Görüş Bildir
Haberler
Emrah Kozan Yazio: Metaverse ve Meta Design Devri ile Tasarımda Kişiselleştirmenin Dönüm Noktası

etiket Emrah Kozan Yazio: Metaverse ve Meta Design Devri ile Tasarımda Kişiselleştirmenin Dönüm Noktası

Emrah Kozan
27.01.2022 - 23:45 Son Güncelleme: 31.01.2022 - 20:01

Ve nihayet Onedio için ilk yazım ile karşınızdayım!

Bir arayüz tasarımcısı ve tasarım odaklı düşünce eğitmeni olarak sizlerle sık sık yeni dünyadaki tasarım ve inovatif fikirler üzerine bir araya geleceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu ilk yazımda tam da bugünlerde üzerine çokça konuştuğumuz “metaverse” kavramı ve onun tasarımla daha da ilgi çekici hale gelişinden bahsetmek istedim.

Ama konu tabii ki sadece popüler kelimeleri konuşmaktan ibaret değil.

Bugünlerde zaten tam da merkezinde bulunduğumuz bir tasarım ve deneyim inovasyonu içerisindeyiz. Birçok yeni teknoloji ve inovatif tasarım ürünü 2022’de tanıtılmak için şimdiden takvimlendi bile.. Bu yıl daha çok defa “woaw” diyeceğimizi hatırlatmak isterim.

Biliyoruz ki 'metaverse' kavramı da “woaaw” dediğimiz ve ballandıra ballandıra anlattığımız bir kavram ve diğerleri gibi bu da gökten zembille inmedi. Neredeyse 10 yıldır AR, VR teknolojisi geliştirilirken hayal ediliyor ve konuşuluyordu. Hepimizin zihninde şu an özellikle 3D ve sanal bir dünya beliriyor ve birçok firma bu kavramı hologramik görüntüler üzerinden anlatmaya çalışıyor. Belki ilk aşamada ısındırmak ve etkilemek hatta ilgi çekmek için doğru ama bence eksik! Çünkü metaverse değişimi sadece sanal bir görüntüden ibaret değil ve yavaş yavaş somutlaşmaya başladı bile…

Endüstride insan odaklı yaklaşımların ve tasarımların pik yaptığı bir dönemdeyiz. Öyle ki artık firmalar hedef kitlelerini gruplayıp çoğunluğa göre ürünler üretmek yerine kişiye özel tasarımlı ürünleri hayata geçirmeye başladılar.

Son olarak BMW’ nin renk değiştiren otomobili ve kullanıcısına göre tümü ile özelleştirilebilen iç dizaynı bunun en belirgin örneği oldu.

Dijital ortam ve sanallaşmanın artması ile birlikte artık bambaşka bir dünya inşa ediliyor ve bu dünyada her şey son kullanıcının hayal gücüne göre tasarlanacak. Sınırsız bir seçenek ve özelleştirme imkanı aslında Metaverse kavramından en büyük beklenti olacak. Kişi istediği anda istediği şeyi deneyimlerken, sanal ortamını da yine kendi istek ve arzularına göre tasarlayabilecek.

Hepiniz BMW’nin CESS 2022 fuarındaki renk değiştiren otomobilini görmüşsünüzdür. Marka kullanıcısına kendisini mümkün olan en yüksek oranda özel hissetmesi için beklenmedik bir inovasyona imza atmaya hazırlanıyor. Bu bağlamda iX Flow modelini işte bu yüzden tanıttı. Teknoloji henüz test ve prototip aşamasında ancak şimdilik sadece siyah ve beyaz renk arasında renk geçişi ve desen değişimi yapabilmesi bile tüm dünyada ses getirmeye yetti. Yakın zamanda bir elektrikli aracın tüm iç tasarımı ve dış tasarımını her kullanıcısına özel olarak tasarlanan otomobilleri görmeye başlayacağız.

Artık özelin de özeli olacak bu araçlar hem üretim aşamasında hem de sonradan bizzat son kullanıcı tarafından kişiselleştirilebiliyor olacak.

Bu kavram zaten dijitalde uzun zamandır var ancak sanayi ve özellikle otomotiv endüstrisinde kullanılması büyük yenilik ve değişim olacak.

Başta Instagram ve Netflix gibi birçok dijital ürün yapay zeka teknolojisi ile her kullanıcıya özel arayüz ve içerikleri çoktan kullanmaya başladı ancak otomotiv sektöründeki bu cesur ve inovatif yaklaşım gündelik hayatın her noktasında artık topluluklar değil birey odaklı tasarımın ne denli değerli ve kullanılabilir olduğunu kanıtladı.

Aracına istediğin rengi ver hatta istediğin bir deseni de üzerine serpiştir! Aracın hem rengi, hem dokusu hem de tümü ile tasarımı son kullanıcının kişiselleştirebileceği bir noktaya doğru ilerliyor.

Metaverse kavramı sadece sanal ortamlara değil, gündelik hayatımıza da dahil olarak tümü ile bir dijital deneyim sürecini yaşatabilecek.

Gelecekte ürün deneyimlerinde ve iş modellerinde daha çok tasarım odaklı ve kullanıcı deyimi açısından bakacağız diyebilirim. 

Tasarımla Kalın:)

Facebook

Twitter

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?