onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Eğitimde Devrim… Chat GPT ile Yönergeleri Artık Öğrenciler Veriyor!

etiket Eğitimde Devrim… Chat GPT ile Yönergeleri Artık Öğrenciler Veriyor!

Meral Velibeyoğlu
26.05.2023 - 20:38 Son Güncelleme: 15.06.2023 - 22:03

Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Yaşadığımız çevre, soluduğumuz hava, içtiğimiz su… Üstelik zaman hızlandı, 1x hızda geçen günler ve geceler çok uzakta, mazide kaldı, sabahları gözlerimizi açtığımız gibi 2x hızında yaşıyoruz. Sesli kitap ve videolarımızı da en az bir buçuk hızında dinlemiyor muyuz artık?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Daha dün bir tuşla her türlü bilgiye erişirken, bugün artık yapay zekânın hayatımıza girmesiyle bir tuşla, sınırsız yeni gerçeklikler yaratabiliyoruz.

Daha dün bir tuşla her türlü bilgiye erişirken, bugün artık yapay zekânın hayatımıza girmesiyle bir tuşla, sınırsız yeni gerçeklikler yaratabiliyoruz.

Son dört aydır yapay zekâ dil modeli olan Chat GPT okyanusunun içerisine dalıp dalıp çıkıyorum ben de. İlk atlayışımda su buz gibiydi, şaşkınlıktan dondum kaldım. Yapay zekâ bombası elimize verilmiş. Meğer deneysel ve çocuksu, birazda ürkek bir merakla “yapay zekâ havuzu” diye yaklaştığım bu oyuncak, uçsuz bucaksız okyanusun ta kendisiymiş.  

Dilekçelerden, özgeçmişlere, tutanaklardan, itirazlara, deneme sınavlardan, yazılı metinlerin düzenlenmesine, düzeltilmesine, kişiselleştirilmiş öğrenme tasarımlarından, ders tasarımlarına, matematiksel problem çözümlerinden karşılıklı yabancı dil öğrenme pratiği dahil daha sayamayacağım bir sürü denemeler yaptım, yaptırdım kendi çapımda bu yapay zeka dil modeline.  

Yarım yüzyılı devirmiş resmi yazışmalarımı manuel, daktilo ve bilgisayar on parmak yazarak geçiren ben, Chat GPT müdavimi oldum ve çeşitli ülkelerde ihtiyacım olan kişiselleştirmiş dilekçe, materyal hazırlama, müfredat tasarımı vb. dokümanlarımı artık dakikalar içinde hazırlıyorum.  

Ve işin aslında sadece bir püf noktası var:

Doğru ve net yönerge verebilmek

Benim mikro hayatımda bu denli bir etkisi olan yapay zekânın eğitimdeki etkisini düşünsenize… Düşünmeyin :)  çünkü yapay dil modelleri çoktan dünyada ve ülkemizde eğitim ve öğretimi alt üst etti. Eğitim Bakanlıkları, okullar, öğretmenler, öğrenciler ve ebeveynler bu teknoloji ile ne yapabilecekleri ile ve nasıl yaklaşacakları hususunda kafa yormaya başladılar.

Bu teknolojinin artık eğitim ve öğretimde varlığını kabul eden Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eğitim Bakanlığı Şubat 2023’te bir ilk yaparak dil modelleri(Chat GPT)’nin okullarda kullanımı ile ilgili resmi bir kılavuz (Handlungsleitfaden_ki_msb_230223) yayınladı. 

Bu kılavuzda yapay dil modellerinin eğitim ve öğretimden ayrı düşünülemeyeceğini belirtiyor. Öğrenme üzerindeki etkisini ve ChatGPT’nin okullardaki kullanım alanlarını tanımlıyor. Bunun yanı sıra yasal ve etik çerçeveyi belirlemenin ve öğretmen öğrenci işbirliği ile kullanım kuralları oluşturmanın önemini vurguluyor. Öğrenci, öğretmen açısından sorumlulukların altı çiziyor.

Öğrencilerin ChatCPT gibi yapay zekâ araçlarının çalışma prensiplerinin okulda öğrenmesi için gerekli derslerin tasarlanmasına teşvik ediyor kılavuz.  Bunun için öğrencilerin yapay zekâ sınırlamalarını ve doğru yönerge vermeyi öğrenmeleri için etik ve etkili bir şekilde iletişim kurma becerilerin kazandırılması hedefleniyor.

Ayrıca sınıf içi çalışma olarak örnek senaryo ve pratikler öneriliyor: Yani farklı senaryolar için örnek yönergeler incelemek ve yazmak. 

Zira işin püf noktası doğru ve net yönerge verme becerisine sahip olmak. Yani bugüne kadar Eğitim fakültelerinde öğretmene öğretilen doğru ve net yönerge verme ve yazma işi artık öğrencilerde!

Bulunduğun durumu her boyutuyla anla, ne istediğini bil, doğru sözcük ve cümlelerle tanımla, net ol. Bir de bunu hızlı nokta atışı yaptığında, gerisi diğer yapay zekâ uygulamaları ile görsel ve ses ile zenginleştirebiliyorsun.

Dünya değişiyor. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Çok yakın gelecekte ana dersler arasına girecektir yapay zekâ kullanımı. ”Yönerge yazma” sınavları da matematik sınavlarının önüne geçerse hiç şaşırmam. 

Instagram

Twitter

Web

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Azimet Velibeyoğlu

Bir eğitimci olarak, geleceğin hemde yakın geleceğin nerelere evrimleşeceği ve bu konuda gerekli bireysel gelişim gerekliliği bu kadar net açıklanamazdı👏