Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Oyunların İyileştirici Gücü: Superman Gerçekten Süper miydi?
Superman ilk yaratıldığında Krypton’un yer çekimi Dünya’dan daha güçlü olduğu için Dünyada bir kurbağa gibi çok yükseğe zıplayabildiği ve daha sonrasında zıplama animasyonunu yapmak çok zor olduğu için Superman’in uçma yetisi kazandığını biliyor muydunuz ?
Johan Huizinga Homo-Ludens isimli kitabında oyunun; bağımsız karakteri ile gerçek hayattan kaçarak kendine yeni bir yaşam alanı yarattığını ve tam da bu noktada çocukların özgürlüklerinin açığa çıktığını ifade eder. Çocuklar kendilerini
daha iyi hissetmek için ayrıca korku ve üzüntülerinden kurtulmak amacıyla da en iyi yol olarak oyunu kullanır. Yalnızca çocuklar mı? Oyun neredeyse yarım yüzyıldır yetişkinlerde de psikolojik rahatsızlıkları gidermek için bir tedavi olarak uygulanıyor.
Peki oyunun bu iyileştirici gücü nereden geliyor?
Peki yetişkinler neden oyun oynama ihtiyacı duyar?
California Üniversitesi’nde Psikiyatri Profesörü olan Lenore Terr “Oyun Yetişkinler İçin Neden İhtiyaçtır?” kitabında oyunun, yetişkinlerin yaşamlarında önemli bir anahtar rolü olduğunu belirtiyor. Çocukluğumuzda keşfettiğimiz oyun coşkusunun sıkıcı yetişkinlik hayatımızda bizleri terk ettiği için yaşamlarımızın renksiz hale geldiğini savunan Terr bizleri gazoz kapaklarını mücevher gibi biriktirdiğimiz, rengarenk meşeleri birbiri ile çarpıştırdığımız mutlu günlere davet ediyor.
Çalışmak her zaman ağır ve sıkıcı bir şey olmak zorunda mıdır?
Mesela Mozart “Müzik Şakası” adlı eserini muzip bir anlayışla adeta notalarla oyun oynar gibi yazmıştır. Psikolog C.G.Jung “Sınırsız bir hayalle, oyun oynamayan bir yerde yaratıcı bir çalışma asla ortaya çıkamaz” der. Yetişkinler olarak oyun oynamak için daha ne bekliyoruz? Oyunun içinde yitip gitmek, kurallardan ve endişelerden oyun sayesinde arınmak ve keyfine varmak için yaşınız kaç olursa olsun vakit geç değil! Gözlerinizi kapatıp çocukluğunuza gidin. Bugün, oynarken zamanı unuttuğunuz o oyunu yeniden oynama ve yüzünüzde o günlerin gülümsemesini görmenin vaktidir.
Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Arzu Kupsar’ın katkılarıyla yazılmıştır.
Yorum Yazın