Empomat Olmak Ya Da Olmamak
Empomat Olmak Ya Da Olmamak
Adam Fawer, Empati adlı romanının ana kahramanları başkalarının duygu ve düşüncelerini okuyan empomatlar. Neyse ki gerçek hayatta kimse sizden empomat olmanızı beklemiyor! Ancak, kendinizi karşınızdakinin yerine koyabilmeniz, yani empati yapabilmeniz hayatınızı ciddi ölçüde kolaylaştırabilir… Empati kelimesinin anlamını biliyor musunuz? Sempati ile karıştıranlardan mısınız? Çocuğu nasıl yetiştirmek gerekir ki empati kurabilen bir yetişkin olsun? Yanıtlar bu yazıda… Prof. Dr. Kemal Sayar, kendisine ait internet sitesinde, “empati” kavramını ele aldığı yazısında şu bilgilere yer veriyor:
Empati kelimesinin genel geçer bir tanımı bulunmamaktadır. Kaynaklar empatinin tam olarak ne ifade ettiğiyle ilgili değişik bilgiler sunmaktadır. Fakat kısaca özetlemek gerekirse; empati bir kişinin kendisini duygu ve düşüncelerinden soyutlayarak bir başkasının inançlarını, arzularını ve özellikle duygularını farkına varabilme ve anlayabilme yeteneğidir.
Kişi karşısındakini o kadar iyi anlar ki onun gibi hissetmeye başlar, kendini onunla özdeşleştirir. Gallo empatiyi iki boyutlu bir olgu olarak ele almıştır. İlk boyut bilişsel (kognitif) boyuttur; yani empatik kişi karşısındakinin neler hissettiğini anlayabilmelidir. Diğer boyut duygusal olandır; kişi karşısındakiyle duygusal bir paylaşım içine girer.
Bunların yanı sıra bazı kaynaklara göre empatinin bu iki boyutu dışında bir başka gereği de kişinin duygularını anladığını ve paylaştığını karşısındakine gösterebilmesidir.
Haynes ve Avery bütün bu özellikleri içine alan bir tanım yapmışlardır:
“Empati bir başka kişinin algılarını ve duygularını farkına vararak anlayabilme ve bunu kabul edilebilir bir şekilde karşısındakine ifade edebilme yeteneğidir.”
Yorum Yazın