Ülkemizde pek kullanılmayan(!) bu bilim dalını daha da yakından tanımak isteyenler için cehalet yaymanın prensiplerini adım adım inceleyerek Agnotoloji’nin kullanım kılavuzunu oluşturduk. Bu adımları uygulayarak siz de menfaatleriniz için cehalet yaymaya hemen başlayabilirsiniz…
1- Karşı tarafın doğru bilgi sahibi olmasını istemeyin
Agnotolojide temel amaç; karşı tarafın doğru ve sağlıklı bilgi elde etmesini istememektir. Yani öncelikle toplumun kafa karışıklığı ve yalan bilgi ile donanmasını istemeniz gerekir.
2- Çıkar elde etme amacı güdün
Eğer yayacağınız bilgi saf ve doğru bilgiyse tek çıkarınız karşı tarafın aydınlanması olacaktır. Çıkarlarınız için bıkmadan usanmadan cehalet yaymaya devam ederseniz bir gün istediğiniz sonucu elde edersiniz.
3- Anlaşılamayan bir olgu bulun
İşin en önemli kısmı burasıdır. Cehalet yaymak için öncelikle insanların kafasında yer etmiş, zaman zaman aklına takılan, intrusive thought (vesvese) kabilinden bir olgu bulmalısınız.
4- Dengeli tartışma zemini yaratın
Soru ne kadar dengesiz olsa da cevabınız mutlaka dengeli olsun.
5- Kendi başınıza uzman olun
”En iyi ben bilirim” diyecek bir özgüvene sahip olmalısınız. Psikoloji, biyoloji veya tıp bilme gerekliliği gibi bir kısıt sadece gerçek bilgiyle hareket edenleri bağlar. Unutmayın, siz menfaat için cehalet yayan asılsız bir bilgi tüccarısınız.
6- Büyük resme bakmaya gerek duymayın
Burası en kolay aşama. Asgari ücretle karnı doyan, kredi kartına dokuz taksitle ev ihtiyaçlarını karşılayan, 240 ay vadeli krediyle ev sahibi olan, hafta sonu alık gözlerle alış-veriş merkezlerinde dolaşan ve çılgın projelerin ütopyasıyla tatmin olan toplum büyük resme bakmaya gerek duymaz. İşsizliğe, yoksulluğa, cehalete, gelir dağılımındaki dengesizliğe, adalet sistemindeki çarpıklığa, rant için yok edilen doğal alanlara, sivil ve ekolojik haklara, insani duygulara kafa yormaz.
Bu adımları takip ederek siz de artık cehalet yayabilirsiniz!
Unutmayın, bilginin erişilebilir olduğu erişildiği anlamına gelmez. Cehalet, sadece bilginin yokluğu değil, politik ve kültürel mücadelelerin doğal bir ürünüdür.
Fikir sahibi olmaya mal sahibi olmaktan fazla ihtiyaç duyacağımız gün, gerçek zenginliğin sırrını bulacağız. (Peyami SAFA)
Yorum Yazın