Dünyanın En İlginç ve En Bilinmeyen Hayvanları
Kulakları sayesinde okyanus tabanından kolay bir şekilde yiyecek alan, burunları ile dişileri ilişkiye çağıran, hem finoya hem güveye benzeyen, avını yumruğu ile öldüren pek çok ilginç canlı mevcuttur. Bu canlılar ve daha fazlasını sizler için derledik.
1. Tersiyer
2. Çamur Zıpzıpı
3. Proboscis Maymunu
4. Geoduck
5. Fil kulaklı ahtapot
6. Kel Uakari
Görünüşü ile dikkatleri çeken Kel Uakari, diğer maymunların aksine sakin bir primattır. İnsanların avlanmaları nedeni ile nesli tükenme tehlikesi altındadır. Batı Brezilya’da bulunan üst Amazon’da ya da doğu Peru’da denk gelebileceğiniz bu cins, uyuyacağı zaman ağaç tepelerine tırmanmaktadır.
Dişi Kel Uakari’ler 3 yaşında, erkek uakari’ler ise 6 yaşına geldiğinde ürerler.
7. Deniz Gergedanı
Deniz Gergedanı ya da diğer ismi ile Narvallar, denizin tek boynuzlu atları olarak bilinirler. Boynuzu andıran bu tek dişleri nedeni ile bilimsel olarak monodon monoceros ile anılmaktadır. Monodon monoceros, tek diş, tek boynuz anlamındadır.
Deniz Gergedanları, Kanada, Grönland, Norveç ve Rusya kıyılarında ve Arktik Okyanusu’nda yaşarlar. Narvallar dişli balinalar grubuna dahil olmasına rağmen ağızlarında işlevsel dişleri yoktur. Hiç ışık olmayan yerlerde, su basıncının 150 atmosferi aştığı 1.500 m derinlikte yüzme yeteneklerine sahiptirler.
8. Cape Yağmur Kurbağası
Güney Afrika’da yaşayan bu canlılar sokakta karşınıza bir anda çıkabilir. Ellerinin kayaya benzemesi ile tanınırlar. Brevicipitidae grubunun üyesi olan bir kurbağa türüdür. Bu canlı türündeki yetişkinler maksimum 45 mm boya sahip olurlar.
9. Zürafa biti
Zürafa bitlerinin görünüşleri uğur böceklerini andırmaktadır. Erkekleri dişilerinden 2-3 kat uzun daha uzun olan bu canlılar boyunlarını kavga etmek amacı ile kullanır. Renkleri ve şekilleri farklılık gösterebilir.
10. Aksolotl
Aksolotllar (Ambystoma mexicanum) kaplan semenderi grubuna ait Meksika semenderlerinin en tanınmış üyelerindendir. Ait olduğu sınıfın diğer üyelerinin aksine aksolotllar başkalaşım geçirmez, bu yüzden suda yaşamak zorunda olan canlılardır. Diğer semenderler başkalaşımlarını tamamladıktan sonra (tamamen suyu terk etmeseler bile) karadaki yaşama da uyum sağlayabilirler iken aksolotllar bunu başaramazlar. Erişkin bir aksolotl (1.5 ya da 2 yaşında) genellikle 25 cm boyundadır, bununla birlikte 15 ila 45 cm uzunluklar arasında olabilirler; ancak 30 cmden uzun aksolotllar pek de bulunmaz. Aksolotllar vücut yapısı olarak tipik bir semenderle aynı olsa da, kafasının yanlarında bulunan solungaçlarıyla onlardan ayrılır. Göz kapakları yoktur.
11. Sepet Yıldızı
Sepet Yıldızları okyanusun derinliklerinde yaşayan bir canlı türüdür. Derisi dikenler ya da Echinodermata familya grubuna aittir. Yüzeye yapışıp vücudunu hareket ettirerek ilerler. Ayakları tüp şeklindedir, ayakları ile boşaltım ve beslenme ihtiyacını karşılar. Avını kollarında bulunan mikroskobik kancalarla yakalayıp ağzına doğru yavaşça götürür.
12. Mantis Karidesi
Stomatopoda takımı ya da diğer ismi ile Mantis Karidesinin gözünde 12 renk reseptörü vardır. Yumrukları ile tanınan bu tür avlarını yakalamak için yumruk atarlar ve bu özellikleri ile tanınırlar. Bu canlının yumruğu 10.000g gibi bir ivmeyle hızlanarak, saniyede 23 metre (83 km/h) hıza kadar ulaşabilir. Bu ani yer değiştirme hızlı suyun buharlaşmasına neden olacak kadar ivmelidir.
13. Yılbaşı ağacı solucanı
Bilimsel ismi Spirobranchus giganteus’tur. Dünya üzerindeki tropikal resiflerde yaşarlar. Bu canlılara deniz bilimciler Noel ya da yılbaşı ağacı da demektedir. Bunun nedeni ise görünümleridir. Yılbaşı ağacı solucanlarının gövdesinde tüp şeklinde bulunan iki parlak renk çıkıntısı bulunur. Bu çıkıntılar merkez omurgasından yayılan radyollerden ya da saç benzeri uzantılardır. Çıkıntılar yani dokunaçlar solunum yapmak ve besin yakalamak için kullanılır. Mikroskopik bitkilerden ya da fitoplanktondan beslenirler. Bu canlıların boyutu 3 ya da cm uzunluğundadır.
14. Derin deniz denizanası
Derin deniz denizanaları serbest bir şekilde yüzen deniz canlılarıdır. Yüzmek için bir şemsiye geliştiren bu tür, 2013 yılında NOAA Okeanos Explorer tarafından keşfedildi. Sinirsel sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişen vücutlarını yöneten bir beyinleri yoktur. Küçük deniz canlıları ile beslenirler. Eşeysiz üreme ile üreyen bu canlılar avlarını yakalamak için dalgalanma yaratırlar.
15. Balonlu fok
Latincesi Cystophora cristata’dır. Phocidae familyasına ait olan bu tür, Kuzey Atlantik'te yaşar. Derileri boz ve beneklidir. Vücut uzunlukları 3 metreye ve 400 kg ağırlığa ulaşabilir. Erkek balonlu foklar dişileri etkilemek için burun deliklerinin birinden çıkardıkları balon benzeri yapıyı şişirebilirler. Bu yapıyı sadece dişiyi etkilemek ve tehlike hissettiğinde çıkarır. Genellikle mart ve nisan aylarında doğum yaparlar.
16. Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı
Galapagos adalarında denizin 30 metre veya daha altında bulunan bu garip görünümlü balığın boyu 40 cm’ ye kadar ulaşabilir. İyi bir yüzücü olmadığı için deniz yüzeyinde yürümek için göğüs yüzgeçlerini kullanır. Yüzmekten çok yürümeyi tercih ettiği söylenilen balığımızın deniz tabanına oturduğu da söylenenler arasında. Erişkinliğe erişen balıklarda sırt yüzeyi dikenli bir uzantıya dönüşür ve bu şekilde avlarını kendilerine çekerler. Kırmızı dudaklı bu şirin balığın nasıl bir evrimden geçtiğini düşünmek bile insanı şaşırtabilir.
17. Semer sırtı tırtıl
Bu şirin yaratık kelebek oluncaya kadar yırtıcılardan korunmak için rahatsız edici bir zehir salgılar.
18. Bitki piresi
Bu hayvanların kuyruklarından salgılanan kimyasal yırtıcıları uzak tutar. Kuyruklarının bir diğer faydası yere düştüklerinde düşüşü yavaşlatması.
19. Pigbutt solucanı
Bu havyanın domuz poposunu andıran şekli sebebiyle ismi 'Pigbutt' konulmuştur. Okyanus yüzeyinin 3000 feet altında yaşarlar.
20. Kocaman dişleri olan derin deniz kalamarı
Bu havyanın domuz poposunu andıran şekli sebebiyle ismi 'Pigbutt' konulmuştur. Okyanus yüzeyinin 3000 feet altında yaşarlar. İki yan yana baloncuk şişmiş gibi şekilleri vardır. Yeşilimsi ya da mavimsi bir renklere sahiptirler.
Büyük Dişli Derin Deniz Kalamarı Alman araştırma gemisi tarafından keşfedilmiştir. Okyanus yüzeyinin 2 km altında yaşamaktadır.
21. Venezüella Kaniş Güvesi
2009 senesinde Venezüella'nın Gran Sabana bölgesinde, Dr. Arthur Anker’in keşfettiği yeni bir güve türü olan Venezüella Kaniş Güvesi, hangi sınıf grubuna ait olduğuna karar verilememiştir. Bu sebepten dolayı resmi net bir ismi bulunmamaktadır. Venezuela Kaniş Güvesi hem köpek cinsi olan finoyu hem de güveyi andıran bir böcek türüdür. Diaphora mendica ve Muslin güveleriyle ortak özellikleri olsada Lepidopteran ailesinden olan Artace cinsinden olduğu düşünülmektedir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
o kırmızı yüzlüden çok korktum
O kırmızı yüzlü ahh gece karşına çıksa :-O :-D
sen ne güzel ya rabbim <3
3. karadenizli mi?
3. Benim amca