Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Yeni Bir Dünyaya Hazır Olun; Amaç Ekonomisi Nedir?
Her yeni ekonomi modeli, bir önceki modelin üzerine inşa edilir. Binlerce yıl önce, çalışma kavramı ya da çalışan tanımlarının henüz yapılmadığı bir dönemde, insanların beslenme ihtiyacını karşılama isteğiyle ortaya çıkan Tarım Toplumu Ekonomisi; beraberinde bir iş alanı, çalışan ve işveren kavramlarını getirdi. Bu üç kavramın ortak paydası, en temel ihtiyaçlara hitap ettiğinden hayatta kalabilmek üzerine kuruluydu ve çalışanlardan beklenti güç ve dayanıklılık iken karşılığında sunulan değer beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesi oluyordu.
Endüstriyel devrim ile birlikte fabrikaların ve şehirlerin yükselişi sonrasında iş tanımı yeniden şekillendi, üretimin gelişmesi beraberinde yaşam kalitesini yükseltti. Endüstriyel Ekonomi dahilinde, bir önceki ekonomik modeldeki işveren ve çalışan tanımlarının dinamikleri, verimlilik ve buna karşılık performansa göre şekillenen stabil bir getiri olarak şekillendi.
Bilgisayarların evlere girmesi ve internet ile birlikte “bilgi ekonomisi” kavramı ortaya çıktı. Bilgiye erişimin kolaylaşması, bilginin derlenmesi ve analizi ile hammadde yerine insanın kendisi yeniliği ve zenginliği yaratacak bir değer haline geldi. Bu durum da beraberinde şirketlerin çalışanlarının yeteneklerini yükselterek, kuruma olan aidiyetlerini arttırmayı hedeflemesi ihtiyacını oluşturdu.
Aaron Hurst tarafından ortaya konulan Amaç Ekonomisi, artık kurumların hedeflerinin yalnızca edilecek kar ve başarılı bir organizasyon şeması üzerine kurgulanamayacağını, gezegene ve insanlığa anlamlı bir gelişim sağlayabilecek, insan merkezli bir pazarın oluşturulmasının da hedeflerin arasında yer alması gerektiğini söylüyor.
İnsanlık ve evren için iyi amaçları merkezine alan kurumlar, oyunlaştırma mekaniklerini kullanarak bir kurum içi “akış” yaratıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın