Görüş Bildir
Haberler
Duyunca Çok Şaşırdık! Bilim İnsanlarına Göre Hayatımız Boyunca Sadece 3 Kere Yaşlanıyoruz

Duyunca Çok Şaşırdık! Bilim İnsanlarına Göre Hayatımız Boyunca Sadece 3 Kere Yaşlanıyoruz

Nergis
12.04.2020 - 18:00 Son Güncelleme: 15.04.2020 - 09:01

Hepimizin korkulu rüyası: yaşlanmak! Hem de olması gerekenden daha erken... 😱

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaşlanmak üç aşamada meydana geliyor.

Yaşlanmak üç aşamada meydana geliyor.

Bilim insanları 4000 kişiden fazla insanın kanını incelediğinde, ilginç bir gerçekle karşılaştılar: yaşlanmak 34, 60, ve 78 yaşlarında meydana geliyor!

Bedenimiz, doğrudan kanımızın kalitesiyle bağlantılı olduğundan dolayı, bu yaşlarda, yaşlanmanın etkilerinin daha net bir şekilde ortaya çıktığı düşünülüyor. Her ne kadar geçmişte, bu durumun kademeli kademeli ve yavaşça olduğu düşünülse de; artık araştırmacılar, bunun hayatımızdaki 3 dönemde olduğunu ve kalanında da yaşlanmadığımızı söylüyorlar.

Artık bilindiği üzere, kan testleri sayesinde olduğumuz ve beden yaşımızı ayrı ayrı görebiliyoruz. Bu yüzden, eğer kan testine göre olan biyolojik yaşımız, gerçek yaşımızdan küçükse, bu sağlığımızın çok iyi bir durumda olduğu anlamına geliyor.

Gelecekte belki de hangi ürünlerin bize iyi gelebileceğini ya da hangi alışkanlıklarımızın bizi daha hızlı yaşlandırdığını öğrenmemiz mümkün olacak ve bu da birçok hastalığı henüz meydana gelmeden bitirecek ve insan ömrünü uzatacak!

Her ikisi de 44 yaşında. Peki, sizce yıllar hangisini daha çok etkilemiş?

Her ikisi de 44 yaşında. Peki, sizce yıllar hangisini daha çok etkilemiş?

Aslında her ne kadar hepimiz bu süreçlerden geçsek de, bazılarımız özellikle de 34 yaşındayken, daha büyük değişimlere uğruyorlar. Bunun en basit anlamda nedeni: genetik. Ebeveynlerimizin, bizim şimdiki yaşımızdaki fotoğraflarına bakın. Eğer gerçekten oldukları yaşta görünüyorlarsa, siz de büyük bir olasılıkla, olduğunuz yaşları göstereceksinizdir.

Peki, yukarıdaki iki fotoğraf arasındaki fark neden bu kadar büyük? Bazen iki kişi aynı vücut kondisyonuna sahip bile olsa, biyolojik yaşı birinin 20 iken, diğerinin 60 olabiliyor. Bunun nedeni, insan bedeni bir yılda 3 yaş alabilme gibi bir potansiyele sahip ve bu durum, sanılanın aksine  sadece sağlıksız beslenen insanlarda olmuyor. Çocukluk dönemlerindeki stresden tutun, doğumdaki kilo bile bununla bağlantılı olabilir.

Erken yaşta olgunlaşan bedenlerdeki durum çok daha kötü ama en çok 34 yaşındayken bu etki gözle görülür olabiliyor. Ayrıca bu değişim sadece aniden gelen kırışıklıklar ya da yüzün elastike olmasından ziyade bazen bu değişimin sadece yüzde olmadığı da gözlemlenebiliyor.

Peki erken yaşlandığınızı nasıl anlayacaksınız?

Peki erken yaşlandığınızı nasıl anlayacaksınız?
  • Çok hafif bir şekilde bile bir yerinizi çarptığınızda, teninizde olan morarmanın izi haftalarca geçmiyorsa, bu gerçekten de endişe etmeniz gereken bir duruma işaret ediyor olabilir. Bu durum normalde 45 yaşından sonra meydana gelecek bir şeyken, örneğin bunu 35 yaşındayken yaşamaya başladıysanız, bu sizin erken yaşlanmaya başladığınızı gösteriyor olabilir. Aynı durum sıyrık/çiziklerde de söz konusu. Evcil hayvanınızın çizdiği yer 2 hafta içinde düzelmiyorsa, artık endişelenmekte haklı olabilirsiniz.

  • Elleriniz gün geçtikçe kuruyor ve derinizin inceldiğini bu yüzden de damarlarınızın göründüğünü düşünüyorsanız, bu da yaşlanmanın bir diğer belirtisi olabilir ve bu durum, normalde 30 yaşından erken olmamalıdır. Ama eğer her zaman elleriniz bu şekildeyse, tabiki endişe edecek bir durumunuz yok. Bu sizin yapınızla alakalı olabilir.

  • Eğer sizinle akran bir arkadaşınızla yürürken hep onun gerisinde kalıyorsanız,  bu kaslarınızın zayıfladığı anlamına gelebilir.

  • Eğer sadece beliniz ve göbeğinizi haricinde kollarınız ve sırt kısmınızda fazladan bir yağlanmayla karşı karşıya iseniz, bilim insanları bunun da bir belirti olabileceğini söylüyorlar. Kilo almıyor bile olsanız, bu yağlanmalar erken yaşlanmaya başladığınızın habercisi olabilir.

  • Eğer yüzünüzde, boyun bölgenizde, küçük kahverengi noktalar belirmeye başladıysa, bu hücre renklenmesine bir işaret olabilir. 40 yaşından önce başlamayan güneşe karşı cildin verdiği bu tepkime eğer sizde varsa, sadece yazın değil dışarı çıkmadan önce mutlaka SPF faktörü barındıran güneş kremleri ve nemlendiri kullanmalısınız.

  • Çevrenizdekiler horladığınızı söylüyorsa bu sadece çevrenizdeki insanlara rahatsızlık vermekten ziyade ayrıca sizin yaşlanma başladığınızın da bir göstergesi! Kalp ve damarla alakalı hastalıklar ve kan basıncınızla alakalı problemler buna neden oluyor olabilir.

  • Kadınlarda periyot döngünüz düzensizleşmeye başlamış olabilir. Bu düzensizlik 46 ile 54 yaş aralığında değilseniz  erken, menopoz habercisi olabilir.

Peki, erken yaşlanmayı nasıl engelleyebiliriz?

Peki, erken yaşlanmayı nasıl engelleyebiliriz?

“Bir ay boyunca sağlıklı beslenme sayesinde, kilo vermenin dışında omurgamdaki baskı da azaldı.'

Öncelikle verdiğimiz tavsiyeleri sadece erken yaşlanmayı engellemek için değil, bedeninize değer verdiğiniz için  düzenli bir şekilde yapmalısınız. Spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve yeterince su içmek gibi sıklıkla bilinen yöntemlerin dışında, onlar kadar kesin olmasa da alışkanlık edinmeniz elzem olan bazı tavsiyelerimiz var:

  • Kan ve protein değerlerinize baktırın.

  • Hormonlarınızı kontrol ettirin çünkü bu yaşlanmayla doğru orantılıdır.

  • Kafanızı öne eğerek telefona bakmayın çünkü bu şekilde boyun çizgileriniz oluşur. Aynı durum televizyon izlerken de geçerli. 

  • Spordan sonra yüzünüzü mutlaka yıkayın.

  • Daha az araç kullanın çünkü ne kadar az strese maruz kalırsanız, sizin için o kadar iyi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki siz ne zaman yaşlanmaya başladığınızı hissettiniz? Yorumlarda buluşalım. 😅

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
240
99
54
43
35
25
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lestat

Fiziki deformasyon halledilir bir şekilde peki ya zihin deformasyonu ve bunu yaşlandıran etkenler? Söylenen yalanlar, tutulmayan sözler, sahte gülüşler, yapm... Devamını Gör

dieseOcho

İlk görseldeki ünlü sia madde bağımlısıydı. Karşılaştırma yapabilmek adına aynı şartlarda iki insanı yan yana getirmeniz gerekiyor :/

dieseOcho

Yorumu yazdıktan sonra görseli değiştirmişsin sayın Onedio üyesi Nergis hanım :)

ketcapls

ben 16 yaşımda yaşlandım editör :D