Görüş Bildir
Haberler
En Popüler Tatil Beldelerinin İsimleri Nereden Geliyor?

En Popüler Tatil Beldelerinin İsimleri Nereden Geliyor?

Fulin
08.07.2016 - 11:37

Yazın gelmesi ile birlikte herkes tatil yörelerine akın ediyor. Peki güzel vakitler geçirdiğimiz bu beldelerin isimleri nereden geliyor? Hepsinin kökenine inerek, geçmişini açığa çıkartıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kuşadası

1. Kuşadası

Tarihte Venedikliler ve Cenevizliler'in Scalanova ismini verdikleri bu bölgemiz, Türk hakimiyeti ile birlikte bugünkü ismine sahip oldu. Kuş yuvalarının bulunduğu Güvercin Adası, çevresine Kuşadası adı verilmesinin nedeni olarak gösteriliyor.

2. Marmaris

2. Marmaris

Türkmenlerin buraya yerleşmesi ile birlikte mermer ticaretinin merkezi haline gelen bu bölge Mermerşehir olarak anılmaya başladı. Zamanla Mermeris'e dönüşen bu isim cumhuriyet ile Marmaris'e oldu ve resmileşti.

3. Fethiye

3. Fethiye

Anlaşılacağı üzere bu bölgemizin isminin antik dönemler ile ilgisi yok. Fethiye ismini 1913 yılında ilk hava şehitlerinden biri olan Fethi Bey'in anısını yaşatmak için aldı. Cumhuriyet döneminde de bu isim benimsenerek devam edildi.

4. Göcek

4. Göcek

Bu şirin tatil beldesinin adı göçerlerin konakladığı ve yerleşik yaşama geçtiği yer  anlamından geldiği iddia ediliyor. Bunun yanında özellikle Rodos'un bir geleneği olan köçekliğin bu bölgeye de gelmesi ile bu ismin ortaya çıkması ihtimaller arasında.

5. Bodrum

5. Bodrum

Saint Jean şovalyeleri bu bölgeye hakim oldukları dönemde inşa ettikleri kaleye Petronium ismini verdiler. Zamanla bu isim Petrus'a dönüştü. Osmanlı döneminde orijinal isim referans alınarak Petrum ismi benimsendi. Zamanla da Bodrum olarak anılmaya başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çeşme

6. Çeşme

Tarihte ticaret gemilerinin ikmali için uğradığı bir liman olan Çeşme adını su ikmalinde kullanılan ve geçmişte 100 taneden fazla olan çeşmelerden almış.

7. Türkbükü

7. Türkbükü

Antik ismi Madnasa olan bu bölge Türk hakimiyetine girdikten sonra Rumbükü olarak anılmaya başlandı. Bu güzel belde Rum nüfusunun azalması ile birlikte Türkbükü ismini aldı.

8. Kekova

8. Kekova

Antik çağda davar ya da boğa yurdu anlamında olan Khawakuwa ismi bu bölgeye verilmiştir. Zamanla bu bölgeye yerleşen Türkmenler, bölgenin tarihsel işlevini devam ettirerek davarlarını bu bölgede gütmüşler ve Kekova ismini de benimsemişlerdir.

9. Kemer

9. Kemer

1910'lu yıllara kadar Eskiköy adı verilen bu yerin adı dağlardan gelen su taşkınlarını engellemek için inşa edilen 23 kilometre uzunluğundaki taş kemerden geliyor.

10. Ayvalık

10. Ayvalık

Antik çağlarda yabani bir ayva çeşidi olan Kidonia'dan adını alan bu bölgeye zamanla bölgedeki Rumlar Aioliki ismini uygun görmüşler ve bu isim dönüşerek günümüzde Ayvalık şeklini almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ölüdeniz

11. Ölüdeniz

Çoğu insan buraya denizin havuz gibi dalgasız yapısı yüzünden Ölüdeniz dendiğini düşünür. Efsaneye göre ticaret gemileri bu bölgenin açıklarına demirliyor ve ihtiyaçlarını gideriyorlarmış. Gemiden inip karaya çıkan bir genç aşık olduğu kıza kavuşmak isterken hayatını kaybetmiş, bu sebeple gencin öldüğü yere de Ölüdeniz ismi verilmiştir.

12. Kaş

12. Kaş

Kaş'ın tam karşısında yer alan Meis adasının kelime anlamı gözdür. Bu sebeple gözü çevreleyen bölge olan bu güzel beldeye Kaş adı verilmiştir.

13. Cunda

13. Cunda

İtalyanca sözlükte 'guinta' kelimesinin karşılığı olan bir gemideki en uzun direğin en uç noktası anlamından geldiği düşünülmektedir. Antik çağlarda bu bölgede ticaret yapan denizcilerin Latin dilini konuştuğu dikkate alınır ise, bu bağlantı mantıklı görülmektedir.

14. Erdek

14. Erdek

Antik çağlarda Artake adı verilen bu bölge zamanla dönüşüme uğrayıp, Erdek adını almıştır.

15. Alanya

15. Alanya

Türkler bölgeye gelmeden önce Yunanca'da güzel dağ anlamına gelen Kolonoros ismi bu bölgeye verilmişken; burayı fetheden Alaaddin Keykubat kendi isminden hareketle buraya Alaiye adını vermiştir. Zamanla bu isim Alanya'ya dönüşmüştür.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
42
13
11
8
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

erdek'in yeri çok ayrı bende ;')

Fifo

Çok şaşırtıcı