Görüş Bildir
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Hayat Oyununu Doğru Anlamak: Sonlu Oyunlar ve Sonsuz Oyunlaştırma

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Hayat Oyununu Doğru Anlamak: Sonlu Oyunlar ve Sonsuz Oyunlaştırma

Ercan Altuğ Yılmaz
14.09.2020 - 15:24 Son Güncelleme: 06.10.2020 - 12:31

Oyun denilince aklınıza ne geliyor?  

Tavla oynanan bir kahve, dans edilen bir düğün, ışıklar altında bir tiyatro sahnesi veya rengarenk bir telefon ekranı? Hepsi aslında bir kurgu içinde oyun oynadığımız alanlar değil mi?  

1986 yılında din bilimcisi rahip James P. Carse, oldukça ilginç bir isimle kitap yayınladı. Kitap hayatı oyun olarak kodlamak ile ilgiliydi ve adı da bir rahip için belki de o dönemde ciddiyetten uzak denilebilecek bir konseptteydi: 

Sonlu ve Sonsuz Oyunlar: Hayatı bir oyun ve fırsatlar olarak görme: “Finite and Infinite games a vision of life as play and possibility.” 

Carse’ye göre hayattaki bildiğimiz oyunlar sonlu ve sonsuz olarak ikiye ayrılır. 

Sonlu oyunlaştırmanın bir başlangıcı, ortası ve sonu vardır. Büyük bir zafer ve kazanma ile tamamlanır, biter. Üst seviyeler ve rozet sistematiği vardır. 

Fakat sonsuz oyunlaştırma sonsuza dek devam edecek şekilde kurgulanmaktadır. Sonsuz oyunlaştırmada bir final veya büyük bir kazanma yoktur. Seviyeler sürekli devam etmektedir ve ileriye doğru devam eden bir süreç içindesinizdir. Rekabet süreklilikle birlikte devam etmektedir. Sonsuz oyunlaştırmada hedef; oyunlaştırma kurgusu içerisindeki bireyleri sürekli olarak motive etmekte ve gelişmeye yönlendirmektedir. 

Sonlu oyunlarda kazanmak, sonsuz oyunlarda ise oyunu devam ettirmek önemlidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gelin hayatın bize sunduğu sonlu ve sonsuz oyunlara daha yakından bakalım.

Her ne kadar iş dünyasının liderleri, ağırlıklı olarak “sonlu oyun” tercihi yapsalar ve hep bir sonraki maçı kazanmaya odaklansalar da hayatın geneli “sonsuz” oyunlarla dolu. Evlilik ya da arkadaşlıkta birinci gelen var mıdır? Okulu bitirme diye bir hedef olsa bile “eğitimde” kazanmadan söz edilebilir mi? 

Sonlu ve sonsuz oyunlara günlük yaşamımızdan da birçok örnek verebiliriz. 

Sonlu oyunlar spor müsabakalarına veya araba, motor yarışlarına benzemektedir. Hedef, kazanma ve final vardır. Kurallar önceden belirlenmiştir.  

Sonsuz oyun ise dostluk, aile bağları veya evlilik gibidir. Oyunun kuralları olmamakla birlikte, yeni gelen oyuncular kendi kurallarını belirlemektedir. Amaç oyun içerisinde devamlı kalabilmek üzerinedir. Final yapıp oyunun kazananı olmak yoktur.

Güzel sonsuz oyunlaştırma örnekleri

Güzel sonsuz oyunlaştırma örnekleri
  • Oscar Ödülü— Statü yılda bir kez belirli seçmenlerin oylarına göre ödüllendirilir. 

  • TIME Magazine Yılın Kişisi— Statü medya kapsamına göre ödüllendirilir 

  • İngiltere Premier Ligi (veya ülkenizin en sevdiği spor ligini buraya ekleyebilirsiniz)– Bir sezon boyunca oynanan oyunların sonuçlarına bağlıdır 

  • Şeffaflık Endeksi – Ülkeler uluslararası Şeffaflık Örgütü lider panosunun altında kalarak hicap duymamak için yarışırlar 

  • NDP İnsani Gelişme Endeksleri — Ülkeler vatandaşlarına bütünsel bir bakım standardı sağlamak için yarışırlar 

Aslında, çoğu işletmede sonsuz oyunlaştırma örnekleri bulabilirsiniz, örneğin: 

  • Ayın elemanı 

  • Üç aylık satış lider tablosu 

Çevrimiçi topluluklar da şu şekilde harekete geçer: 

  • StackOverflow Puanı 

Ve son fakat aynı derecede önemli olarak, bir sonlanma işareti göstermeyen sadakat programları: 

  • Hava milleri 

Sonsuz oyunlaştırma programları son derece güçlü olabilir. Yöneticiler, takımlar ve oyuncular için değer yaratabilirler. Tüm endüstriyi, etrafındaki ilişkili bir ekosistemle ortaya çıkarabilirler.

Sonsuz oynayanlar 7 özelliği

1. Sonsuz zihniyetli örgütler zihniyetlerini “rakip” anlayışından “saygıdeğer rekabetçi” anlayışına da çevirirler. 

2. Sonsuz zihniyetli örgütler, kendilerinden kimin iyi olduğu ve o iyi olanlardan daha çok neler öğrenebilecekleri konusunu akıllarından çıkarmazlar. 

3. Bu şirketlerde “varoluşçu esneklik” diye adlandırılabilecek bir özellik vardır. Kısa vadede kayıp ve hayal kırıklığı yaratsa bile, stratejik değişiklik becerisine sahiptirler.

4. Onlarda liderlik etme konusunda çok büyük bir cesaret vardır. Bir şirketi 3 aylığına, 1 yıllığına yönetmek çok daha kolaydır. Vadesiz bir liderlik zordur.

5. İyi bir lider olmak çok zaman alır. Günün sonunda doğruyu yapanlar, kısa vadeli çıkarcılara göre, sonsuz zihniyetli örgütler ve liderlerdir. 

6. Sonu olmayan oyunlar, sonsuz zaman ufkuna sahiptirler. Hiç “bitiş çizgisi” olmadığı için oyunun pratikte bir sonu, bitişi yoktur. 

7. Sonu olmayan oyunun herhangi bir “kazananı” da yoktur. Başlıca hedef “oyun oynamaya devam etmek” ve “oyunu ebedileştirmektir.”

Martin Luther King’in, “Bir rüyam var” deyişini örnek olarak gösteriyor. “King, bir planım var değil, bir rüyam var demişti. Mutlaka bir planı vardı. Ama insanları ilgilendiren onun rüyasıydı.”

Bu makale Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Müge URCAN’ın katkılarıyla yazılmıştır.  

 Twitter

Instagram

LinkedIn

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın