İslam Ansiklopedisi’nde sünnet kavramı başlığı altında sünnetin Eski Mısır’da (en erken tarihî kayıt m.ö. 2400’ler) din adamı / yönetici sınıfı tarafından ergenlik ritüeli şeklinde uygulandığını görüyoruz.
Hatta yine İslam Ansiklopedisi’nde ‘Araplar arasında İslâm’ın ortaya çıkışından önce de İsmâilî soydan gelmeleri sebebiyle sünnet uygulaması’ yapıldığı bilgisine erişilebiliyor.
Bu nedenle de aslında tarihe baktığımızda sünnet yaşının genellikle erişkinlikten önce olduğu bilgisini çıkarabiliyoruz.
Pekiii, bunlar işin dini ve tarihi boyutlarıydı. Gelgelelim işin sağlık boyutuna. Yani sünnet olmak sağlıklı mı?
Ancak erken yaşta sünnet ile alakalı pek çok farklı görüş mevcut:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Doktorlar ne öneriyorlar?
Ancak her ne kadar sünnetin sağlık için yararlı olduğu yaygın bir görüş olsa da bilim insanları bu konu hakkında kesin bir görüş bildirmiyorlar.
Tabii bir de işin sağlık etiği boyutu var:
Ve son olarak; işin rıza boyutu var tabii ki. Bu noktada da ikiye bölünmüş durumdayız:
👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tabii bir de bu nokta var:
Etik mi değil mi, dinen nasıl olmalı ya da rıza dışı yapılan bir eylem mi sorularının cevaplarını size bırakıyoruz… Haydi yorumlara!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Sünnet kadar saçma bir uygulama yok.
Sünnet düğünleri çok saçma geliyor bana. Cinsiyetçi bir yaklaşım. Sünnet oldu erkek oldu. Kızlar da böyle bir şey yok? Kadın olmak utanılması gereken bir şey... Devamını Gör
Çocuğunuza çiş sonrası kağıt peçeteyle temizlemeyi öğretirseniz sünnete gerek kalmaz. Dini boyutu da var denemez. Kuran'da geçmeyen bir bilgiyi doğru olarak ... Devamını Gör