Görüş Bildir
Haberler
En Büyük Uydusu Olan Gezegen Hangisidir?

En Büyük Uydusu Olan Gezegen Hangisidir?

Elif Ateş
13.10.2021 - 08:30

Güneş Sistemi, içinde dünyanın da olduğu sekiz gezegenin, beş cüce gezegenin ve sayısı bilinmeyen milyonlarca gök cisimlerinin içinde bulunduğu bir sistemdir. Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün Güneş Sistemi içerisinde Samanyolu Galaksisinde bulunur. Bu sistemde bulunan gezegenler güneşin yer çekiminden dolayı yörüngelere sahiptir. Çevrelerinde doğal uydular döner ve her birinin çevresinde toz ve diğer parçacıklardan oluşmuş halkalar bulunur. Bu uyduların sayısı ise oldukça fazladır. Bazı gezegenlerin ise hiç uydusu bulunmaz. Ayrıca dönüş hızları güneşe olan uzaklıklarına göre de ters orantılıdır. Peki, en büyük uydusu olan gezegen hangisidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güneş Sistemi'nde yaklaşık 200 tane uydu olduğu bilinmektedir. Bu uyduların boyutları ve yapıları birbirinden farklı olabilmektedir. Bazı uydularda atmosfer bulunmadığı gibi, bazılarının küçük bir kısmında atmosfer bulunur. Hatta bazılarında okyanus bile bulunmaktadır. Bazı uydular üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, su örnekleri bulunmuştur. Bu durum bilim adamlarını heyecanlandırmış ve yaşam olma ihtimalini akıllara getirmiştir. Uyduların arasında, geçici uydularda bulunabilmektedir. Geçici uydular ise gezegenin yörüngesine çok sonradan girerler ve belirli bir zaman sonra da yörüngeden çıkarak kendi rotasında ilerlemeye devam ederler. Ayrıca Güneş Sistemi'nin en küçük uydusu Mars gezegenine aittir. Dünyanın en büyük uydusu hakkında merak edilenleri ise sizler için derledik...

En Büyük Uydusu Olan Gezegen Hangisidir?

En Büyük Uydusu Olan Gezegen Hangisidir?

1610 yılında, Galileo Galilei tarafından Jüpiter'in en büyük dört uydusu olan İo, Europa, Ganymade ve Callisto keşfedildi. Jüpiter'in 79 doğal uydusu olduğu bilinir. Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, aynı zamanda en büyük uyduya da sahip gezegendir. Bu uydu Ganymede ismi ile bilinir ve Galileo Uydularından sadece biridir.

Ganymede uydusunun çapı 5.262 km'dir. Merkür gezegeninden daha büyük olduğu ispatlanmıştır. Gezegen boyutlarında olan fakat bir gezegenin uydusu olmak zorunda kalan nadide bir gökcismidir. Merkür'den büyük olsa da kütlesi 2.8 kat daha hafiftir. Kütlesinin bu kadar hafif olmasının nedeni ise yapısının çoğunun buzdan oluşmasından kaynaklanır. Ganymede uydusunun yüzeyinde oldukça kalın bir buz tabakası vardır. Ancak bu tabakanın üstünde kraterler ve oluklar fazlaca bulunmaktadır. Bu kraterler ise oldukça eskidir, yaşları 4 milyara yakındır. Yüzeyinin halen daha bu kadar sağlam durabilmesinin nedeni ise uydu kabuğunda çok fazla tektonik hareketlerinin olmaması, jeolojik hareketlerin çok fazla gerçekleşmemesinden kaynaklanır.

Jüpiter'in uydusu Ganymede, kendine ait manyetosferi olan tek uydudur. İç yapısı oldukça sıcaktır, erimeye yakın bir tabakası vardır. Kendi mayefosteri büyüklüğünün iki katı bir alan etkisini gösterebilir. Son araştırmalara göre Ganymede uydusunun altında tuzlu su okyanusunun olduğu tespit edilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
5
4
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın