Görüş Bildir
Haberler
Dikkat Dağınıklığından Yakınanlar İçin Odaklanma Probleminizi Azaltacak 11 Etkili Yöntem

Dikkat Dağınıklığından Yakınanlar İçin Odaklanma Probleminizi Azaltacak 11 Etkili Yöntem

Nurseda Gerek
20.06.2021 - 07:30

Gün içinde bazı anlarda unutkanlık yaşayabilir, odaklanmakta zorlanabilirsiniz. Bir iş üzerinde çalışırken ya da bir sohbet esnasında odağınız kayabilir. Tüm bunların asıl nedeni dikkat sorununuzdan kaynaklanıyor. Odaklanma sorunu yaşayan kişilerden biri iseniz, dikkat dağınıklığınızı azaltmanıza yardımcı olacak maddeleri sizler için bir araya getirdik. Buyurun içeriğimize! 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dikkat dağınıklığı nedir?

Bir iş ya da bir konu üzerine çalıştığınızda farkında olmadan dikkatiniz, çevresel etkilerle ya da düşünceleriniz vasıtasıyla dağılabilir. Bu aşamada tam konsantre olmakta zorlanabilir ya da unutkanlık yaşayabilirsiniz. İş, okul, aile gibi günlük hayatınızı sekteye uğratan bu durum, dikkat dağınıklığı olarak tanımlanmaktadır. Dikkat dağınıklığına karşı belirli önlemler almaz ya da tedavi edici etkinlikleri uygulamazsanız, pek çok alanda sorunla karşılaşabilirsiniz. Dikkat dağınıklığı konusunda neler yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, içeriğimizi okuya devam edin!

Belirtileri nelerdir?

  • Uzun süre aynı konuya veya işe odaklanamama

  • Dış etkenlerden dolayı odağında değişkenliklerin yaşanması

  • Aynı anda birden çok iş yapamama

  • Kitap okumada zorlanma

  • Sohbet esnasında insanları dinlerken zorlanma

  • Kişilerin isimlerini ya da yüzlerini unutmak

  • Basit hatalar yapmak

1. Egzersiz yapın.

Uzun saatler yorucu aktiviteler yapmak yerine sakin bir spor dalını hayatınıza katabilirsiniz. Zihninizi sakinleştirmeye ve odak probleminizi yenmenize yardımcı olacak bu yöntem, konsantrasyonunuzu da güçlendirecektir. Özellikle doğa ile iç içe olacağınız ve bol oksijen alacağınız alanlarda yürüyüşler yapabilirsiniz.

2. Tek bir işe odaklanın.

Dikkat dağınıklığının belirtileri arasında yer alan birden fazla işe odaklanamama sorunu, dikkat dağınıklığı ile mücadele ettiğiniz dönemde uzak durmanız gerekenler arasında yer alıyor. Bu süreçte öncelikle tek bir işe odaklanmanızda fayda var. Yapacağınız işte en iyi sonuca ulaşmak ve bu esnada dikkat dağınıklığı yaşamak istemiyorsanız, tek bir işe odaklanmanız en iyi yöntem olacaktır.

3. Ajanda kullanın.

Gereksiz bilgileri hafızanızda tutmamanız oldukça önemli. Bir ajanda kullanarak yapacağınız işlere daha iyi yoğunlaşabilirsiniz. Gün içinde yapmanız gereken en önemli işleri mutlaka not edin. Ajanda kullanmayı alışkanlık haline getirmeniz, dikkat dağınıklığına karşı problemlerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Çalışma alanınızı güzelleştirin.

Çalışma alanınız dikkat dağınıklığınız üzerinde oldukça etkilidir. Dağınık ve düzensiz bir çalışma alanı, daha zor odaklanmanıza ve verimsiz çalışmanıza neden olur. Bu nedenle çalışma alanınızı düzenli ve temiz tutmalısınız. Işık olayını da atlamadan geçmeyelim. Çalışma masanızı iyi aydınlattığınızdan emin olun. Aydınlık bir ortamda çalışmak, konsantrasyonunuzu arttıracaktır.

5. Kısa molalar verin.

Uzun çalışmalar sırasında yorulduğunuzu ve dikkatinizin dağıldığını düşünüyorsanız, kısa molalar size kendinize oldukça iyi hissettirecektir. Vereceğiniz kısa mola zamanlarında video izleyebilir ya da müzik dinleyebilirsiniz. Bu şekilde işinize döndüğünüzde daha rahatlamış bir zihinle çalışabilirsiniz.

6. Korkularınızdan uzaklaşın.

Korkularınız sizi sürekli düşünmeye iter. Bu nedenle derin düşüncelerinizden ve korkularınızdan sıyrılmanız gerekli. Gün içinde daha verimli olabilmek adına, sizi korkularınızla buluşturan anlardan uzaklaşmalısınız. Aynı şekilde takıntılarınızdan uzaklaşmak için hiç vakit kaybetmeden birtakım yollar denemeye başlamanızı öneririz.

7. Elektronik eşya kullanımını sınırlayın.

Uzun saatler elektronik aletlerle haşır neşir olmanız, odaklanma probleminizi arttıracaktır. Bu aşamada çocuklarda uygulanan sınırlama yöntemini kendinize de uygulayabilirsiniz. Uzun saatler telefona ya da tablete bakmak yerine sevdiklerinizle vakit geçirmeyi denemenizi öneririz.

8. Alkolü azaltın.

Dikkat dağınıklığı ile mücadele etmeye çalışıyorsanız ve alkolle aranız oldukça iyiyse, bir süre alkolü azaltmayı deneyebilirsiniz. Fazla alkol tüketen kişiler, dikkatleri için açık ve zinde gibi ifadeler kullanırlar ve aynı şekilde hissederler. Ne yazık ki uzun vadede durum gözüktüğü gibi değil. Fazla alkol tüketimi maalesef ki dikkat dağınıklığınızı arttırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Olumsuz insanlarla arkadaşlık etmeyin.

Etrafınızda negatif insanlar biriktirmemeye özen gösterin. Sürekli olumsuz durumlarla sizi yoran ve ortamdan uzaklaştıran insanları hayatınızdan çıkarın. Sağlıklı bir zihin için çevrenizde pozitif insanların olmasını sağlayın.

10. Uykunuzu düzene sokun.

Düzensiz bir uyku, dikkat dağınıklığını da beraberinde getirir. Düzenli uyku rutini ise konsantrasyonunuzu arttırır ve güçlendirir. Düzenli ve tam uyku ile dikkat dağınıklığı probleminizi büyük ölçüde azaltabileceğinizi unutmayın.

11. Meditasyon yapın.

Yorgun ve karmaşık zihninizi sakinleştirmek için her gün düzenli olarak meditasyon yapmanız çok değerli. Odaklanma problemi yaşayan kişilerin her gün 20 dakika meditasyon yapması, zihni açıyor ve odaklanma seviyenizi arttırıyor. Her gün 20 dakika meditasyon yapmak tabii ki de kolay değil. Bu nedenle 5- 10 dakikalık kısa meditasyonlar yapabilir, nefes teknikleri uygulayabilirsiniz. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın. 

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın