Emrah Kozan Yazio: Metaverse ve Meta Design Devri ile Tasarımda Kişiselleştirmenin Dönüm Noktası
Ve nihayet Onedio için ilk yazım ile karşınızdayım!
Bir arayüz tasarımcısı ve tasarım odaklı düşünce eğitmeni olarak sizlerle sık sık yeni dünyadaki tasarım ve inovatif fikirler üzerine bir araya geleceğiz.
Bu ilk yazımda tam da bugünlerde üzerine çokça konuştuğumuz “metaverse” kavramı ve onun tasarımla daha da ilgi çekici hale gelişinden bahsetmek istedim.
Son olarak BMW’ nin renk değiştiren otomobili ve kullanıcısına göre tümü ile özelleştirilebilen iç dizaynı bunun en belirgin örneği oldu.
Dijital ortam ve sanallaşmanın artması ile birlikte artık bambaşka bir dünya inşa ediliyor ve bu dünyada her şey son kullanıcının hayal gücüne göre tasarlanacak. Sınırsız bir seçenek ve özelleştirme imkanı aslında Metaverse kavramından en büyük beklenti olacak. Kişi istediği anda istediği şeyi deneyimlerken, sanal ortamını da yine kendi istek ve arzularına göre tasarlayabilecek.
Hepiniz BMW’nin CESS 2022 fuarındaki renk değiştiren otomobilini görmüşsünüzdür. Marka kullanıcısına kendisini mümkün olan en yüksek oranda özel hissetmesi için beklenmedik bir inovasyona imza atmaya hazırlanıyor. Bu bağlamda iX Flow modelini işte bu yüzden tanıttı. Teknoloji henüz test ve prototip aşamasında ancak şimdilik sadece siyah ve beyaz renk arasında renk geçişi ve desen değişimi yapabilmesi bile tüm dünyada ses getirmeye yetti. Yakın zamanda bir elektrikli aracın tüm iç tasarımı ve dış tasarımını her kullanıcısına özel olarak tasarlanan otomobilleri görmeye başlayacağız.
Artık özelin de özeli olacak bu araçlar hem üretim aşamasında hem de sonradan bizzat son kullanıcı tarafından kişiselleştirilebiliyor olacak.
Bu kavram zaten dijitalde uzun zamandır var ancak sanayi ve özellikle otomotiv endüstrisinde kullanılması büyük yenilik ve değişim olacak.
Başta Instagram ve Netflix gibi birçok dijital ürün yapay zeka teknolojisi ile her kullanıcıya özel arayüz ve içerikleri çoktan kullanmaya başladı ancak otomotiv sektöründeki bu cesur ve inovatif yaklaşım gündelik hayatın her noktasında artık topluluklar değil birey odaklı tasarımın ne denli değerli ve kullanılabilir olduğunu kanıtladı.
Aracına istediğin rengi ver hatta istediğin bir deseni de üzerine serpiştir! Aracın hem rengi, hem dokusu hem de tümü ile tasarımı son kullanıcının kişiselleştirebileceği bir noktaya doğru ilerliyor.
Metaverse kavramı sadece sanal ortamlara değil, gündelik hayatımıza da dahil olarak tümü ile bir dijital deneyim sürecini yaşatabilecek.
Gelecekte ürün deneyimlerinde ve iş modellerinde daha çok tasarım odaklı ve kullanıcı deyimi açısından bakacağız diyebilirim.
Tasarımla Kalın:)
Yorum Yazın
Güzel bir yazı olmuş hocam, elinize sağlık.