Görüş Bildir
Haberler
Eşit Şans ve Eşit Hak İçin Yüz Eşitliğine Dair Öğrenmemiz Gerekenler!

Eşit Şans ve Eşit Hak İçin Yüz Eşitliğine Dair Öğrenmemiz Gerekenler!

Nurseda Gerek
01.06.2021 - 08:45

Herkes gibi eşit ayrıcalıklara sahip olamayan, eşit tutum ve davranışlar gösterilmeyen insanlar var. Toplumda belki fark ettiğiniz belki etmediğiniz birçok birey, sadece yüz bölgesinde görünür bir değişikliğe sahip olduğu için ayrımcılıkla mücadele ediyor. Eşit değer ve saygı için mücadele eden bu insanları tanımak için buyurun içeriğimize.  👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kişinin yaşam şekli, yüz farklılığı ile değişime uğrayabiliyor!

Kişinin yaşam şekli, yüz farklılığı ile değişime uğrayabiliyor!

Günümüzde yaygınlaşan ve herkes tarafından kalıplaşan güzellik algısıyla savaş vermek bir hayli zor. Kendini kıyaslama, neden arama gibi birçok olumsuz davranışın içerisine sürükleyen günümüz güzellik algısının ötesinde, yüz bölgesindeki farklılıklar nedeniyle yaşam kalitesi sekteye uğrayan insanlar var! Toplumda fark edilen ya da edilmeyen birçok kişi yüz eşitliği ile mücadele etmeye çalışıyor! Eşit ayrıcalıklara sahip olmak ve eşit saygıyı görmek için kampanyalar düzenliyorlar. Belki de hiç bu açıdan bakmadığınızı düşünerek, yüz eşitliğine dair yapabileceğiniz katkılar için, yüz eşitliğinin ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor.

Yüz bölgelerinde farklılığa sahip olan bireyler, özgüvenlerinde büyük bir düşüş yaşıyor.

Yüz bölgelerinde farklılığa sahip olan bireyler, özgüvenlerinde büyük bir düşüş yaşıyor.

Herkes tarafından normal karşılanan durumlar, yüz eşitliğine sahip olmayan bireyler tarafından olağanüstü haller yaratabilmekte. Okulda, işte, hastanede, sokakta, gününü herhangi bir günü ya da herhangi bir saatinde toplum tarafından dışlanmakta ve ayrımcılığa maruz kalmakta! Doğuştan ya da sonradan oluşan rahatsızlıklardan ötürü, toplum tarafından dışlanan kişiler farkındalık kampanyaları ile bu durumun önüne geçmeye çalışıyor. Herkes gibi yaşamak için yüz eşitliğine ihtiyaç duyan bireyler için, öğrenmemiz gerekenler var.

Yüz eşitliği nedir?

Yüz eşitliği nedir?

Yüz eşitliği, yüz bölgesinde gözle görülür farklılıklar olan bireylerin, toplumda herkesle aynı davranış ve ayrıcalıklara sahip olması gerektiğini ortaya koyar. Yüz eşitliği ile savaşan bireyler, toplumda görmek istedikleri eşitliğin yüz bölgesindeki farklılıktan ziyade, katkılarıyla sahip olmak istediklerini savunmaktadır. Yüzlerindeki farklılıklardan dolayı toplum tarafından ayrımcılığa uğrayan bireyler, sosyal hayatta herkesle aynı saygı ve değeri görmek için birçok farklı kampanya ve dernekle iş birliği yapmakta.

Toplumun farkındalık seviyesi artmalı...

Toplumun farkındalık seviyesi artmalı...

Yüz bölgesindeki farklılıkların yaşam standartlarını engellememesi adına, yüz eşitliği savunucuları değil toplumun farkındalık seviyesinin artması gerekmekte. Bu nedenle oluşturulmuş birden çok dernek ve kuruluş, toplumun farkındalık seviyesini arttırmak adına seminerler ve eğitimler düzenlemekte! Doğuştan ya da değil, yüzlerindeki farklılıktan dolayı hiçbir insan dışlanmayı ya da saygısız davranışları hak etmez. Bu nedenle yüz eşitliğine dair bilgilenmek, yapılması gerekenleri anlamak her bireyin görev edinmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Türkiye'de yaklaşık 720 bin kişi yüzündeki farklılıktan dolayı ayrımcılık görmekte!

Türkiye'de yaklaşık 720 bin kişi yüzündeki farklılıktan dolayı ayrımcılık görmekte!

Ön yargı ve ayrımcılığa karşı mücadele eden kişiler, birbirinden fazla kötü durumla karşı karşıya kalmaktadır. Bireyler zorbalık, taciz, yalnızlaştırılma ve benzeri birçok kötü durumla karşı karşıya gelmektedir. Changing Faces derneğinin 2017 yılında İngiltere'de gerçekleştirdiği çalışmaya göre, yüz bölgesindeki farklılıklardan dolayı kişilerin yüzde 80'i dışlanmakta ve rahatsız edici davranışlara maruz kalmakta. Aynı şekilde okullarda yaşanan durum ise yüzde 45 oranlarında seyretmektedir. 

Yüz eşitliği savunucuları tarafından önlenmeye çalışılan bu durum Türkiye içinde çok farklı değil. Türkiye'de yaklaşık 720 bin kişi yüzlerindeki farklılıktan dolayı ayrımcılığa maruz kalıyor!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya genelinde birçok farklı ekip yüz eşitliği için savaşıyor.

Dünya genelinde birçok farklı ekip yüz eşitliği için savaşıyor.

Toplumdaki ön yargıları kırmak ve yüz eşitliğini sağlamak adına dünyanın farklı bölgelerinden birçok ekip, yüz farklılığına sahip bireylerin hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyor. Türkiye'deki yüz eşitliği savunucuları “Yüzümle Mutluyum Derneği” çatısında toplanarak, farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Aynı şekilde “Face Equality International” uluslararası alanda yüz eşitliğini tek bir çatı altında toplayarak, eşit hak ve eşit şans için savaşıyor! İngiltere'de kurulan “Changing Faces” ise yine yüz eşitliği adına önemli çalışmalara imza atmış kuruluşlar arasında yer alıyor!

Medya tarafından zorlatılan güzellik algısı!

Medya tarafından zorlatılan güzellik algısı!

Yüz bölgesindeki farklılıklarından dolayı zorbalığa maruz kalan bireyler aynı zamanda medya tarafından da bastırılmaktadır. Dizi, film ve reklamlarda sıklıkla karşılaştığımız güzel yüzler, yüz eşitliğinin önünde büyük engeller oluşturmakta! Dayatılan güzellik algısının büyük ölçüde tek tipleştirilmesi ise, yüz eşitliğine sahip olmak isteyen bireyler tarafından farklı duygu durumlarının yaşanmasına neden oluyor. Uzun yıllardır hayatımızdaki güzellik algısının, yüz eşitliği üzerindeki etkisi ne yazık ki oldukça fazla. Tek tipleşmenin önüne geçmek ve güzellik algısını ortadan kaldırmak için farkındalığımızı arttırmak ise oldukça önemli.

Yüz eşitliğine sahip olmayan bireyler toplum tarafından yalnızlaştırılıyor.

Yüz eşitliğine sahip olmayan bireyler toplum tarafından yalnızlaştırılıyor.

İş, okul, aile, arkadaş çevresi ve benzeri birçok alanda karşılaştıkları durumlar, yüz eşitliği arayan bireyler tarafından oldukça zorlayıcı. Toplum tarafından dayatılan önyargılar, yüz bölgelerinde farklılık olan bireyler tarafından hayat kalitelerinin düşmesine ve zor bir hayata sahip olmalarına neden oluyor. Gelecekleri ve şimdi için endişelenerek ve toplum tarafından yalnızlaşarak, eşit haklardan mahrum bırakılıyorlar. Tüm bu davranışların önüne geçmek ise bizim elimizde!

Neler yapmalıyız?

Neler yapmalıyız?
  • Rahatsız edici bakışlarla kişi incelememek

  • Yüzündeki farklılığın nedenini öğrenmek için rahatsız edici sorular sormamak

  • Ötekileştirmemek

  • Farklılıkları kabul etmek

  • Kişiyi incitecek söz ya da davranışlarda bulunmamak

Yüz eşitliği nasıl desteklenir?

Yüz eşitliği nasıl desteklenir?
  • Kalıp yargılardan kurtularak toplumda yaygın görülen olumsuz davranışların ötesine geçebilir ve yüzlerin farklılığını kabul edebiliriz.

  • Okullarda yüz bölgesindeki farklılıkların çocuklar için bir ayrım olmadığını öğretebilir, farklılıkları kucaklayabiliriz. 

  • İş verenler ya da işletmeler, eşit haklarla yüz eşitliğine saygı duyabilir, teşvik edici yöntemler deneyebilir. 

  • Medya tarafından dayatılan güzellik algısının dışına çıkarak, farklı yüz şekillerine yer verilerek yüz eşitliği desteklenebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Küresel çapta eşitliğe karşı savaş! 👊

Küresel çapta eşitliğe karşı savaş! 👊

Dünya çapında dayatılan güzellik standartlarının dışına çıkabilmek ve farkındalık sahibi olabilmek için yüz eşitliği gibi birçok farklılığı kabul etmek çok değerli. Küresel çapta eşitliğe karşı farkında olmak ve farklılıkları kucaklamak için eşitlikçi yaklaşmayı unutmamalıyız...

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
7
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın