Görüş Bildir
Haberler
Efsaneler İstanbul'a Geliyor

Efsaneler İstanbul'a Geliyor

Ulaş
12.05.2014 - 18:28

Efsaneler İstanbul'a Geliyor

Dünyanın sayılı orkestra şeflerinden, Nobel ödüllü müzisyen Daniel Barenboim, defalarca ‘dünyanın en iyi orkestrası’ seçilen Staatskapelle Berlin ile konser vermek üzere İstanbul’a geliyor.

Klasik müziğin yaşayan iki efsanesi 15 Mayıs 2014 akşamı İstanbul’da bir araya gelecek. Orkestra şefi ve virtüöz piyanist Daniel Barenboim, genel sanat yönetmenliğini yaptığı 450 yıllık Staatskapelle Berlin Orkestrası ile birlikte bir konser verecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği konserin bir başka özelliği de ödüllü bir repertuvarın seslendirilecek olması. 2014 yılında BBC Music Magazine tarafından yılın albümü ödülü seçilen bu kayıtta Staatskapelle Berlin ve Daniel Barenboim, çellist Alisa Weilerstein eşliğinde Elgar ve Carter konçertolarını seslendirmişlerdi.

Filistin ve İsrail barışı için orkestra kurdu

Bugüne dek yedi Grammy ödülü kazanan Daniel Barenboim aynı zamanda kültür aracılığıyla barış elçiliği yapan bir müzisyen. 1999 yılında yazar Edward Said ile birlikte hayata geçirdikleri ‘Doğu-Batı Divan’ orkestrasıyla, Filistin ve İsrail arasında yaşananlara dikkat çekti. Adını Goethe’nin doğulu ve batılı şairlerin eserlerini birleştirdiği kitabından alan orkestra bugün de varlığını sürdürüyor ve bu orkestradan müzisyenler yetişiyor. Edward Said 2003 yılında hayatını kaybettikten sonra da çalışmalarına devam eden Barenboim, 2004 yılında barışa katkı sunanlara verilen Nobel Wolf Prize ödülünü kazandı. Yahudi olmasına rağmen, Yahudi karşıtı görüşleriyle tanınan Wagner eserlerini seslendirerek birçok defa Yahudi cemaatinden tepki alan Barenboim 2007 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Barış Elçisi olarak görev yapıyor.

Onursal Filistin vatandaşı

Sadece orkestra şefi olarak değil, dünyanın en iyi piyanistlerinden biri olarak da, yaşayan en önemli müzisyenler arasında gösterilen Daniel Barenboim, İstanbul’da da Wagner’in en tanınmış eseri Tristan ve Isolde’den bölümlerin yanı sıra, Elgar’ın da eserlerine yer verecek. Filistin tarafından onursal vatandaş ilan edilen ve sanatın barış inşa etmedeki rolüne her fırsatta değinen Barenboim 2007 yılından bu yana hem İsrail hem Filistin vatandaşı.

450 yıllık orkestra

Konserde Barenboim’a eşlik edecek olan Staatskapelle Berlin, 1570 yılında saray orkestrası olarak kuruldu. 1700’lü yıllarda ‘Prusya Krallığı Saray Orkestrası’ adı altında 30 kişilik bir orkestraya dönüştürüldü. 1783’ten bu yana saray dışındaki dinleyicilere konserler veren Staatskapelle Berlin, Felix Mendelssohn ve Richard Wagner’in eserlerini onlar hayattayken ilk seslendiren orkestra oldu. Staatskapelle Berlin Orkestrası, 1992 yılından beri müzik direktörlüğünü üstlenen Daniel Barenboim’u 2000 yılında daimi şefi olarak seçti.

Konser 15 Mayıs Perşembe günü saat 20:30’da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde izlenebilir.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/efs...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0