Görüş Bildir
Haberler
Engelliler Üniversiteye Erişemiyor!

Engelliler Üniversiteye Erişemiyor!

Fatih UZUN
25.05.2014 - 17:27

Engelliler Üniversiteye Erişemiyor!

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği’nin (TOHAD) ‘Engelli Hakları İzleme Çalışması’ na göre, Türkiye’de üniversite eğitimi gören 6 bin 450 engelli öğrenci kampüslerde birçok sorunla karşı karşıya kalıyor.

Derneğin, Sabancı Vakfı’nın desteğiyle yürüttüğü çalışma kapsamında Türkiye’deki 173 üniversiteden 106′sına engellilerle ilgili yaptığı düzenlemeler soruldu.

Araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlara göre, 106 üniversiteye ait 3 bin 742 binanın sadece yüzde 3′ünde görme engelli bireyler için hissedilebilir zemin uygulaması bulunruken, asansörlerin yüzde sadece 19′unda sesli uyarı sistemi mevcut.

Al Jazeera Türk’ten Umay Salman Aktaş’a konuşan Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği öğrencisi görme engelli Turgay Gümüş, üniversitenin Göztepe kampüsünde beş yıl boyunca engelliler lehine hiçbir şeyin değişmediğini söylüyor:

“Kampüsün her yerinde olması belki zor. Ancak karmaşık yollara kılavuz iz denen zeminlerden lazım. Kütüphane girişindeki bariyere çok çarptım. Asansörlerin bazılarında sesli uyarı sistemi var, bazılarında yok. Beş yıl boyunca tek yapılan şey, kütüphaneye sesli bilgisayar koymaları oldu. Tek bilgisayar var, 12’den fazla görme engelliyiz. Bir buçuk senedir de kütüphaneye aldırmaya çalıştığımız bir tarayıcı var.”

Dünya tasarım ilkelerinin, Türk Standartları Enstitüsü’nün erişilebilirlik ilkelerinin ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un, erişim şartını koştuğunu hatırlatan Gümüş’e göre temel sorun, yasalara rağmen hiçbir şeyin yapılmaması ve denetlenmemesi.

Engellilerin üniversiteye erişimiyle ilgili Al Jazeera Turk’un sorularını yazılı olarak yanıtlayan YÖK, Türkiye’deki 173 üniversitede ‘Engelli Öğrenci Birimi’ nin olduğu, YÖK’ün de bu birimlerin ve üniversitelerin konuyla ilgili çalışmalarını takip için bir veri tabanı oluşturduğunu ifade etti.

  • diken.com.tr
Kaynak: http://www.diken.com.tr/aktuel/engell...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0