Görüş Bildir
Haberler
Sürdürülebilir Moda Nedir? Sürdürülebilir Moda Akımını Benimsemek İçin Yapılması Gerekenler

etiket Sürdürülebilir Moda Nedir? Sürdürülebilir Moda Akımını Benimsemek İçin Yapılması Gerekenler

Nurseda Gerek
10.06.2021 - 08:15

Tüm dünyanın sorunu küresel ısınma özellikle pandemi dönemi neredeyse herkesi düşünmeye sevk etti. Yaşadığımız çevreye verdiğimiz zararın önüne geçebilmek adına yapabileceklerimizi gözden geçirmemize neden olan bu dönem, sürdürülebilir moda anlayışına yaklaşmamız için en doğru zamanlar arasında yer alıyor. Yaşadığımız dünyayı korumak için, sürdürülebilir bir moda anlayışına sahip olmamız gerekmekte. Gelin sürdürülebilir bir gardırop için yapmanız gerekenlere birlikte göz atalım! 🥰

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Moda sektörü dünyayı en çok kirleten ikinci sektör!

Moda sektörü dünyayı en çok kirleten ikinci sektör!

Değişen moda akımına ve hızlı tüketime rağmen, çevre ve doğa için herkesin biraz yavaşlaması gerekiyor. Tüketim çılgınlığının özellikle pandemi dönemi artması, online alışverişe artan yoğun talep ve benzeri birçok durum moda sektörünün takip edilemez bir anlayış olduğunu gözler önüne seriyor. Tüm bunlara rağmen yaşadığımız dünyaya borçlu olduğumuz şeyler var! Hızla değişen modanın dünyaya verdiği çevresel, sosyolojik ve ekonomik zararların minimuma inmesi adına modada sakinleşmenin önemi çok büyük.

Kullan- at anlayışı...

Kullan- at anlayışı...

Modanın zarar veren yüzü, sandığımızın aksine çok daha tehlikeli boyutta! Özellikle sürekli büyüdüğü ve geliştiği göz önüne alınırsa, moda endüstrisinin tüketiciye ve dünyaya verdiği zararları fark etmek çok da zor değil. Akdeniz Üniversitesi G.S.F. Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü tarafından verilen bir sempozyumda 2004 verilerine göre, Zara tarafından her gün 8.000 adet ürünün kesildiği açıklandı. Günümüze gelindiğinde bu sayının çok daha fazla olduğunu kestirmek ne yazık ki zor değil. Tüm bunların aksine hızlı moda anlayışını terk etmek ve sürdürülebilir moda kavramına uyumlanmak ise oldukça kolay!

Tekstil sektörü dünyadaki karbon emisyonunun yüzde 5'ini su kirliliğinin ise yüzde 20'sine neden oluyor!

Tekstil sektörü dünyadaki karbon emisyonunun yüzde 5'ini su kirliliğinin ise yüzde 20'sine neden oluyor!

Yüzyıllardır varlığını koruyan moda sektörü değişen akımlar yüzünden üretim gücünü her geçen gün katlayarak arttırmakta. Pek çok insana istihdam sağlayan moda sektörü ne yazık ki petrol endüstrisinden sonra dünyayı kirleten ikinci sektör olarak yer alıyor. Tekstil sektörünün verdiği zararlar yaşamımızı tehlikeye atmakla kalmayıp, dünyamızın yok olmasına da neden oluyor. Dünyadaki karbon emisyonunun yüzde 5'ini, su kirliliğinin ise yüzde 20'ine moda sektörünün neden olduğunu biliyor muydunuz?

Sürdürülebilir moda nedir?

Sürdürülebilir moda nedir?

Hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş olup, daha adaletli bir moda anlayışının oluşmasını isteyen, aynı zamanda ekolojik bütünlüğün sağlanmasını amaçlayan akıma sürdürülebilir moda anlayışı denilmekte. Sürdürülebilir moda anlayışı sandığınızın aksine sadece ürünlerle ilgili olmayıp, modayla bağlantılı her alanla yakından ilgili. Her ne kadar son yıllarda bu kavramı sıkça duymaya başlasak da tam anlamıyla yaygınlaşmadığını söylemek yanlış olmaz.

Kara değer veren savurganlığın son bulması gerekiyor.

Kara değer veren savurganlığın son bulması gerekiyor.

Hızlı modanın tam tersi olarak karşımıza çıkan sürdürülebilir moda, kar odaklı perakendeciliğin son bulmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Tek kullanımlık giysilerin yani al- at döngüsünün yerine alternatif sürdürülebilir ürünleri tercih etmek, çevre üzerindeki olumsuz durumların yaşanmasını en aza indirmemize yardımcı olacaktır. Sürdürülebilir moda kavramı ile, hızlı modanın yarattığı ekolojik zararları azaltmak ve yaşanabilir bir dünya bırakmak mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sürdürülebilir markalar hangi yöntemleri kullanır?

Sürdürülebilir markalar hangi yöntemleri kullanır?
  • Organik yollarla parçalanabilen kumaşlar

  • Geri dönüştürülmüş giysilerin yeniden tasarlanması

  • Plastik içermeyen ambalaj üretimi

  • Toksik olmayan boyaların kullanımı

  • Sıfır atık desen kesme yöntemleri kullanma

  • Mevsimsiz parçalar tasarlayarak sınırlı koleksiyon oluşturma

Sürdürülebilir moda, etik bir anlayışı savunur. Etik kavramının benimsenmesi ise sektörün, hemen hemen her alanında benimsenmesi gerektiğini öne sürmektedir. Örneğin, hazır giyim işçileri için adil ücret ve en iyi çalışma koşullarının oluşturulması.

Sürdürülebilir bir gardıroba sahip olmak için neler yapabiliriz?

Sürdürülebilir bir gardıroba sahip olmak için neler yapabiliriz?
  • Satın alacağınız marka hakkında bilgi sahibi olun.

  • Satın alacağınız ürünün hangi şartlarda üretildiğini öğrenin. 

  • Sürdürülebilir moda anlayışını benimsemiş markalardan alışveriş yapın.

  • İkinci el ürün satın almaya başlayın.

  • Eskiyen kıyafetlerinizi yeniden tasarlayın!

Fazlalıklardan kurtulun.

Fazlalıklardan kurtulun.

Dolabınızın ücra bir köşesine attığınız kıyafetlerinizden kurtularak temizlik yapmanız, sürdürülebilir bir gardıroba sahip olmanız için oldukça önemli açısından oldukça önemli bir adım. Dolabınızda sürekli kullandığınız, çok yönlü giysilerinize yer verin. Özellikle birbiriyle uyum parçalar kalmasına özen gösterin. Birbirleriyle uyumları kadar renk uyumlarına da dikkat etmeyi unutmayın. Sade ve bir nevi kapsül dolaba geçmek, hem ruhunuzu hafifletecek hem de daha kararlı alışveriş yapmanıza yardımcı olacaktır.

Stilinize karar verin.

Stilinize karar verin.

Alışveriş çılgınlığının en büyük nedenlerinden biri her tarza uygun bir ürün satın almaktan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle öncelikle stilinize karar verin ve belli başlı giysiler satın alın. Alacağınız ürünleri uzun süre kullanacağınızı hesaplayarak satın almayı da unutmayın. Aynı şekilde al-at döngüsünden kurtulmak adına, yıpranan giysilerinizi onarmaya özen gösterin. Stilinizi seçin, uygun parçalar satın alın, atmayın ve onarın. Bu kısa döngü hayatınızı sürdürülebilir kılmanıza yardımcı olacaktır.

Sürdürülebilir bir moda anlayışa sahip olmak için etik seçimler yapmak çok önemli!

Sürdürülebilir bir moda anlayışa sahip olmak için etik seçimler yapmak çok önemli!

En büyük  değişim hızlı moda akımının son bulmasıyla gerçekleşebilir. Bu nedenle satın alacağınız ürünleri ya da kıyafetleri almadan önce, markaları araştırın. Ne kadar çok sürdürülebilir markalara yönlenirseniz, büyük markalarında sürdürülebilir bir anlayışı benimseyeceğini unutmayın. Değişim için küçük adımlar atın. Önce dolabınızdan başlayın ardından dünyayı kurtarın!

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
2
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın