Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Oyun İstanbul / Şehri Oynayarak Keşfet!
Beyin fırtınası alanları olan hackathonlar, kısıtlı bir zaman içerisinde belirli bir probleme çözüm bulmak için farklı ekiplerin ya da kişilerin çalışması temasıyla gerçekleştirilir. Hackathonlar boyunca geliştirilen ürünler veya süreçler projelendirilmek istense de bir şekilde sahiplenilmez, orada kalır ve ürün geliştirme aşamasında fişi çekilerek hayatına son verilir. :) Ya ekip üyeleri tekrar bir araya gelemez ya da geliştirmek için yeterli motivasyon sağlanamaz. Sağlansa bile, kısa bir geliştirme süresinden sonra proje rafa kalkar.
Sonuç olarak, hackathonda geliştirilen prototiplerin çok azının devamı getirilip son kullanıcıya ulaştığına şahit oluruz.
“Oyun İstanbul” projesi de bu azınlıkta kalan örneklerden biri.
İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından iletilen iş hedefi ile Gamification Hackathon içerisinde Gamfed Türkiye tarafından desteklenen Oyun İstanbul projesinin ülkemizdeki ilk “Play City” örneği olması adına, Team Monke ekibi ile birlikte çalışacak GamFed Türkiye gönüllülerinden oluşan bir ekip kurularak kollar sıvandı ve çalışmalara başlandı.
IBB çalışanlarının da katkılarıyla prototipin bir adım ötesine geçildi ve uygulama hayat bulmaya hazırlanıyor. :)
Hackathon’da Figma aracı sayesinde prototipi oluşturulan Oyun İstanbul mobil uygulaması; ara yüzü netleştirmek, oyunlaştırma kurgusunu oturtmak ve oyun mekaniklerini tasarlamak için bir süre daha Figma üzerinden geliştirilmeye devam etti. Burada; kullanıcı, uygulamaya ilk girdiğinde karşılama ekranından başlayarak adım adım nelerle karşılaşacağı, hangi butona bastığında hangi ekrana geçeceği veya hangi pop-up’ın açılacağı gibi tüm detaylar netleştirildi. Daha sonra, tüm bunları deneyimlemek için telefona yükleyerek çalışacak uygulamanın yapım aşamasına geçildi. Bu aşamada Unity oyun motoru kullanıldı, C# dilinde kodlama yapıldı ve Adobe Photoshop, Illustrator uygulamaları sayesinde görsel tasarımlar hazırlandı. Figma üzerinde daha önce kararlaştırılan bazı kısımlar değiştirildi, sürekli fikir alışverişinde bulunarak uygulama son haline getirildi.
Oyun İstanbul uygulamasında kullanıcılar, parkı gezerken bir yandan oyun oynayarak keşfedecek. Kullanıcının konumuna göre Yoğurtçu Parkı’na (veya ilerleyen zamanlarda oyunlaştırılmış diğer parklara) yaklaşıldığında uygulama, bir bildirim göndererek kullanıcıyı oyuna davet edecek. Parkın girişinde bulunan QR kodu okutan kullanıcı oyuna başlayabilecek. Bu aşamadan sonra mobil uygulama, kullanıcının parkı keşfetme sürecinde hep yanında olacak. Kullanıcı parkı gezdikçe ve görevleri yaptıkça harita üzerindeki sis perdesi aralanacak. Uygulama içinde oynanan mini oyunlar sayesinde puan kazanacak ve bu puanlarla bazı ödüller alabilecek. Haritadaki tüm sisi kaldırmayı başaran oyuncu ise gizli bir şifre ile karşılaşacak. Farklı parklardaki tüm şifreleri bulan oyuncu büyük ödülün sahibi olacak.
Kısa sayılabilecek bir sürede, maddi hiçbir destek almadan, Play City konseptli ilk oyunlaştırma uygulaması olan Oyun İstanbul, GamFed Türkiye tarafından hayata geçirildi. Pilot bölge olarak Yoğurtçu Parkı seçildi. Ekim ayında ilk testleri yapılacak uygulama, ilerleyen süreçlerde İstanbul’un farklı bölgelerindeki farklı parklarda da karşımıza çıkacak gibi görünüyor.
Bu yazı Gamfed Gönüllülerinden Senem Aksakal ‘ın katkılarıyla yazılmıştır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın