1. OYUN ve BÜGÜ – Metin And
Metin And’ın kaleme aldığı bu eser okuyucuyu ‘’Homo Ludens’’ kavramıyla karşılıyor. İlk incelediğimiz kitabı okuyanlar bilir: ‘’Oyun oynayan insan’’.
Huizinga’ya atıfta bulunarak ‘’oyun’’ kavramı üzerinde duran And, oyunun gönüllü bir eylem olduğunu oyunun özgürlük olduğunu vurguluyor. Aynı Huizinga gibi dini törenler, kültür, savaş, ritüeller ile oyun arasındaki ilişkiye göz atıyor.
Oyun ve Bügü, konusunda Türkçe kaleme alınmış ilk monografi.
2. KANCAYA TAKILINCA – Nir Eyal
Ürünler alışkanlık yaratacak şekilde tasarlanıyor. Günümüzde küçük başlangıç grupları Kanca adını verdiğimiz bir dizi olayın yaşandığı süreç boyunca kullanıcıları yönlendirerek büyük davranış değişiklikleri yaratıyor. Kullanıcılar bir dizi olayın yaşandığı bu sürece ne kadar sık maruz kalırsa alışkanlık kazanmaları olasılığı o kadar artar. Güçlü kullanıcı alışkanlıkları oluşturan bir şirket, Kanca Modeli’nin birçok avantajından yararlanıyor.
Kullanıcıda kalıcı alışkanlıklar yaratmaya yönelik pratik yöntemleri, insanların hoşlanacağı ürünler geliştirmenin yollarını ve benzeri birçok detayı konu alıyor. Aynı zamanda üretim müdürleri, tasarımcılar, pazarlama uzmanları ve yeni şirket kuran kişiler için bir başvuru kitabı Kancaya Takılınca…
3. DRİVE – Daniel H. Pink
Daniel Pink, insan motivasyonu konusuna adanmış kırk yıllık bilimsel araştırma birikimine dayanarak yazdığı bu kitabında, bilimin öne sürdüğü ile iş dünyasının eylemleri arasındaki uçuruma dikkat çekiyor ve bunun hayatımızın her boyutunu nasıl etkilediğini irdeliyor.
İnsanları en iyi motive eden şeylerin başında, onları kişisel olarak geliştirmek ve onların kendilerini değerli hissetmelerini sağlamak, geliyor. İnsanlar yeni şeyler öğrenmek, bir şeyler başarmak ve etki yaratmak istiyor. Pink, bazı şirketlerin bunu nasıl başardıklarını akıcı bir üslupla ele alıyor.
4. OYUNLARIN GÜCÜ ADINA – Ercan Altuğ Yılmaz
Oyun olgusunun gerçek hayata uyarlanması anlamına gelen oyunlaştırma, her geçen gün gelişen, dijitalleşen ve büyüyen bir bilim dalı. Eğitim ve ders içeriklerinizi yaratıcı ve yenilikçi yöntemlerle zenginleştirmek istiyorsanız, bu kitap size iyi bir rehber olacaktır ve derslerinizin daha keyifli bir şekilde geçmesine katkıda bulunacak bir kaynak kitap.
Bu kitapta yer alan herhangi bir uygulamayı hayata geçirip #oyunlarıngücüadına etiketiyle sosyal medyada paylaşabilir ve bu güce ortak olabilirsiniz.
5. TİNY HABİTS – BJ Fogg
İnsanlar, sürekli hayatlarını nasıl değiştirecekleri konusunda kararlar alıyorlar. Spora başlamak, sağlıklı beslenmek ve yeni şeyler öğrenmek gibi… Fakat bunlar uzun sürmüyor ve insanların heyecanı kısa sürede sönüyor. Bunun sebebi ne olabilir? Doğru ve iyi olanı bildiğimiz halde bu kararlılığımız neden devam etmiyor? Herkes daha iyi bir yaşam istiyor ancak yapmak istedikleri ile yaptıkları arasında büyük bir uçurum var.
Stanford Üniversitesinde davranış bilimcisi olan BJ Fogg, Tiny Habits (Küçük Alışkanlıklar) kitabında bu sorunları çözmenin yolunun küçük alışkanlıklardan geçtiğini bizlere aktarmaktadır. Ayrıca BJ Fogg, bir davranış tasarım uzmanı olarak bizlere çok küçük kararlarla büyük değişimin nasıl gerçekleşeceğinden bahsederek ve bazı sorular sorarak alışkanlıklarımızı tasarlamamıza yardımcı oluyor.
Kitaplar sonsuz dünyaya açılan kapılardır. Şemsettin Sami’nin “İnsanlığa başlıca borcumuz; bıkmaksızın okumak, üşenmeksizin okumaktır.” sözünün ışığında okumaktan vazgeçmeyin.
Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Beray Çinçin’in katkılarıyla yazılmıştır.
Twitter
Instagram
Linkedln
Yorum Yazın
böyle içerikler çok az okunuyor keşke hakettiğini alabilse