En Büyük Uzay Felaketi: Challenger Uzay Mekiği Faciasında Neler Oldu?
En Büyük Uzay Felaketi: Challenger Uzay Mekiği Faciasında Neler Oldu?
Bilim insanları uzayın gizemini her zaman merak etmiş ve türlü girişimlerde bulunmuştur. Challenger görevi de bunlardan yalnızca bir tanesi. Peki, sonu büyük bir felaketle biten Challenger uzay mekiği projesinde işler nasıl bu hale geldi?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
12 Nisan 1981'de NASA , iki astronottan oluşan bir ekiple ilk mekiği Columbia planını başlattı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Üç yıl sonra, programın başarısıyla cesaretlenen Başkan Ronald Reagan, uzay yolculuğunun odağını askeri ve iş uygulamalarından eğitim ve araştırmaya geri döndürmek ve uzay için bir miktar tanıtım oluşturmak için tasarlanan Uzayda Öğretmen Projesi'ni duyurdu.
New Hampshire'daki Concord Lisesi'nde sosyal bilgiler öğretmeni olan Christa McAuliffe de dahil olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri genelinde 11.000'den fazla öğretmen başvurularını sundu.
1983'te teknisyenler, ana motor bölmesinde bir hidrojen sızıntısı buldular ve incelemenin ardından, motorda, birkaç başka soruna ek olarak birkaç ay süren acil onarım gerektiren çatlaklar keşfettiler.
28 Ocak 1986'da Florida'da sıcaklıklar beklenmedik bir şekilde sıfırın altına düştü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sadece 73 saniye sonra felaket oldu.
Müteakip bir soruşturma, Christa McAuliffe ve mürettebatın diğer yedi üyesinin ilk patlamadan sağ kurtulduğunu, ancak kabin basıncının kaybından sonra hızla bilincini kaybettiğini gösterdi.
NASA mühendislerinin korktuğu gibi, mekiğin sağ katı yakıtlı roket güçlendiricisindeki conta, ani soğuk-sıcaklıklardan zarar gördü.
NASA'daki tehlikeli derecede gevşek güvenlik standartları açığa çıktı, ancak Columbia Uzay Mekiği 2003 yılında fırlatıldıktan sonra parçalanıp mürettebatını öldürene kadar güvenlik önlemleri tam olarak alınmadı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın