Görüş Bildir
Haberler
Duygusal Açlık Nedir? Duygusal Açlıkla Nasıl Baş Edilir?

Duygusal Açlık Nedir? Duygusal Açlıkla Nasıl Baş Edilir?

Nurseda Gerek
26.06.2021 - 06:45

Yaşadığınız olayları ve hisleri bastırmak için mutfağa yönelenlerdenseniz, duygusal açlık yaşıyor olmanız çok olası! Ruhsal problemlerinizi unutmak ve yemek için yemenin aslında bir rahatsızlık olduğu uzmanlar tarafından kanıtlandı. Gelin, duygusal açlığa karşı yapılması gerekenleri birlikte keşfedelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Duygusal açlık nedir?

Duygusal açlık nedir?

Yıllardır başladığınız diyetleri birkaç gün içinde sonlandırıyor ve abur cubur için mutfağa mı yöneliyorsunuz? Duygularınızı bastırmanın en iyi yolunun tatlı bir şeyler yemekten mi geçtiğini düşünüyorsunuz? Eğer bu soruların cevapları evetse, duygusal açlık yaşıyor olmanız çok olası! Uzmanlar tarafından kanıtlanan duygusal açlık, bulimina nevroza ve anoreksiya nevroza gibi bir tür psikolojik rahatsızlık. Acıktığınızda yediğiniz yemeklerin yanında bir de sıklıkla abur cubur tüketiyor, aynı zamanda yaşadığınız duygu durumlarını yemek yiyerek bastırıyorsanız nur topu gibi duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz!

Duygusal açlıkla nasıl savaşılır?

Duygusal açlıkla nasıl savaşılır?

Duygu durumlarınızı kontrol edemiyor ve yemek yemeğe başlıyorsanız, hayatınızda birtakım değişikliklere gitmeniz gerekiyor demektir. Yaşayış şeklinizi, çevrenizi, mutluluklarınızı ve hatta mutsuzluklarınızı bile etkileyecek farklı bir yöntem denemeli ve yemek yeme alışkanlığınızı kontrol altına almalısınız. Nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız işte tam da şu adımları takip etmeniz gerekiyor! 👇

1. Açlığınızı kontrol edin.

1. Açlığınızı kontrol edin.

Fiziksel açlık ve duygusal açlık arasında belirgin farklar vardır. Fiziksel açlık yavaş yavaş meydana gelir, duygusal açlık ise bir anda. Aynı şekilde fiziksel açlıkta yediğiniz besinin doyurucu olması yeterliyken, duygusal açlıkta tercih etme meselesi söz konusu olur. Duygusal açlık anlarında kişiler genellikle sağlıksız fast food yiyeceklere yönelir. Öncelikle duygusal açlıkla savaşırken hangi açlığı hissettiğinizi anlamanız gerekli. Duygusal açlık anları mı yaşıyor yoksa gerçekten vücudunuz o an beslenmeli mi? Bu sorunun cevabını bulabilmek adına, o an sizi tetikleyen durumları gözden geçirmeyi deneyebilirsiniz.

2. Öğünlerinizi not edin.

2. Öğünlerinizi not edin.

Açlığınızı kontrol edemiyorsanız, öğünlerinizi kontrol altında tutmanızda yarar var. İpin ucunu kaçırmamak için öncelikle öğünlerinizi not ederek başlayabilirsiniz. Oldukça baskıcı bir yöntem olduğunun farkındayız fakat gün içinde ne kadar yemek yediğinizi görmenizin en iyi yolu not etmektedir. Aynı şekilde not etme yöntemi ile hangi öğünlerinizin fiziksel, hangi öğünlerinizin duygusal açlık olduğunu rahatlıkla anlamaya başlayacaksınız. Öğün not etme aşaması bir süre sonra daha az ve yeterli beslenmenize yardımcı olacaktır.

3. Sadece yemeğinize odaklanın.

3. Sadece yemeğinize odaklanın.

Duygusal açlık, yemek yediğinizi anlamama ve hissetmeme ile ilgilidir. Bu nedenle yemek yerken işinizi ciddiye almalı ve sadece yediğiniz besine odaklanmalısınız. Yemek yeme esnasında film ya da video izlemek, normalden daha fazla beslenmenize ve tokluk hissini anlamamanıza neden olacaktır. Güzel bir sofra kurun, oturun ve sadece yemeğinizi yiyin. Odaklanarak yemek yediğiniz zaman zihninizi doyma durumuna alıştırmanız çok daha kolay olacaktır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Sağlıksız atıştırmalıkları azaltın.

4. Sağlıksız atıştırmalıkları azaltın.

Farklı duygu durumlarınızda sorunlarla yüzleşmek yerine atıştırmaya yöneliyorsanız ve bu yönelme halini değiştirmekte zorlanıyorsanız, duygusal açlığın sınırlarında savaşıyorsunuz demektir. Bu durumla yüzleşmeniz halinde acilen hayatınızdan sağlıksız atıştırmalıkları çıkarmanız gerekiyor. Öncelikli olarak duygu durumlarında yemek yeme alışkanlığınızı kesemiyorsanız, açlık hissinizi bastıracak sağlıklı besinler tüketmeyi deneyin. Farklı meyveler tüketin ve tadını çıkararak yiyin.

5. Bol bol su için.

5. Bol bol su için.

Fiziksel açlık hissinizi farklı bir yöntemle doldurmaya tabii ki çalışmayın fakat duygusal açlığınızı sağlıklı sebzeler ve meyvelerle doldurmanız oldukça faydalı bir girişim olacaktır. Bu adımda su aşaması da oldukça önemli. Su içmeyi sevmeyen kişiler tarafından alternatif içeceklere yönelmek, daha fazla yemek yemeye neden olabilir. Aynı şekilde susadığınız anları yemek yiyerek de geçiştirmemelisiniz. Günlük tüketmeniz gereken su miktarını yeteri kadar tüketmeniz halinde, daha az yemek yiyeceğinizden emin olun.

6. Stresle başa çıkmanın farklı yollarını deneyin!

6. Stresle başa çıkmanın farklı yollarını deneyin!

Duygusal açlığı tetikleyen en önemli etkenlerden biri stresle baş etmeye çalışmaktır. Farklı yöntemlerle duygu durumlarınızı değiştiremezseniz ve  stresle seviyenizi azaltamazsanız yemek yemek için mutfağa yönelirsiniz. Bu durumun yaşanmaması adına yaşadığınız her türlü stresi def etmek için farklı yöntemler geliştirmeli ya da yeni bir hobi edinmelisiniz. Öncelikle neden stres yaptığınızı bulun. Sizi rahatsız eden şeyden yemek yemeden de kurtulabileceğinizi kendinize hatırlatın ve biraz egzersiz yapın. Temiz havada yürüyün, bisiklet sürün, yoga yapın. Yediğiniz hiçbir besinin yaşadığınız duygu durumlarının nedenini değiştirmeyeceğini öğrenin.

7. Canınızın çektiği yiyecekleri yemeyi erteleyin.

7. Canınızın çektiği yiyecekleri yemeyi erteleyin.

Yarınlar yokmuşçasına yemek yemeyi düşünmeyi bırakın! Bazı şeylerin ertelenebileceği gibi yemek yeme alışkanlığının da ertelenebileceğinin farkında olun. Bugün canınızın çektiği yiyeceği yarın da yiyebilirsiniz. Sakin olun ve yediğiniz her besinin farkında olun. Duygusal açlığını yönetmeye çalışın!

8. Uzmandan yardım alın.

8. Uzmandan yardım alın.

Kendinizi ne kadar zorlarsanız zorlayın yeme dürtünüzü sonlandıramıyorsanız, yardım almaktan çekinmeyin. Öncelikli olarak ailenizden ya da arkadaşınızdan yardım alın. Yeterli gelmediğini fark ettiğiniz noktada ise bir uzmanın kapısını çalmaktan asla çekinmeyin. Tüm bunların yanı sıra kendinizden asla vazgeçmeyin ve umudunuzu kaybetmeyin. Her halinizle kendinizi sevin ve sağlıklı bir beslenme için farklı stres yöntemleri geliştirin.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım... 

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın