Dünya Çevre Kirliliği ile Savaşıp Sıfır Atık İçin Çabalarken Türkiye Nasıl En Çok Atık İthal Eden Ülke Oldu?
Dünya Çevre Kirliliği ile Savaşıp Sıfır Atık İçin Çabalarken Türkiye Nasıl En Çok Atık İthal Eden Ülke Oldu?
İnanılır gibi değil ama Türkiye hem 2019'da hem 2020'de Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Ama asıl mesele bu da değil, bu atıkların nasıl imha edildiği!
Kaynak: euronews, BBC News Türkçe, Greenpeace Türkiye, Deutsche Welle Türkçe
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Konuya her şeyden önce plastik atık ticaretinin ne olduğu ile başlayalım. Malum plastikler doğada uzuuun yıllar çözülmeden kaldığı için çevre kirliliğine sebep oluyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tüm bunların önüne geçebilmek için geri dönüşümlü plastik ürünlerin kullanımı artırılmaya çalışılsa da, bu plan henüz tam anlamıyla sonuç verebilmiş değil.
Eurostat verilerine göre AB'deki plastik paketlerin yüzde 78,5'i ayrıştırıp toplanırken (geri kazanım) bunların yalnızca yüzde 41,5'u AB sınırları içinde geri dönüştürülüyor.
AB plastik atıkların yalnızca geri dönüşüm için diğer ülkelere gönderilmesine izin veriyor ama bunun denetlenmesi pek mümkün olmuyor.
Peki ama ne oldu da Türkiye en çok atık alan ülkelerden biri oldu?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Eurostat'ın verilerine göre AB'nin Türkiye'ye yaptığı geri dönüştürülebilir ham madde ihracatı son 14 yılda yaklaşık üç kat artarak toplam 13 milyon tona ulaştı ve Çin'de çöp ithalatının yasaklanması ile Türkiye 2019 ve 2020 yıllarında AB'den en fazla çöp ithal eden ülke oldu.
Sadece 2020 yılında bir önceki seneye göre plastik atık ithalatında yüzde 13 artış gerçekleşti ve her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye’ye geldi.
2017 yılından bu yana plastik atık ithalatında ilk sırada olan Türkiye'de Greenpeace ekibinin Kasım 2020’de Adana’da çektiği görüntüler, ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığını ya da yakıldığını gözler önüne sermişti.
Türkiye'ye ithal edilen tüm bu yüksek miktardaki plastik atıkların uygun yollarla imha edilmediği için çevre kirliliğine sebep olduğunu görmek için uzman olmaya gerek yok.
Bakalım dünya birincisi olduğumuz bu "atık ticareti"nin düzenlenmesi ya da son bulması için neler yapılacak?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Yine bir algı haberi. Daha önce Çin den alıyormuşuz o vermeyince ab den almaya başlamışız değişen bir şey yok ithal edilen ülke değişmiş çöpler ger dönüştüre... Devamını Gör
İşte arkadaşlar; okunduğu düz, sade ve çok basit hiçbir şekilde ağdalı ya da bilimsel olmayan bir paragrafı dahi anlayamayan yorumlayamayan ama fikirleri ola... Devamını Gör
Konuyla ilgili daha önce de yazmıştım. Avrupa ülkelerinin bir çoğu geri dönüşebilecek atıklarını kapınıza kadar getiriyor ve alana tır başı 1000-2000€ para ö... Devamını Gör