onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Kitap Aklın İlacıdır

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Kitap Aklın İlacıdır

Ercan Altuğ Yılmaz
02.05.2021 - 12:16 Son Güncelleme: 03.05.2021 - 14:17

Okuma yazma öğrendiğimiz günden beri bizi seven insanların hep bir ağızdan ve planlanmış bir işleyiş gibi bize önerdiği ortak bir tavsiye vardır: Kitap okumak.

Evet, okuyacağız, okumalıyız. 

Bizi hayata bağlayan, yaşamımızı anlamlandıran hayat amacımızı bulmak için. Hayat amacımızı ararken, hayatın kendisine çok farklı pencerelerden bakabilmek için. Başkalarının tecrübelerinden faydalanıp yolumuzu aydınlatmak için. Anlama, yorumlama, analiz etme, çıkarımlarda bulunma yetkinliklerimizin kapasitesini arttırabilmek için.

Kendimizi daha iyi ifade edebilme yetisi kazanmak için. Yaşlandığımızda zihnimizi genç tutmaya devam edebilmek için. Düşünmeyi prangalardan kurtarıp, ufkumuzu genişletmek için. Günün sıkıntı ve stresinden bir nebze uzaklaşabilmek için. Bilgili, bilinçli olmak ve merak ettiğimiz konuları öğrenebilmek için. Keyif yapmak için kahvenin yanında, orijinal fikirlerimizi beslemek için bilgisayarın başında, uykumuzu düzenlemek için yastığın yanında en az bir başucu kitabımız olmalı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Okumanın faydaları elbette saymakla bitmez ve bunları bilmemize rağmen, sıklıkla okumaya zaman ayıramamaktan bahsedilir.

Okumanın faydaları elbette saymakla bitmez ve bunları bilmemize rağmen, sıklıkla okumaya zaman ayıramamaktan bahsedilir.

Ve kitap okumak, özgeçmişlerimizde yer alan bir numaralı milli hobimiz olmasına rağmen, büyük ihtimalle hiçbir bahane aramaya bile ihtiyaç duymadan eyleme geçmekten vazgeçilen faaliyetlerin de önde gelenlerinden.. Bazıları için vazgeçilmez bir alışkanlık olsa da, pek çok insan için ilk fırsatta feragat edilen eylemlerden biri. 

Kitap okuma isteğine rağmen dil sorunu, zaman sorunu, orijinal kitabı temin güçlüğü, kitabın fazla sayfadan oluşması, farklı faaliyetlerden vakit kalmaması, tembellik gibi nedenlerle yeterince okumuyoruz ve kitaplarla ilgili zaman zaman farklı bir arayışa yönelebiliyoruz.

Ve sahnede; kitap özetleri!

Veri üretimi kadar hızla artmasa da, günümüzde basılan kitap sayısında da önemli bir artış var. Okuma iştahımız basılan kitaplara yetişemeyince bir takım kararsızlıklar yaşamamız olağan bir durum. Okuma kararı verirken kitap özetinden yararlanmak bize büyük ölçüde zaman kazandıracaktır.

Olayın bir diğer tarafı daha var. Kurgu dışı kitapları okuyanlar çok iyi bilirler, bu kitaplar da verilmeye çalışılan her bir fikir, sayfalarca anlatılır, örneklerle okuyucunun gözünde canlandırılmaya çalışılır. Yüzlerce sayfa okuruz, konuyla ilgili tarihi bilgileri ve diğer yazarların görüşlerini okuruz. Bunlar da yetmez birçok örnek üzerinde yorumlar ararız ve sonuçta esas fikir ise sadece birkaç sayfadır. 

Kitabı bir bütün olarak okumak değerlidir ancak zamanımız yetmemesi ya da kitabın yazıldığı dili bilmememiz gibi yukarda saydığımız nedenlerle okuyamayacağımız kitapların temel fikirlerini öğrenmek veya okuyacağınız kitapları seçmek için özet kitaplardan yararlanabiliriz. Bu bize kitap hakkında bir ön bilgi verir ve kitabı okumaya karar verme aşamasını kolaylaştırır. Bu noktada, kitabın özetinden verilmek istenen fikir hoşumuza gider veya konuyu tam olarak anlayamaz ve detaylı bilgi sahibi olmak istersek kitabı alabilir ve okuyabiliriz. 

Örneğin; oyunlaştırma alanı ile ilgili konuları işleyen veya kişisel gelişim kategorisinde yer alan birçok kitap için, Gamfed Türkiye Kitap Kulübü Gönüllüleri oyunlastirma.co internet sitesinde kitapların özetine yer veriyor.

Bu özetler bize kitap içeriği ile ilgili ışık tutuyor.

Gamfed Türkiye Kitap Kulübü’nün okumamız için bizlere önerdiği kitaplardan bazılarını birlikte inceleyelim:

Gamfed Türkiye Kitap Kulübü’nün okumamız için bizlere önerdiği kitaplardan bazılarını birlikte inceleyelim:

1. OYUN ve BÜGÜ – Metin And

Metin And’ın kaleme aldığı bu eser okuyucuyu ‘’Homo Ludens’’ kavramıyla karşılıyor. İlk incelediğimiz kitabı okuyanlar bilir: ‘’Oyun oynayan insan’’.

Huizinga’ya atıfta bulunarak ‘’oyun’’ kavramı üzerinde duran And, oyunun gönüllü bir eylem olduğunu oyunun özgürlük olduğunu vurguluyor. Aynı Huizinga gibi dini törenler, kültür, savaş, ritüeller ile oyun arasındaki ilişkiye göz atıyor.

Oyun ve Bügü, konusunda Türkçe kaleme alınmış ilk monografi.

2. KANCAYA TAKILINCA – Nir Eyal

Ürünler alışkanlık yaratacak şekilde tasarlanıyor. Günümüzde küçük başlangıç grupları Kanca adını verdiğimiz bir dizi olayın yaşandığı süreç boyunca kullanıcıları yönlendirerek büyük davranış değişiklikleri yaratıyor. Kullanıcılar bir dizi olayın yaşandığı bu sürece ne kadar sık maruz kalırsa alışkanlık kazanmaları olasılığı o kadar artar. Güçlü kullanıcı alışkanlıkları oluşturan bir şirket, Kanca Modeli’nin birçok avantajından yararlanıyor.

Kullanıcıda kalıcı alışkanlıklar yaratmaya yönelik pratik yöntemleri, insanların hoşlanacağı ürünler geliştirmenin yollarını ve benzeri birçok detayı konu alıyor. Aynı zamanda üretim müdürleri, tasarımcılar, pazarlama uzmanları ve yeni şirket kuran kişiler için bir başvuru kitabı Kancaya Takılınca

3. DRİVE – Daniel H. Pink

Daniel Pink, insan motivasyonu konusuna adanmış kırk yıllık bilimsel araştırma birikimine dayanarak yazdığı bu kitabında, bilimin öne sürdüğü ile iş dünyasının eylemleri arasındaki uçuruma dikkat çekiyor ve bunun hayatımızın her boyutunu nasıl etkilediğini irdeliyor.

İnsanları en iyi motive eden şeylerin başında, onları kişisel olarak geliştirmek ve onların kendilerini değerli hissetmelerini sağlamak, geliyor. İnsanlar yeni şeyler öğrenmek, bir şeyler başarmak ve etki yaratmak istiyor. Pink, bazı şirketlerin bunu nasıl başardıklarını akıcı bir üslupla ele alıyor.

4. OYUNLARIN GÜCÜ ADINA – Ercan Altuğ Yılmaz

Oyun olgusunun gerçek hayata uyarlanması anlamına gelen oyunlaştırma, her geçen gün gelişen, dijitalleşen ve büyüyen bir bilim dalı. Eğitim ve ders içeriklerinizi yaratıcı ve yenilikçi yöntemlerle zenginleştirmek istiyorsanız, bu kitap size iyi bir rehber olacaktır ve derslerinizin daha keyifli bir şekilde geçmesine katkıda bulunacak bir kaynak kitap.

Bu kitapta yer alan herhangi bir uygulamayı hayata geçirip #oyunlarıngücüadına etiketiyle sosyal medyada paylaşabilir ve bu güce ortak olabilirsiniz. 

5. TİNY HABİTS – BJ Fogg

İnsanlar, sürekli hayatlarını nasıl değiştirecekleri konusunda kararlar alıyorlar. Spora başlamak, sağlıklı beslenmek ve yeni şeyler öğrenmek gibi… Fakat bunlar uzun sürmüyor ve insanların heyecanı kısa sürede sönüyor. Bunun sebebi ne olabilir? Doğru ve iyi olanı bildiğimiz halde bu kararlılığımız neden devam etmiyor? Herkes daha iyi bir yaşam istiyor ancak yapmak istedikleri ile yaptıkları arasında büyük bir uçurum var.

Stanford Üniversitesinde davranış bilimcisi olan BJ Fogg, Tiny Habits (Küçük Alışkanlıklar) kitabında bu sorunları çözmenin yolunun küçük alışkanlıklardan geçtiğini bizlere aktarmaktadır. Ayrıca BJ Fogg, bir davranış tasarım uzmanı olarak bizlere çok küçük kararlarla büyük değişimin nasıl gerçekleşeceğinden bahsederek ve bazı sorular sorarak alışkanlıklarımızı tasarlamamıza yardımcı oluyor.

Kitaplar sonsuz dünyaya açılan kapılardır. Şemsettin Sami’nin “İnsanlığa başlıca borcumuz; bıkmaksızın okumak, üşenmeksizin okumaktır.”  sözünün ışığında okumaktan vazgeçmeyin.

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Beray Çinçin’in katkılarıyla yazılmıştır. 

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
aşuk lovers

böyle içerikler çok az okunuyor keşke hakettiğini alabilse