Görüş Bildir
Haberler
Eğitim sistemi tekrar değişiyor.

Eğitim sistemi tekrar değişiyor.

Mr Logical
05.06.2016 - 20:13

İddialar doğruysa yeni eğitim sistemimizin adı 3+3+3+4 olacak.

Meydan Gazetesi‘nden Burak Kılıç’ın haberine göre, eğitimde büyük tartışmalara yol açan 4+4+4 sistemi yerine, 3+3+3+4 şeklinde yapılanacak bir model üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Dar bir ekibin haberdar olduğu modelin yeni yıla yetişmesi için taslak tamamlandı. Yeni sistemde anasınıfları kaldırılarak ilkokullara hazırlık sınıfı eklenecek. Bu 0’ıncı sınıfa, 66 ayını dolduran çocuklar başlayacak.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda hazırlandığı iddia edilen düzenleme taslağına göre, zorunlu eğitim 5 yaşı da içine alacak şekilde 13 yıla çıkacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni sistemde 'Erken çocukluk okulu', hazırlık sınfını da içine alacak şekilde 0+1+2 şeklinde 3 yıl, ilkokul 3 yıl olurken, ortaokul 3 yıl, lise eğitimi ise 4 yıl olarak devam edecek. Yeni sistemde kademe dizilişi 4+4+4 yerine 3+3+3+4 şeklinde yapılanacak.

İlkokullara hazırlık sınıfı olarak eklenecek ve 0’ıncı sınıf olarak adlandırılacak bu sınıfa 66 ayını dolduran çocuklar başlayacak. Böylece halen 6 yaş olan eğitime başlama yaşı 5 yaşa düşmüş olacak.

Sistem, eğitim kademesinin en altından yani okul öncesinden başlayarak değişeceğinden, yeni sistemin ilk kurbanları anasınıfları olacak. Halen devlet okullarında bulunan anasınıfları kaldırılacak. Anasınıfları yerine, ilkokulların bünyesinde erken çocukluk okulu kurulacak. Tasarı kapsamında Üniversitelerdeki okulöncesi bölümleri de kapatılıyor. Yerlerine yine üniversite bünyesinde Erken Çocukluk Eğitim ve Araştırma Enstitüsü kurulacak. Enstitüye belirli bir sayıda öğretmen adayı alınacak. Sistemin ilk pilot uygulaması da 2017’de üniversite bünyelerinde kurulacak erken çocukluk okullarında yapılacak.

Ana sınıfı öğretmenlerine iki seçenek...

2017’den itibaren hayata geçirilmesi planlanan yeni sistemle birlikte mevcut anasınıfı öğretmenlerine iki seçenek sunulacak. Buna göre halen 3-6 yaş arası çocukların eğitimine bakan anasınıfı öğretmenleri, yeni sistemde isterse 0+1+2’nci sınıfların bulunduğu erken çocukluk okulunu, isterse 3+4+5’inci sınıfların bulunduğu ilkokul öğretmenliğini tercih edecek. Erken çocukluk okulunu tercih eden öğretmenler 5-7 yaş arası çocukların eğitimiyle ilgilenirken ilkokulu tercih edenler 8-11 yaş grubunun eğitiminden sorumlu olacak. İlkokula geçmek isteyen anasınıfı öğretmenleri hızlandırılmış kurstan geçirilecek.

Kesintisiz eğitimin geçmişi.

17 Ağustos 1997’de kesintisiz eğitim 5 yıldan 8 yıla çıkmıştı. Sistem 5+3 şeklindeydi. 20 Şubat 2012’de zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı. Sistem 4+4+4 olarak kurgulandı. 4 yıl aradan sonra sistem değişikliği yine gündemde. 8 yıllık zorunlu eğitimin 20’nci yılı olan 2017’de 3+3+3+4 eğitim sistemine geçilmesi planlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın